Disgaea 1 Complete

Hour of Revisit.

Η σειρά Disgaea σίγουρα δεν είναι από τις δημοφιλέστερες και επικρατέστερες tactical-JRPG επιλογές για τη δυτική αγορά. Από την άλλη πλευρά, ο πρώτος τίτλος της σειράς, το Disgaea: Hour of Darkness, όταν κυκλοφόρησε στην ιαπωνική αγορά δημιούργησε μια καλή εγκαταστημένη βάση. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα, το οποίο ήταν η κυκλοφορία ακόμη τεσσάρων βασικών τίτλων, δημιουργία spin-offs, καθώς και υλοποίηση manga και τηλεοπτικής anime σειράς. Αυτη η εξέλιξη είναι λογική αφού ο εν λόγω

τίτλος -και άλλα, πρόσφατα projects- της Nippon Ichi Software, ακολουθούν διαφορετικό μονοπάτι από άλλους developers της ιαπωνικής, gaming βιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, η οδός που βαδίζει το ιαπωνικό στούντιο στη δημιουργία τίτλων ακολουθεί τη δομή μιας ιστορίας που χρησιμοποιεί anti-heroes, με σκοτεινό χιούμορ, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο ταξίδι με πλούσιο περιεχόμενο, στο οποίο θα υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις (αλλά και υψηλή δυσκολία και grinding). Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με το anime εικαστικό, σίγουρα είναι βασικά στοιχεία που αποθαρρύνουν την ενασχόληση του δυτικού κοινού με τίτλους της NIS. Και όλα τα παραπάνω αποτελούν το βασικό πυρήνα ενός τίτλου Disgaea.

Τώρα, η ιστορία του Disgaea 1 μάς βρίσκει να έχουμε τον έλεγχο του δαιμονικού πρίγκιπα Laharl, ο οποίος αναμένει το θάνατο του πατέρα του ώστε να γίνει βασιλιάς του κόσμου των διαμονών. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε, αφού ο ελαφρύς ύπνος που πραγματοποίησε ο πρίγκιπας, είχε ως αποτέλεσμα να ξυπνήσει μετά από... δύο χρόνια. Σε εκείνο το σημείο εμφανίζεται η συμπρωταγωνίστρια του πρίγκιπα, η Etna, η οποία προσπαθούσε σε αυτό το χρονικό διάστημα να ξυπνήσει τον ήρωα με τη χρήση διάφορων όπλων. Εφόσον κατάφερε και τον ξύπνησε, τον ενημέρωσε πως ο βασιλιάς απεβίωσε και οι δαίμονες έχουν ξεκινήσει πόλεμο, ώστε να αποκτήσουν τον τίτλο του overlord.

Ο Laharl αποφασίζει να ανασυνταχθεί, ώστε να αποδείξει μέσω της δύναμής του ότι είναι ο πραγματικός διάδοχος του θρόνου. Όπως γίνεται κατανοητό, η ιστορία του τίτλου βασίζεται στο χιούμορ και σε χαρακτήρες που έχουν τη δική τους, ιδιαίτερη προσωπικότητα, οι οποίοι αναπτύσσονται εξαιρετικά και αποδίδονται με το γνώριμο anime εικαστικό, ενώ η ενσάρκωσή τους πραγματοποιείται μέσω της επιλογής αγγλικών και ιαπωνικών voice overs. Επιπροσθέτως, το τμήμα της μουσικής κινείται επίσης σε εξαιρετικά επίπεδα και μεταβάλλεται ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων και των χαρακτήρων που προβάλλονται.

Από εκεί και πέρα, μέσω του κάστρου του Laharl, το οποίο λειτουργεί ως hub, έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε όπλα, να στρατολογήσουμε/ δημιουργήσουμε μονάδες και να λάβουμε μέρος σε αποστολές, ενώ με την πρόοδό μας γίνονται διαθέσιμα και πολλά επιπρόσθετα χαρακτηριστικά. Μέσω των αποστολών πραγματοποιείται και η πρόοδός μας στην ιστορία. Και σε εκείνο το σημείο συναντάμε το σύστημα μάχης, το οποίο χρησιμοποίει το γνώριμο, turn-based ύφος. Το πεδίο της μάχης αποδίδεται με ένα τετράγωνο πλέγμα, σε μια επιφάνεια η οποία έχει τη δική της θεματική ενότητα. Όσο προχωράμε στο παιχνίδι, αυτές οι επιφάνειες αποκτούν παγίδες που επηρεάζουν τις φιλικές και εχθρικές μονάδες.

Επιπλέον, σε αυτούς τους χάρτες υπάρχουν και υψομετρικές διαφορές, οι οποίες παρέχουν το αντίστοιχο πλεονέκτημα ή μειονέκτημα στη μάχη. Η μάχη εξελίσσεται με τη μετακίνηση των φιλικών μας μονάδων, ώστε να βρεθούν στο εύρος των εχθρών. Η μετακίνηση πραγματοποιείται είτε με βηματισμό, ο οποίος διαφέρει από μονάδα σε μονάδα, είτε, με τη χρήση της ικανότητας throw, η οποία μας επιτρέπει να εκτοξεύουμε τους ήρωές μας (εφόσον τους ανασηκώσουμε), σε διάφορα σημεία του χάρτη, με στόχο την πιο γρήγορη ανάπτυξη του στρατού μας. Επιπροσθέτως, οι παγίδες στο πεδίο (geo panels), οι οποίες αποτυπώνονται με διαφορετικό χρωματισμό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελός μας, αν βέβαια τοποθετηθούμε σωστά στο πεδίο και καθοδηγήσουμε τις εχθρικές μονάδες στα αντίστοιχα, επιβλαβή τετράγωνα.

Εκτός αυτού, υπάρχει και η επιλογή να αλλάξουμε τις παγίδες με τη χρήση των geo cubes. Συγκεκριμένα, αν τοποθετήσουμε τους κύβους στα χρωματιστά πεδία του χάρτη, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη ροή της μάχης. Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα μάχης του Disgaea 1 προσφέρει δεκάδες επιλογές και ευελιξία μέσω των μηχανισμών του, ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε το πλεονέκτημα. Βέβαια, δεν ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με τίτλο της Nippon Ichi Software, πράγμα που σημαίνει πως η πρόκληση είναι αντιστοίχως ανάλογη, αφού η εχθρική A.I. αξιοποιεί τους προαναφερθέντες μηχανισμούς. Από την άλλη πλευρά, όποιος έχει παίξει τους πρόσφατους τίτλους της σειράς, θα παρατηρήσει πως ορισμένα χαρακτηριστικά της μάχης απουσιάζουν.

Για παράδειγμα, απουσιάζουν οι ομαδικές και συνδυαστικές επιθέσεις, ενώ επίσης υπάρχουν όρια για το πού μπορούμε να πετάξουμε αντικείμενα και χαρακτήρες που σηκώσαμε. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει πως το σύστημα μάχης, εν συγκρίσει με τους νεότερους τίτλους της σειράς, αρχίζει και δείχνει πλέον τα χρόνια του. Από εκεί και πέρα, το Disgaea 1 διαθέτει στοιχεία που διατηρούνται μέχρι και το Disgaea 5. Δηλαδή, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας επιπρόσθετου χαρακτήρα, όπου εκεί μπορούμε να επιλέξουμε μέσα από πλήθος ρόλων τις μονάδες που θα χρησιμοποιήσουμε στη μάχη. Ο κάθε ρόλος χαρακτήρα έρχεται με το δικό του ρεπερτόριο κινήσεων και το δικό του βηματισμό στο πεδίο της μάχης. Για παράδειγμα, ένας κλέφτης μπορεί να μετακινηθεί πολλά τετράγωνα, ώστε να ανοίξει σεντούκια θησαυρών στο πεδίο. Ωστόσο, δεν είναι και πολύ ικανός μαχητής.

Στην απέναντι πλευρά, ένας μάγος μπορεί να χτυπήσει από μακριά, λόγω του ότι τα ξόρκια προσφέρουν επίθεση μεγάλου εύρους, ωστόσο δεν μπορεί να μετακινηθεί πολύ γρήγορα. Οι επιλογές δεν τελειώνουν εκεί, αφού με την πρόοδό μας και με την ανάπτυξη των χαρακτήρων μέσω των επιπέδων, αποκτάμε καινούργιους ρόλους, οι οποίοι έρχονται με νέα χαρακτηριστικά. Επιπροσθέτως, οι φιλικές μονάδες που χειριζόμαστε είναι πάρα πολλές και χρειάζονται το δικό τους εξοπλισμό, που αποκτάμε μέσω θησαυρών ή καταστημάτων. Υπάρχει και η χιουμοριστική λειτουργία του Dark Assembly, στην οποία πραγματοποιείται το δικαστήριο των δαιμόνων.

Σε εκείνο το σημείο βρισκόμαστε σε ένα αμφιθέατρο και καλούμαστε να παρουσιάσουμε αυτό το οποίο επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί στο παιχνίδι μας. Δηλαδή, αν επιθυμούμε να αυξομειώσουμε την πρόκληση/ δυσκολία ή να αποκτήσουμε ένα νέο ρόλο σε χαρακτήρα ή να πραγματοποιήσουμε διάφορες άλλες επιλογές, που επηρεάζουν το παιχνίδι, πρέπει να μπούμε σε αυτή την αίθουσα. Μόλις αποφασίσουμε το αίτημά μας, αρχίζει η διαδικασία της ψηφοφορίας μεταξύ των δαιμόνων ώστε να γίνει αποδεκτό το αίτημά μας. Σε εκείνο το σημείο έχουμε την επιλογή να δωροδοκήσουμε τους δαίμονες, ώστε να αποκτήσουμε τις επιθυμητές ψήφους εφόσον, βέβαια, έχουμε τα απαραίτητα αντικείμενα. Αλλιώς, αν η δωροδοκία δεν είναι εφικτή, για την ικανοποίηση του αιτήματός μας υπάρχει πάντα η διαδικασία της μάχης.

Δύσκολες είναι και οι δύο οδοί αφού και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να δαπανηθούν αρκετές ώρες είτε για την εύρεση των αντικειμένων, είτε για την αναβάθμιση επίπεδων -αφού οι δαίμονες στην αίθουσα αγγίζουν τριψήφιο αριθμό επίπεδων. Τα επίπεδα ταυτίζονται με αρκετό grinding, αλλά και με πλούσιο περιεχόμενο από τη μεριά του παιχνιδιού, αφού εκτός της βασικής ιστορίας υπάρχει και η επιλογή του item world, που μέσα από διάφορες διαδοχικές μάχες και ταξίδια σε ορόφους, έχουμε τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε διάφορα αντικείμενα. Μετά το τέλος του παιχνιδιού διαθέσιμες γίνονται καινούργιες περιοχές και προκλήσεις, ενώ δεν απουσιάζουν και τα διαφορετικά endings.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό ζητούμενο που πρέπει να απαντηθεί, είναι το εξής: Τι πραγματικά προσφέρει η ολοκληρωμένη έκδοση του τίτλου σε κάποιον που έχει παίξει το παιχνίδι στην αρχική του μορφή; Και τι προσφέρει σε κάποιον που έχει παίξει την επανακυκλοφορία του σε Sony PSP και Nintendo DS; Αν λοιπόν έχετε ασχοληθεί μόνο με την αρχική μορφή του τίτλου, στην ολοκληρωμένη έκδοση θα βρείτε ένα τμήμα στο σενάριο για την Etna, ένα καινούργιο dungeon, καινούργιους χαρακτήρες και classes, βελτιωμένο UI, ανανεωμένα sprites -τα οποία υπήρχαν στο Disgaea 5- και, τέλος, HD απεικόνιση.

Από την άλλη πλευρά, αν έχετε παίξει τη φορητή έκδοση του τίτλου, το Disgaea: Afternoon of Darkness, θα παρατηρήσετε πως η ολοκληρωμένη έκδοση, εκτός της απεικόνισης και ορισμένων βελτιώσεων, δεν προσφέρει κάτι το ουσιαστικά καινούργιο αφού το περιεχόμενο του σεναρίου της Etna και το επιπρόσθετο dungeon τα έχετε επισκεφθεί στη συγκεκριμένη επανέκδοση.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως το Disgaea 1 Complete είναι μια άριστη πρόταση προς όσους αναζητούν ένα εξαιρετικό tactical-JRPG, το οποίο προβάλλει και αποδίδει τα χαρακτηριστικά της δημοφιλούς ιαπωνικής σειράς με ιδανικό τρόπο και στην πιο πλήρη μορφή τους. Από την άλλη πλευρά, η συγκεκριμένη έκδοση δύσκολα προτείνεται σε όσους έχουν παίξει τις φορητές επανεκδόσεις του τίτλου.

Tο review βασίστηκε στην έκδοση του παιχνιδιού για το PS4.

ps4switch
Keywords
Τυχαία Θέματα