60 Seconds! Reatomized – Review

Duck and cover.

Το 60 Seconds! είναι ένας τίτλος που κυκλοφόρησε αρχικά για PC το 2015. Δύο χρόνια μετά, δηλαδή το 2017, πέρασε στο Nintendo Switch, και μέσα στη χρονιά που μόλις διανύσαμε έκανε την εμφάνισή του και στα Xbox One και PS4. Αυτή τη φορά μάλιστα, με κάποιες μικρές βελτιώσεις και προσθήκες, υπό τον τίτλο “Reatomized”. Ένα λογοπαίγνιο επάνω

στην ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα που καταπιάνεται το παιχνίδι στο σύνολό του, καθώς εκτυλίσσεται στη δεκαετία του 50, και αντλεί έμπνευση από το καθεστώς της μόνιμα υποβόσκουσας απειλής που κατέκλυζε τις ΗΠΑ εκείνα τα χρόνια.

Μέσα σε αυτό τον πυρηνικό τρόμο λοιπόν, και αφού ηχήσουν οι σειρήνες της επίθεσης, αναλαμβάνουμε τον ρόλο του πατέρα ή της μητέρας μίας τετραμελούς οικογένειας και πρέπει μέσα σε εξήντα δευτερόλεπτα να συγκεντρώσουμε την οικογένειά μας και ό,τι άλλο προλάβουμε, πριν κλειδωθούμε στο πυρηνικό μας καταφύγιο. Ένας χώρος που απ’ όσα έχουμε διαβάσει και δει, πρέπει να αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος των σπιτιών της Αμερικής εκείνης της εποχής.

Ο χρόνος βέβαια δεν είναι ποτέ αρκετός όταν πρόκειται για την επιβίωσή μας για έναν άγνωστο αριθμό ημερών, οπότε χρειάζεται αρκετή διαχείριση και κάποιες, πιθανόν, σκληρές επιλογές ως προς το τι θα πάρουμε μαζί μας.

Αυτός είναι άλλωστε ο μόνος και ουσιαστικός κορμός του gameplay. Τα αρχικά εξήντα δευτερόλεπτα έρχονται και φεύγουν άμεσα, αλλά η ουσία του παιχνιδιού είναι η διαχείριση και οι επιλογές που θα κάνουμε αφού μπούμε στο καταφύγιο. Κάθε μέρα που περνά, θα κληθούμε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις και επιλογές μικροδιαχείρησης.

Ποιος θα φάει από τις κονσέρβες, ποιος θα πιει το ελάχιστο νερό μας, πόσο μπορεί να αντέξει ο καθένας, ποιόν θα στείλουμε στην επιφάνεια για εξερεύνηση και μερικές πιθανότητες ακόμη. Κάθε μέρα λοιπόν, θα διαβάζουμε το ημερολόγιο που μας ενημερώνει για το τι συμβαίνει, σε τι κατάσταση είναι η οικογένειά μας, καθώς και ό,τι άλλο απρόοπτο παρουσιαστεί.

Αυτά τα αναπάντεχα και διάσπαρτα συμβάντα είναι το αλατοπίπερο του παιχνιδιού, που κατά τα αλλά είναι μια αρκετά επαναλαμβανόμενη και βαρετή ρουτίνα καθημερινότητας σε ένα καταφύγιο. Ο σκοπός μας άλλωστε δεν είναι να “νικήσουμε” το παιχνίδι, αλλά να δούμε πόσες περισσότερες μέρες μπορούμε να αντέξουμε και να ανακαλύψουμε όλα τα τρελά και αστεία μονοπάτια που μπορεί να καταλήξει η ιστορία μας.

Το δυνατό χαρτί του 60 Seconds άλλωστε, δεν είναι το gameplay του ή κάτι άλλο ρηξικέλευθο, αλλά το χιούμορ του, καθώς μέσα στο ημερολόγιο που θα διαβάζουμε κάθε μέρα, θα συμβαίνουν και αρκετά ευτράπελα, με τα πιο αστεία μονοπάτια να ξετυλίγονται στο τέλος κάθε ιστορίας και στο πώς μπορούν να καταλήξουν οι πρωταγωνιστές μας.

Δυστυχώς, όμως, αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να προσφέρει κάτι το ενδιαφέρον πέρα από τις λίγες φορές που θα παίξει κάποιος. Ακόμη και αν η περιέργεια για το πού θα καταλήξει κάθε φορά η ιστορία μας είναι ένα κίνητρο, η διαδικασία για να φτάσει κάποιος μέχρι εκεί είναι υπερβολικά ανιαρή και επαναλαμβανόμενη για να ασχοληθείς περισσότερο από λίγες ώρες. Ο όμορφος κομίστικος σχεδιασμός των αμερικάνικων 50’s, σε συνδυασμό με τα αστεία που προκύπτουν από την απεικόνιση των ηρώων μας, βοηθάει στην όλη διαδικασία, αλλά δεν αρκούν από μόνα τους.

Μέσα σε αυτά τα αρνητικά, πρέπει να προσθέσουμε και την κακή κίνηση στον χώρο που έχει ο χαρακτήρας μας, στα εξήντα δευτερόλεπτα που πρέπει να κινηθούμε αγχωτικά στο σπίτι για να συλλέξουμε προμήθειες, καθώς και τον παράγοντα τύχη, που παίζει λίγο μεγαλύτερο ρόλο στην έκβαση των γεγονότων απ’ ό,τι θα έπρεπε. Σίγουρα, προσφέρει στον τομέα του χιούμορ, αλλά αναιρεί σε μεγάλο βαθμό την όλη διαδικασία της επιβίωσης.

Παρά λοιπόν τα μικρά καλά και κακά τμήματα του 60 Seconds, η συνολική εικόνα που μένει στον παίκτη είναι πως πρόκειται για ένα ευχάριστο παιχνίδι όταν δεν έχεις πολύ χρόνο ή ενέργεια να επενδύσεις σε κάτι μεγαλύτερο, που δεν θα αργήσει όμως να γίνει βαρετό και επαναλαμβανόμενο.

To 60 Seconds! Reatomized κυκλοφορεί για PS4, PC, Xbox One και Nintendo Switch από τις 18/12/20. Το review βασίστηκε στην έκδοσή του για το Xbox One, με review code που λάβαμε από τη δημιουργό του, την Robot Gentleman.

The post 60 Seconds! Reatomized – Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα