Devil May Cry 5: Special Edition – Review

«Όποιος επιθυμεί, αλλά δεν δρα, μια μάστιγα γεννά»

Περιέργως σχετικά και άκρως ταιριαστά τα λόγια του Μπλέηκ από την ποιητική του συλλογή, με τίτλο «Ο Γάμος του Παράδεισου και της Κόλασης». Ζώντας σε μια πραγματικότητα αντιθέσεων, δράσεων και αντιδράσεων, συνειδητοποιούμε πως δεν γίνεται να υπάρχει πρόοδος χωρίς αντίρροπες δυνάμεις. Η επιθυμία δεν πρέπει ποτέ να αναχαιτίζεται από στιγμές αδυναμίας ή απραξίας, και να οδηγείται σε απάθεια και μη παραγωγικότητα.

Αυτά τα λόγια, προφανώς, η Capcom πρέπει να πήρε πολύ σοβαρά υπόψιν,

καθώς σχεδίαζε το επόμενο μέλος της σειράς Devil May Cry. Μετά από ένα Devil May Cry 4, το οποίο δίχασε το κοινό όσο τίποτα άλλο, το Devil May Cry 5 έρχεται σαν δροσοσταλίδα αισιοδοξίας επάνω στο χάος που προκλήθηκε από αστοχίες, σαν τον Μεσσία, ίσως, της σειράς που ήρθε να τη σώσει και να την οδηγήσει στο σημείο που επιζητούν οι οπαδοί και επιθυμούν οι δημιουργοί – την κορυφή.

Στο αρχικό κείμενο της κριτικής μας για το Devil May Cry 5, ο Απόστολος Δρέζος περιγράφει αναλυτικότατα τους λόγους εκείνους για τους οποίους το Devil May Cry 5 ήρθε και πέτυχε. Μετά από αρκετές ώρες ενασχόλησης του γράφοντος με το παιχνίδι στην έκδοση των υπολογιστών, η Special Edition του παιχνιδιού για το Xbox Series X/S ήρθε να θυμίσει ξανά αυτά τα δυνατά σημεία. Είναι εκείνη η φρενήρης και ακατάπαυστη δράση σε ορισμένα σημεία, η οποία δεν μας απογοητεύει και δεν μας κάνει να αγκομαχάμε κατά τη διάρκεια της εξόντωσης των δαιμονικών οντοτήτων που λυμαίνονται τα περιβάλλοντα του παιχνιδιού και επιδιώκουν την εξόντωσή μας. Είναι το έξυπνο level design των επιπέδων, που μπορεί πολύ απλά και εύκολα να είναι γραμμικό, αλλά και να κρύβει έξυπνα στοιχεία που απαιτούν μια άλλη, πιο προσεκτική προσέγγιση.

Είναι το gameplay που ταιριάζει γάντι με τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους τρεις (πλέον τέσσερις) playable χαρακτήρες του παιχνιδιού και υπερτονίζουν το στοιχείο της ισορροπίας: από την αχαλίνωτη δράση που χαρακτηρίζει το gameplay με τους Nero και Dante, περνάμε στο γρήγορο και combo-fest gameplay του Vergil, αλλά και στο πιο «προσεκτικό» και ίσως πιο περιορισμένο gameplay του «αδύναμου» V, γεγονός που δικαιολογείται απόλυτα από τη φυσιογνωμία και το ρόλο που παίζουν οι εκάστοτε χαρακτήρες.

Είναι επίσης ο εξαιρετικός οπτικός τομέας, ο οποίος στη νέα γενιά κονσολών καταφέρνει να κάνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε, διατηρώντας τον ρυθμό ανανέωσης των frames ακατέβατα τουλάχιστον στα 60 καρέ. Είναι η πλοκή του παιχνιδιού, η οποία καταργεί πλήρως την προσπάθεια του reboot της σειράς με το DmC, συνεχίζοντας τα γεγονότα όπως αυτά διαδραματίστηκαν στο Devil May Cry 4, αλλά και το manga tie-in με τίτλο Devil May Cry 5Vision of V. Μια πλοκή διάρκειας περίπου 10-15 ωρών ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας, η οποία καταφέρνει με αποτελεσματικότητα και μαεστρία να κάνει τις απαραίτητες συνδέσεις γεγονότων και χαρακτήρων αλλά και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των παικτών που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το παιχνίδι, «γαργαλώντας» τη φαντασία και προκαλώντας την ορθή κατανόηση των γεγονότων.

Μπορεί το παιχνίδι να ακολουθεί ένα παράδοξο timeline, στο οποίο μεταπηδάμε από το ένα σημείο στο άλλο, ανάλογα και με τον χαρακτήρα που ελέγχουμε την εκάστοτε στιγμή, όμως στο τέλος παρακολουθούμε με ανακούφιση όλες τις πορείες να τέμνονται στο σημείο εκείνο όπου η αφήγηση ολοκληρώνεται αριστουργηματικά, με το μέλλον να διαγράφεται άγνωστο, αλλά και ταυτόχρονα ξεκάθαρο και ενωτικό, για τους πρωταγωνιστές.

Η λίστα με όλα εκείνα τα δυνατά σημεία του τίτλου μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα, αλλά για αυτά έχουμε ήδη μιλήσει αναλυτικά. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να μιλήσουμε για τις προσθήκες εκείνες που δικαιολογούν (ή όχι) μια επικείμενη αγορά της Special Edition του παιχνιδιού για τις κονσόλες νέας γενιάς. Για αρχή, να σημειώσουμε πως η ειδική έκδοση του τίτλου για τις νέες κονσόλες εκμεταλλεύεται πλήρως τα χαρακτηριστικά που προσφέρουν τα PlayStation 5 και Xbox Series X/S. Για αρχή, να σημειώσουμε πως οι χρόνοι φόρτωσης του παιχνιδιού έχουν γίνει πολύ πιο γρήγοροι, επιτρέποντάς μας να μεταβαίνουμε γρηγορότερα από το μενού στο κυρίως παιχνίδι και τη δράση.

Συνεχίζοντας με τα του ρυθμού ανανέωσης, όπως αναφέρθηκε ήδη πιο πάνω, το Devil May Cry 5: Special Edition τρέχει με ρυθμό ανανέωσης τουλάχιστον 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ρυθμός ο οποίος είναι ακατέβατος ακόμα και στις πιο έντονες στιγμές δράσης. Tο παιχνίδι μπορεί να υποστηρίξει και τα 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο, αλλά μόνο στις οθόνες που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Το Devil May Cry 5 εκμεταλλεύεται πλήρως την αυξημένη ιπποδύναμη των κονσολών για να προσφέρει απεικόνιση ανάλυσης 4Κ στα Xbox Series X και PlayStation 5, ενώ όσον αφορά στο Series S η ανάλυση υπόκειται στον περιορισμό των 1440p.

Για όσους επιθυμούν να παίξουν το παιχνίδι με την τεχνολογία ray tracing ενεργοποιημένη, θα πρέπει να περιμένουν αναπροσαρμογή της ανάλυσης αλλά και του ρυθμού ανανέωσης της οθόνης στα Series X και PlayStation 5 ανάλογα με το mode που θέλουν να παίξουν. Η δυνατότητα ray tracing να προσφέρεται ως πρόσθετο downloadable περιεχόμενο στους κατόχους αυτών των κονσολών, με την Capcom να παραβλέπει εντελώς τη συγκεκριμένη τεχνολογία για τους κατόχους του Series S. Ένα άλλο στοιχείο που μας ενθουσίασε ήταν αυτό του 3D ήχου – με τα ακουστικά συνδεδεμένα και με την τεχνολογία Dolby Atmos for Headphones ενεργή, η συνολική ποιότητα του ήχου ανέβασε το επίπεδο δράσης σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Ακόμα και οι παίκτες που δεν έχουν πρόσβαση στην εν λόγω δυνατότητα, η default δυνατότητα Windows Sonic for headphones μπορεί να προσφέρει μια εφάμιλλη εμπειρία, ενώ αντίστοιχα αποτελέσματα περιμένουμε και για την οικιακή κονσόλα της Sony.

Πέρα από το τεχνικό κομμάτι, το οποίο δείχνει την RE Engine στην καλύτερή της μορφή, η Special Edition του Devil May Cry5 έρχεται και με μερικές ακόμα προσθήκες. Για αρχή να αναφέρουμε το Turbo mode, το οποίο στην ουσία ανεβάζει το επίπεδο της ταχύτητας του παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης αλλά και της μάχης, προσφέροντας μια ακόμα καλύτερη αίσθηση ενσωμάτωσης του παίκτη κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τους δαίμονες, αλλά και ταχύτερη πλοήγηση σε κάθε επίπεδο.

Ένα νέο επίπεδο δυσκολίας, το Legendary Dark Knight έρχεται και προσθέτει ακόμα περισσότερους δαίμονες σε κάθε αναμέτρηση, με αποτέλεσμα να έχουμε θεαματικότερες μάχες, αλλά και ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για να καταφέρουμε περισσότερα SSS rankings. Η πιο σημαντική, ίσως, προσθήκη, αφορά στην διαθεσιμότητα του Vergil. Ουσιαστικά, ο παίκτης αναλαμβάνει να ελέγχει τον Vergil ως χαρακτήρα, παίζοντας τα ίδια επίπεδα της κεντρικής ιστορίας, τα οποία και έχουν ολοκληρωθεί με έναν από τους τρεις αρχικούς playable χαρακτήρες. Ομολογουμένως η προσθήκη του Vergil, ενός χαρακτήρα με τα δικά του όπλα και skills και τα εντυπωσιακά combos που μπορεί να εκτελέσει, καταφέρνει να δώσει μια νέα πνοή στα υπάρχοντα επίπεδα από άποψης gameplay.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα θέλαμε να μπορούμε να παίξουμε με τον Vergil σε ένα δικό του campaign, με τις δικές του, ξεχωριστές αποστολές και πίστες. Μέσα σε ένα κλίμα απορίας, αγωνίας και αμφισβήτησης που βιώνουμε στο κυρίως campaign, ένα ξεχωριστό story mode για τον Vergil, όπου και θα παρακολουθούσαμε τη δική του οπτική γωνία, θα ήταν κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενο.

Όσο και αν εντυπωσιαστήκαμε από άποψη gameplay, το να περιδιαβαίνουμε τα ίδια επίπεδα, χωρίς cutscenes και κάποιο υπόβαθρο ιστορίας θυμίζει περισσότερο μια βεβιασμένη προσθήκη στα πρόθυρα αρπαχτής, παρά ένα άκρως διαφημισμένο και αποζητούμενο από την κοινότητα mode, το οποίο και έχει το δικό του αντίτιμο στην έκδοση των κονσολών προηγούμενης γενιάς και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επιπλέον, ολόκληρη η special Edition του τίτλου θα μπορούσε να διατεθεί και ως δωρεάν update, ακολουθώντας τα πρότυπα άλλων εταιρειών, καθώς η χρήση χαρακτηριστικών όπως ταχύτερα loading times παρέχονται de facto σε τίτλους της προηγούμενης γενιάς μέσω του backwards compatibility.

Η προτεινόμενη λιανική τιμή των 40 ευρώ δεν δικαιολογεί απαραίτητα μια αγορά με βάση τα όσα προσφέρει, εκτός και αν για τους παίκτες η δυνατότητα αξιοποίησης όλων των νέων δυνατοτήτων που παρέχει η συγκεκριμένη έκδοση είναι μονόδρομος. Σε κάθε περίπτωση, το Devil May Cry 5: Special Edition παραμένει η πληρέστερη και ομορφότερη έκδοση του παιχνιδιού για τις κονσόλες νέας γενιάς.

Θεωρούμε πως ακόμα και οι παίκτες που έχουν ήδη ολοκληρώσει το παιχνίδι όταν αυτό κυκλοφόρησε το 2019, θα περάσουν καλά μαζί του. Η γνώριμη συνταγή της άφθονης και αχαλίνωτης δράσης, παρέα με ένα καστ χαρακτήρων με όμορφη ιστορία, έξυπνες ατάκες και διακριτά gameplay χαρακτηριστικά, αποτελούν στοιχεία που τα αποζητάμε και σε πιο σύγχρονους τίτλους. Οι τεχνολογικές, μάλιστα, δυνατότητες της νέας γενιάς κονσολών κάνουν τη διάθεση του τίτλου ακόμα πιο ελκυστική, ενώ οι παίκτες που δεν είχαν τη δυνατότητα να ασχοληθούν μαζί του όταν το Devil May Cry 5 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, θα έχουν πλέον την ευκαιρία να ξεκινήσουν την περιπέτειά τους στο πλευρό των Nero, Dante, V και Vergil με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

To Devil May Cry 5: Special Edition κυκλοφορεί για Xbox Series και PlayStation 5 από τις 10 και 19/11/20 αντίστοιχα. Το review βασίστηκε σε review code για το Xbox Series X που λάβαμε από τη CD Media.

The post Devil May Cry 5: Special Edition – Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα