MF DOOM: Behind The Metal Mask

18:43 25/6/2012 - Πηγή: Mixtape

Ο rapper με την μεταλλική μάσκα πρόκειται να εμφανιστεί -επιτέλους- στην Αθήνα την Παρασκευή 29 Ιουνίου σε μια συνδιοργάνωση της QnQ Productions με το περιοδικό Ough οπότε αξίζει μια μικρή αναδρομή στην ως τώρα καριέρα του.

Ο κατα κόσμον Daniel Dumile -γεννημενος στο Λονδίνο το 1971 αλλά από μικρή ηλικία μεγαλωμένος στην Νέα

Υόρκη- ξεκίνησε την πορεία του στο hip-hop σχηματίζοντας τους KMD (“Kausing Much Damage”) στα τέλη των 80s -ως Zen Love X- μαζί με τον αδελφό του DJ Subroc.  Το πρώτο άλμπουμ των KMD, Mr.Hood, κυκλοφόρησε το 1991 γνωρίζοντας μια σχετική επιτυχία αλλά η πορεία τους ανακόπηκε όταν ο DJ Subroc τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο το 1993 λίγο πριν την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους Black Bastards (το άλμπουμ κυκλοφόρησε επίσημα τελικά το 2001).

Μετά τον θάνατο του αδελφού του ο Daniel Dumile πέρασε αρκετά χρόνια στην αφάνεια πριν αρχίσει να εμφανίζεται και πάλι στα τέλη των 90s ως μασκοφόρος rapper -αρχικά η χρήση της μάσκας είχε ως σκόπο την αποστασιοποίηση του από την προηγούμενη πορεία του ως Zen Love X- υπο το ψευδώνυμο MF Doom (MF σημαίνει Metal Face ή/και Metal Fingers). Το πρώτο άλμπουμ του με την νέα περσόνα του ήταν το Operation: Doomsday (1999) που σήμερα θεωρείται πλέον underground classic.

Τα επομενα χρόνια συνεχίζει να κυκλοφορεί υλικό σε απίστευτους ρυθμούς:  μια σειρά από instrumental albums υπο τον τίτλο Special Herbs ως Metal Fingers, δύο “κανονικά” άλμπουμ (Vaudeville Villain ως Viktor Vaughn και Take Me To Your Leader ως King Geedorah, αμφότερα το 2003) , bootlegs, EPs, singles, συμμετοχές σε συλλογές, κλπ.

Το 2004 είναι η χρονιά που θα έρθει επιτέλους στο προσκήνιο χάρις στο, χωρίς αμφιβολία από τα καλύτερα rap albums των 00s, Madvillainy (2004, Stones Throw) σε συνεργασία με τον rapper/παραγωγό Madlib ως Madvillain. Άλλοι θα επαναπαύονταν για καιρό στις “δάφνες” τους με μόνο αυτά τα επιτεύγματα αλλά αυτό δεν ισχύει για τον MF Doom που την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε ακόμα δύο(!!) άλμπουμ, το Venomous Villain ως Viktor Vaughn και MM.. Food ως MF Doom, ενώ το 2005 -υπό το όνομα Danger Doom παρέα με τον πολυσχιδή παραγωγό Danger Mouse- το εξαιρετικό The Mouse And The Mask που θα “σκαρφαλώσει” μέχρι το #41 των charts του Billboard

Από τότε μέχρι σήμερα έχει πέσει λίγο ο ρυθμός των κυκλοφορίων απο τον MF Doom αλλά ωστόσο -μεταξύ άλλων συνεργασίων, παραγωγών κλπ- έχει κυκλοφορήσει ένα ακόμα πολύ καλό σόλο άλμπουμ (ως Doom πλέον) με τίτλο Born Like This το 2009. Κατα καιρούς έχουν ανακοινωθεί πολλά επερχόμενα projects που αφορούν τον ΜF Doom  -π.χ. ένα άλμπουμ συνεργασίας με τον Ghostface Killah των Wu-Tang Clan, ένα άλλο με τον Masta Ace, νέο άλμπουμ από τους Danger Doom αλλά και τους Madvillain, κλπ- αλλά ως τώρα λίγα πράγματα έχουν ευοδωθεί (συνεχίζουμε να ελπίζουμε για όλα βεβαίως!). Μια αρκετά εκτενή καταγραφή των ως τώρα κυκλοφοριών του Daniel Dumile μπορείτε να βρείτε πάντως στο site της Stones Throw Records.

Το σίγουρο είναι πως ότι η επερχόμενη εμφάνιση του μασκοφόρου

Keywords
Τυχαία Θέματα