Cine-TV: Best Stand Up Comedy του 2020

Το να γράψουμε και εδώ για την χρονιά που διανύσαμε και όλα τα πρωτόγνωρα πράγματα που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, δεν έχει και πολύ νόημα. Τα ακούμε παντού, τα συζητάμε παντού και έχει κατακλύσει κάθε σκέψη μας, κάθε ώρα της ημέρας και κάθε συζήτηση επί παντός επιστητού. Οπότε ας περάσουμε κατευθείαν στη ουσία, και ας πάμε να μιλήσουμε λίγο για κωμωδία. Τι καλύτερο άλλωστε για να ξεχαστεί κάποιος ή να διασκεδάσει την θλίψη του. Ο τομέας της κωμωδίας βέβαια, μάλλον θα τα βγάλει με τη νέα

χρονιά τα προβλήματά του. Καθώς με όλα τα clubs κλειστά είναι λίγο δύσκολο να δοκιμαστεί υλικό σε σωστές συνθήκες, χώρια που δεν ξέρουμε πώς θα βρεθεί κοινό για να γυριστούν special παραστάσεις.

Μέρος της κωμωδίας βέβαια είναι και η ευρηματικότητα, οπότε ας μην την ξεγράφουμε από τώρα την επόμενη χρονιά, και ας ελπίσουμε ότι αφού λυθούν τα βασικά, θα βρεθεί και για εδώ κάποια φόρμουλα, είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, είτε με πιο αντισυμβατικές ιδέες. Αυτό που δεν ξέρουμε βέβαια, είναι το πόσα αστεία σχετικά με τον κορονοϊό θα αντέξουμε να ακούσουμε σε μία χρονιά, καθώς η πανδημία προβλέπεται να κατακλύζει το υλικό των περισσοτέρων κωμικών τους επόμενους μήνες. Γι’ αυτό βέβαια είναι εδώ αυτή η ετήσια στήλη που κανείς δεν ζήτησε αλλά θα την γράφουμε έτσι κι αλλιώς, για να κάνει το ξεκαθάρισμα για εσάς.

10) Middleditch & Schwartz (Netflix)

Εδώ θα κάνουμε από νωρίς μία παρασπονδία, καθώς δεν πρόκειται για stand-up, αλλά για αυτοσχεδιαστική παράσταση. Θα την κάνουμε όμως την εξαίρεση (και μετά θα κάνουμε κι άλλες), γιατί αφενός το improv είναι τεράστιο κομμάτι της κωμωδίας για να θεωρηθεί ότι δεν χωράει σε μία τέτοια λίστα, και αφετέρου, γιατί και οι τρεις παραστάσεις που προσφέρονται στο πακέτο του Netflix είναι ξεκαρδιστικά ευρηματικές, ενώ ξεχειλίζουν από το ταλέντο και την οξυδέρκεια των πρωταγωνιστών τους.

9) Mark Normand: Out to Lunch (Comedy Central/ Youtube)

O Mark Normand είναι από τους τυχερούς κωμικούς που σε κερδίζουν με το καλημέρα. Είναι αυτό που λέμε, φύσει αστείος. Από το παρουσιαστικό του και τη φωνή, μέχρι την κινησιολογία του. Όλα τα υπόλοιπα, χρειάστηκε να τα δουλέψει, σίγουρα, αλλά είναι από αυτούς που ξεκινάνε με προβάδισμα. Και η αλήθεια είναι ότι ξεκινάει απίστευτα δυναμικά το πρόγραμμά του.

Για την ακρίβεια, πυροβολάει πολλά και καλά αστεία αδιάκοπα και για αρκετή ώρα. Αν ολοκλήρωνε όλο του το πρόγραμμα με τον ίδιο ρυθμό και ποιότητα, θα μιλούσαμε για κάτι μνημειώδες. Από τη μέση και μετά δυστυχώς, κάπου δείχνει να ξεφουσκώνει και να καταφεύγει σε κλισέ και τετριμμένα μονοπάτια.

8) Fortune Feimster: Sweet & Salty (Netflix)

Εδώ πρέπει να κάνουμε μια παραδοχή: ο/η κάθε κωμικός σε κερδίζει με το υλικό του, αλλά, πάντα κάπου στη μέση εμπλέκεται και η προσωπικότητα τους, όσο κι αν πρόκειται για παράσταση. Και η Fortune Feimster αποδίδει άψογα τον τέλειο συνδυασμό αυτών των δύο πραγμάτων, να είναι απίστευτα συμπαθής και αστεία ταυτόχρονα. Μια gay Νότια, που αποφασίζει να κάνει “προοδευτική” κωμωδία 500 μέτρα από το μικρό “συντηρητικό” μέρος που μεγάλωσε, μέσα σε μία εκκλησία, σπάζοντας προκαταλήψεις και δείχνοντας πόσο ωραία μπορούν όλα να συνδυαστούν μέσα από την αγάπη και την κωμωδία.

7) Whitmer Thomas: The Golden One (HBO)

Το The Golden One δεν είναι αυτό που θα έλεγες ξεκάθαρη κωμωδία, είναι κάτι που έχουμε δει αρκετές φορές όμως, δουλεύει, και πολύ καλά μάλιστα, οπότε κέρδισε αβίαστα μία θέση στη λίστα μας και την καρδιά μας. Μια εξιστόρηση στα βασικότερα σημεία της ζωής του, μέσα από διάσπαρτα κωμικά bits, τραγούδια και βίντεο με τους ανθρώπους που ήταν ή δεν ήταν εκεί για να χτίσουν αυτή την ιστορία. Μια γλυκόπικρη παράσταση που αφήνει αυτή την περίεργη επίγευση στον θεατή με το τέλος της. Δεν είναι τυχαία άλλωστε το όνομα του Bo Burnham στους παραγωγούς του show.

6) Joe List: I Hate my Self (Comedy Central/Youtube)

O Joe List είναι ένας ξεκάθαρα καλός κωμικός στο αποκορύφωμα της καριέρας του και σε πολύ μεγάλη φόρμα. Δεν έχει κάτι να τον ξεχωρίζει σε κανένα σημείο, και αυτό είναι που κάνει ακόμη πιο αξιοσέβαστη την κωμωδία του. Κι όμως, ένας άκρως συνηθισμένος και στερεοτυπικός λευκός άνδρας κωμικός που κάνει αστεία για τα πιο τετριμμένα θέματα, όπως οι πτήσεις ή ο γάμος, καταφέρνει να είναι ξεκαρδιστικός και ιδιαίτερος.

Ήδη από το μισάωρο που είχε κάνει για το Standups του 2018, είχε καταφέρει να ξεχωρίσει, αλλά στο I Hate Myself (ακόμη και ο τίτλος είναι κλισέ), καταφέρνει να κερδίσει το κοινό με την ποιότητα, την ποσότητα και τον ρυθμό των αστείων του. Αδιαμφισβήτητα από τις τίμιες περιπτώσεις της χρονιάς που μας πέρασε.

5) Tom Walker: Very very (Amazon Prime)

Εδώ θα κάνουμε άλλη μια εξαίρεση και θα βγούμε λίγο από την νόρμα του Stand-up, γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα μίμο. Ναι, καλά διαβάσατε, μίμο. Αυτούς τους τύπους που προκαλούν σε κάποιους τρόμο, σε άλλους σύγχυση και σε όλους απέχθεια. Μίμους. O Tom Walker λοιπόν (που τον λες και Αυστραλό Jim Carey), πήρε αυτή την τέχνη και την έκανε κάτι χρήσιμο.

Έχτισε πάνω της μια παράσταση που αποτελείται από ηχογραφημένο κείμενο σε συνδυασμό με τις κινήσεις του, καθώς και την χρήση αντικειμένων και σκηνικών. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ιδιαίτερο και τρομερά αστείο. Όσο κι αν (δικαιολογημένα) δυσκολεύεται κάποιος να το πιστέψει.

4) Bob Rubin: Oddities & Rarities (Netflix)

Η μνήμη του υπογράφοντος δεν τον βοηθάει για το ποιος ήταν ακριβώς, αλλά κάποιος κωμικός είχε πει ότι αυτό το μικρόφωνο που κρατάω είναι το μόνο που με διαχωρίζει από έναν τρελό που μιλάει στον δρόμο. Και ο Bob Rubin αποφάσισε να το πάει ένα βήμα παραπέρα και να φέρει τον τρελό από τον δρόμο μέσα στα θέατρα. Μια ολόκληρη παράσταση που σε βουτάει από το πρώτο λεπτό στην παράνοια του κωμικού και σε αφήνει μόνο αφού ολοκληρωθεί.

Κάθε bit και μια φλεγόμενη μπάλα που δεν ξέρεις από πού ξεκίνησε και πού θα καταλήξει, με το premise να δείχνει στιγμιαία ότι έχει λογική μόνο στο μυαλό του Rubin, αλλά αν το ακολουθήσεις, ίσως και να σε βγάλει κάπου. Κάθε αστείο είναι αυτό που λέμε, χάος μέσα στην τάξη και τάξη μέσα στο χάος, απλά θα πρέπει πάντα να δεχτείς ότι θα συμβαδίσεις με την τρέλα ενός τύπου που του λείπει μόνο η ταμπέλα που γράφει “Το Τέλος Πλησιάζει”.

3) Tim Heidecker – An Evening with Tim Heidecker (Youtube)

Εδώ θα χρειαστεί ένα μικρό disclaimer γιατί ο Tim Heidecker είναι ιδιαίτερη περίπτωση κωμικού που δεν είναι για όλους (ποιος είναι για όλους θα πείτε) και οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του υπογράφοντος για να τον κρίνει αντικειμενικά. Αφού λοιπόν ο αγαπητός Tim έχει κάνει σχεδόν τα πάντα σχετικά με την κωμωδία (σειρές, ταινίες, εκπομπές, webcast, δίσκους), που χρειάζεται ειδικό χρονοδιάγραμμα για να ακολουθήσεις το σύμπαν του, αποφάσισε να κάνει και Stand-Up special.

Όντας ένας από τους πιο επιδραστικούς κωμικούς της τελευταίας δεκαετίας άλλωστε, έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι του έρθει. Μέσα σε μία ώρα απαράμιλλης τρέλας, ειρωνείας και αντικωμωδίας λοιπόν, θα κάνει τα πάντα από αυτά που δεν θα έπρεπε να κάνει ένας κωμικός, καθώς και αυτά που κάνουν όλοι οι κωμικοί ενώ δεν θα έπρεπε. Μια γερή και συμπυκνωμένη δόση Tim Heidecker με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

2) Sam Morril: I Got This (Comedy Central/Youtube)

Ένας ακόμα από τη δυναμική τριάδα που κουβάλησαν στις πλάτες του το Comedy Central την χρονιά που μας πέρασε (μαζί με Normand και List), ενώ προσφέρεται και αυτό το special δωρεάν στο Youtube.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους προαναφερθέντες φίλους του, χωρίς να κάνει κάτι πρωτοποριακό ή κάτι που να τον ξεχωρίζει, παραδίδει με υπέροχο τρόπο τα εξαιρετικά καλογραμμένα αστεία του, με μεγάλη προσοχή στις λέξεις που χρησιμοποιεί και τον τρόπο που χτίζει το κάθε bit μεμονομένα, με αποτέλεσμα, όλα να βρίσκουν τον στόχο τους. Μια άψογα δομημένη παράσταση που βγάζει στο έπακρο την αίσθηση μιας καλής βραδιάς σε ένα comedy club.

1) James Veitch: Straight to VHS (HBO Max)

Σίγουρα ο James Veitch δεν είναι ο πρώτος άνθρωπος που επιχείρησε να κάνει τις ιντερνετικές του φάρσες τέχνη, αλλά ο τρόπος που έστησε και παρουσίασε τη δουλειά του, είναι το λιγότερο ξεκαρδιστικός και εμπνευσμένος. Το Staight to VHS αποτελεί μια παράσταση που στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε slide show παρουσίαση και μοιάζει περισσότερο με TED Talk παρά stand-up comedy.

Κάπως έτσι έγινε και ευρύτερα γνωστός άλλωστε. Όσο λοιπόν και αν, ενδόμυχα, νιώθεις ότι λίγο “κλέβει”, χτίζοντας όλη την παράσταση του σε props, δεν μπορείς να αρνηθείς ότι το κάνει τόσο καλά που δεν σταματάς να γελάς από το πρώτο μέχρι το τελευταίο bit. Αυτό δεν είναι άλλωστε και το ζητούμενο σε μία κωμική παράσταση;

The post Cine-TV: Best Stand Up Comedy του 2020 appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα