Acer Predator Helios 300

Gaming on the edge…

Το Helios 300 είναι η πρόταση της Acer στην entry-mid level κατηγορία των gaming laptop. Στα χέρια μας έφτασε το μοντέλο με τον i7 10750h και τη θηριώδη RTX 2070, με 16GB μνήμης RAM. Όπως θα καταλάβατε, μπορεί η σειρά Helios να μην είναι η κορυφαία της Acer,

ωστόσο εμείς είχαμε εμπειρία με ένα από τα πιο καλό-εξοπλισμένα Helios 300 της αγοράς.

Η εμφάνιση του φετινού Helios παραμένει στα πλαίσια που ορίζουν οι gaming σειρές όλων των εταιριών, ωστόσο οι μεταλλικές λεπτομέρειες και η επιλογή του μπλε/γαλάζιου ως συνοδευτικό χρώμα στο μαύρο, κάνουν το laptop να έχει ένα πιο premium αποτύπωμα.

Η κατασκευή του Helios είναι συμπαγής, ακόμη και στα πλαστικά μέρη του, ενώ οι βραχίονες της οθόνης είναι αρκετά στιβαροί και σκληροί, όπως πρέπει. Η ματ υφή που υπάρχει στα περισσότερα σημεία του Helios δυστυχώς κάνει τη συσκευή ευάλωτη στις δαχτυλιές, κάτι που όμως δεν συμβαίνει με το touch-pad και το πληκτρολόγιο.

Περνώντας στην 17.3’ οθόνη του Helios, εντοπίσαμε ένα από τα αδύναμα σημεία του και αυτό δεν έχει σχέση με τις ίδιες τις επιδόσεις της. Το light bleed είναι εδώ, και σε σκοτεινές σκηνές επηρεάζει αρκετά την εμπειρία, ενώ σε μαύρα wallpapers το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο ενοχλητικό.

Μπορεί να είναι ένα από τα μειονεκτήματα της IPS τεχνολογίας, ωστόσο η ύπαρξη τόσο έντονου light bleed σε ένα laptop με τόσο υψηλό κόστος, είναι ανεπίτρεπτη. Το quality control της Acer θα έπρεπε να είναι σημαντικά καλύτερο και ελπίζουμε το ποσοστό των Helios 300 με τόσο εμφανές light bleed να είναι μικρό.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της 1080p οθόνης, έχουμε ρυθμό ανανέωσης 144Hz –στην Ελλάδα δεν υπάρχει έκδοση με 240hz- ενώ τα επίπεδα φωτεινότητας είναι πολύ υψηλά (300cdm2+) και σε συνδυασμό με την antiglare επίστρωση επιτρέπουν την ευχάριστη χρήση του laptop ακόμη και σε φωτεινούς χώρους. Πάνω από την οθόνη βρίσκουμε και την 720p webcam του Helios, ενώ το κάτω bezel είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα, όπως συνηθίζεται στα gaming laptop.

Το πληκτρολόγιο του Helios ήταν μία ευχάριστη έκπληξη αφού σπάνια συναντάει κανείς τόσο όμορφη αίσθηση σε μη-μηχανικά πλήκτρα. Το σύνολο του πληκτρολογίου, μαζί με το numpad, χωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικές RGB ζώνες, με τον χρήστη να μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικά εφέ και χρωματισμούς. Η Acer επέλεξε να κάνει τα πλήκτρα WASD και τα arrow keys πιο φωτεινά, λόγω μεγαλύτερης διαφάνειας, αναδεικνύοντας έτσι τον gaming χαρακτήρα του Helios.

Η όμορφη αίσθηση των πλήκτρων μάς έκανε να αγαπήσουμε το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο, ακόμη και αν ήθελε καιρό για συνήθεια, αφού κάποιες φορές πατούσαμε κουμπιά με μικρότερη δύναμη και αυτά δεν ενεργοποιούνταν. To touchpad είναι αρκετά μεγάλο, έχει δύο «κλικ», ωστόσο παραμένει touchpad σε gaming laptop και έτσι δεν του δώσαμε παραπάνω σημασία.

Έχοντας ένα gaming laptop στα χέρια μας η στιγμή που περιμέναμε ήταν αυτή του να αρχίσουμε να δοκιμάζουμε παιχνίδια. Η RTX 2070 αποδείχθηκε πολύ δυνατός παίκτης και κατάφερε να σηκώσει ό,τι της αναθέσαμε. Παιχνίδια όπως το Metro Exodus, το Call of Duty Warzone, το Shadow of the Tomb Raider και το Forza Horizon 4 τρέξανε σε high/ultra ρυθμίσεις και σε framerate πάνω από 60 fps, αφήνοντάς μας εντυπωσιασμένους από τη δύναμη της συσκευής.

Παράλληλα, έχοντας μία κάρτα της σειράς RTX 2000 δοκιμάσαμε και το Ray Tracing σε όσους τίτλους το υποστήριζαν, κάτι που ενίσχυσε τον ενθουσιασμό μας, όμως όπως ήταν αναμενόμενο, το framerate είδε σημαντική πτώση. Στεγνή αναφορά σε νούμερα είναι φυσικά αδύνατο να γίνει, αφού η συχνότητα των updates, η ιδιαιτερότητα και οι μικρορυθμίσεις κάθε τίτλου -αλλά και η έκδοση των drivers- είναι παράμετροι που δύσκολα θα κρατηθούν αμετάβλητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε πως η RTX 2070 κατάφερε να σηκώσει και το Cyberpunk 2077, σε ένα συνδυασμό high/ultra ρυθμίσεων με ένα εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στον επεξεργαστή, ο i7 10750h είναι υπεραρκετός για τις ανάγκες οποιουδήποτε gamer, ενώ θα καλύψει και άτομα που κάνουν άλλες, βαριές εργασίες (render, virtual machines κ.τ.λ.). Ωστόσο, τη στιγμή που είχαμε τη συσκευή στα χέρια μας υπήρχαν ήδη άλλα διαθέσιμα στην αγορά laptop με τον Ryzen 4800H της AMD, ο οποίος έχει καλύτερες επιδόσεις έναντι του Intel.

Επομένως, θα θέλαμε, αν ξοδέψουμε τόσο πολλά χρήματα, το laptop να διαθέτει τον ισχυρότερο επεξεργαστή, έστω και αν αυτό το θέμα ήταν ψυχολογικό. Το physical κουμπί “Turbo” μπορεί αρχικά να μας έκανε να χαμογελάσουμε και να μας έδωσε μία νότα από 90’s, ωστόσο αποδείχτηκε όχι μόνο άχρηστο αλλά και ενοχλητικό.

Πατώντας το, ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών λαμβάνουν ένα ελαφρύ overclock, το οποίο στην πράξη μεταφέρεται ως 2-3 fps παραπάνω. Φυσικά, κανείς δεν θα είχε πρόβλημα αν αυτό το λίγο παραπάνω απογείωνε το σύστημα ψύξης της συσκευής και καθιστούσε τον θόρυβο ενοχλητικό.

Σε καθημερινή χρήση το Helios είναι αρκετά ήσυχο ως και αθόρυβο θα λέγαμε, ενώ σε παιχνίδια τα επίπεδα θορύβου κυμαίνονται σε φυσιολογικά πλαίσια. Όταν ξεκινήσει ένα παιχνίδι, το σύστημα ψύξης γίνεται αντιληπτό, με τα ηχεία όμως –ή το headset- να καλύπτουν πλήρως τον ήχο του ανεμιστήρα ακόμη και σε χαμηλές σχετικά εντάσεις.

