Η Ηλέκτρα του Θωμά Κινδύνη

12:54 25/6/2012 - Πηγή: Mixtape

Ο Θωμάς Κινδύνης και οι Μορφές Έκφρασης επιστρέφουν δέκα χρόνια μετά με την Ηλέκτρα του Σοφοκλή, μια παράσταση που έχει γραφτεί στη μνήμη του θεατρόφιλου κοινού. Διαβάστε τη συνέντευξη του σκηνοθέτη εν αναμονή της νέας άφιξης της επιτυχημένης παράστασης.

Για ποιους λόγους επιλέξατε την ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή;

Η Ηλέκτρα είναι από τα πιο όψιμα έργα του Σοφοκλή, γραμμένο σε μια εποχή ανακατατάξεων και φθοράς, όταν

ο Πελοποννησιακός πόλεμος έχει τελειώσει βρίσκοντας την Αθηναϊκή ηγεμονία λαβωμένη, μετά την ήττα της από τους Σπαρτιάτες. Σε εποχές σκοτεινές και δύσκολες, η Ηλέκτρα παραμένει σταθερή στην ηθική πορεία που έχει επιλέξει, δε λυγίζει, δεν υποκύπτει και δεν παραδίδεται. Καταφέρνει τελικά να ξαναφέρει το Φως και να αλλάξει, όχι μόνο τη δική της ζωή, αλλά και την ζωή όλων των Μυκηναίων.

Πιστεύετε ότι τα μηνύματα της τραγωδίας αυτής μπορούν να «ταρακουνήσουν» το σύγχρονο Έλληνα;

Η Ηλέκτρα αποτελεί σύμβολο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Η Ηλέκτρα διατηρεί την ελπίδα ζωντανή, αποτελεί έναν φάρο φωτός μέσα σ’ έναν κόσμο ταραγμένο. Η Ηλέκτρα βιώνει την έννοια της δικαιοσύνης και της ηθικής με όλη της την ύπαρξη και δεν πουλιέται σε κανέναν. Αποτελεί μια ηρωίδα-υπόδειγμα για τον καθένα μας, και ιδιαίτερα για τους νέους που διαμορφώνουν τώρα τη σκέψη τους και την πορεία που θα χαράξουν στη ζωή.

Το μήνυμα της Ηλέκτρας θέλουμε να ακουστεί σε όλον τον κόσμο. Θέλουμε οι Έλληνες  να έρθουν κοντά στον δικό τους πολιτισμό αλλά και στην αισθητική και τις αξίες που έκαναν τον Έλληνα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, να προοδεύσει και να προχωρήσει κάτω από δύσκολες συνθήκες και αδιέξοδες καταστάσεις. Είναι, φυσικά, χρέος μας να αναδείξουμε και να προβάλουμε αυτή την αλήθεια  σε όλους τους λαούς, ενάντια στην θολερή εικόνα που προσπαθούν μετά μανίας να δημιουργήσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Ας αντισταθούμε σε αυτό με πολιτισμό και αισθητική, χωρίς υπερβολές και πράξεις ακραίες που δεν τιμούν τον λαό μας.

Η σκηνοθετική σας προσέγγιση μπορεί να χαρακτηριστεί ως κλασική και ιδιαίτερη; 

Ναι, η σκηνοθετική προσέγγιση είναι κλασική γιατί πιστεύουμε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να ανέβει μια αρχαία ελληνική τραγωδία και να αγγίξει τον απλό κόσμο και τον αγνό άνθρωπο. Όπως σε κάθε πολιτισμό, έτσι και στον ελληνικό, θα πρέπει να διατηρηθεί η κλασική σκηνοθετική προσέγγιση του αρχαίου δράματος, διατηρώντας, βέβαια, και αναδεικνύοντας τα στοιχεία που τη φέρνουν πιο κοντά στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Σκοπός αυτής της στρατηγικής είναι ο καθένας από εμάς να έρθει σε επαφή με την πολιτιστική του κληρονομιά, την αισθητική, το ήθος και τις αξίες που διατήρησαν ζωντανό το πνεύμα του λαού, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Η σκηνοθεσία σας βασίζεται στη μέθοδο του Δ. Ροντήρη. Πείτε μας λίγα λόγια για τη σχέση σας με το μεγάλο δάσκαλο και για τη μέθοδο του.

Υπήρξα μαθητής και βοηθός του Δ. Ροντήρη για 11 ολόκληρα χρόνια. Στηρίχθηκα στη διδασκαλία και τη σκηνοθετική σημειογραφία του Δημήτρη Ρον

Keywords
Τυχαία Θέματα