Το σώμα του Helios ζεσταίνεται, αρκετά, ωστόσο το πληκτρολόγιο παραμένει δροσερό στα περισσότερα σημεία του. Οι παραπάνω δοκιμές έγιναν σε κρύες ημέρες, κάτι που σημαίνει πως το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι διαφορετική, χωρίς όμως να πιστεύουμε πως η χρήση του Helios θα είναι «δύσκολη» ή και αφόρητη (το κουμπί Turbo όμως δεν θα το πατήσουμε…).

Ακόμη και στην περίπτωση του Helios, με τα θηριώδη χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά στη μπαταρία. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν είναι καλή, αφού ακόμη και σε συνθήκες browsing το Helios καταναλώνει με γρήγορο ρυθμό τη μπαταρία του.

Μέσα σε μία ώρα, γράφοντας απλά κείμενο στο Word, χωρίς κάτι άλλο να τρέχει από πίσω, με τη φωτεινότητα στο 50% και τα RGB κλειστά, είδαμε την μπαταρία να φτάνει στο 60% μετά από πλήρη φόρτιση. Σε συνθήκες παιχνιδιού η κατάσταση είναι φυσικά «απαγορευτική», με τη μπαταρία να κρατάει μία ώρα και κάτι λεπτά, ακόμη και μετά το ισχυρό throttling που συμβαίνει όταν το laptop δεν είναι συνδεδεμένο στο ρεύμα.

Όπως θα καταλάβατε, το Helios 300 είναι μεν laptop, αλλά αυτό επηρεάζει αποκλειστικά τον χώρο που καταλαμβάνει, την ευκολία «μετακόμισης» και όχι καθημερινής μετακίνησής του εκτός σπιτιού. Έτσι και αλλιώς το υψηλό βάρος, περίπου 3 kg, σε συνδυασμό με το 0.5kg του power brick κάνουν την καθημερινή μετακίνηση μαρτύριο.

Πριν κλείσουμε, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει σε δύο ακόμη σημεία που μας άφησαν θετική εντύπωση. Το πρώτο έχει να κάνει με τον διαθέσιμο χώρο για επιπλέον σκληρούς δίσκους, αφού το Helios 300 που είχαμε στα χέρια μας επιτρέπει την εγκατάσταση ενός επιπλέον SSD και ενός ακόμη HDD 2.5” ή SSD. Συνολικά, δηλαδή, μπορούμε να έχουμε τρεις δίσκους, συμπεριλαμβανόμενου και του ενσωματωμένου SSD.

Παράλληλα, το Helios έρχεται εξοπλισμένο με μία κάρτα δικτύου Killer AX1650i και υποστηρίζει Wi-Fi 6 και Bluetooth 5.0. Ταυτόχρονα, έχουμε δύο θύρες USB 3.2 Gen 1 (5Gbps), μια θύρα USB 3.2 Gen 2 και μια υποδοχή USB 3.2 Type-C (10Gbps). Τέλος, το Helios 300 διαθέτει μια έξοδο ήχου 3.5mm, μια είσοδο Ethernet Killer E2600, μία έξοδο HDMI 2.0, αλλά και μία mini-DisplayPort.

Το Helios 300 δεν μπορεί να θεωρηθεί το απόλυτο gaming laptop και η πιο premium επιλογή στην κατηγορία του. Ωστόσο, παρουσιάζει μία ισορροπία τιμής – χαρακτηριστικών, που το κάνει να ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές του. Είναι η εύκολη επιλογή για όσους έχουν έλλειψη χώρου ή για “gamers” φοιτητές που μετακινούνται συχνά από τον τόπο διαμονής τους και θέλουν να έχουν ένα νέο, ισχυρό σύστημα.

Το παραπάνω ενισχύεται και από την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των καρτών γραφικών, αφού το στήσιμο ενός desktop υπολογιστή με αντίστοιχα χαρακτηριστικά δεν απέχει πλέον τόσο πολύ σε τιμή όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Στα ελληνικά καταστήματα η ενδεικτική τιμή της έκδοσης του Acer Predator Helios 300 που είχαμε στα χέρια μας είναι 1.499 ευρώ.

The post Acer Predator Helios 300 appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα