Heavy By The Sea 2014 @ Πλατεία Νερού, 23.06.2014

12:07 6/8/2015 - Πηγή: Mixtape

Deftones @ Heavy by the sea 2014

Το φετινό Heavy by the Sea Festival πραγματοποιήθηκε και φέτος στις γνώριμες πια εγκαταστάσεις στην Πλατεία Νερού, με αρκετό κόσμο, αλλά όχι στα επίπεδα που μπορεί να περίμεναν οι διοργανωτές της βραδιάς (το alternative κοινό αντιμετώπισε αμήχανα τα metal ονόματα, ενώ η πλειοψηφία των οπαδών του σκληρού ήχου σίγουρα προτιμούσε κάποιον άλλο headliner).

Μικρός

σχετικά ο μέσος όρος ηλικίας των θεατών- με τους μεγαλύτερους να έχουν έρθει λόγω Deftones-και τα t-shirts συγκροτημάτων να εχουν την τιμητική τους (για την ιστορία οι Pantera αναδείχθηκαν νικητές).

Η αρχή έγινε στις 5 και τέταρτο με τους νικήτες του Red Bull Bedroom Jam διαγωνισμού, Revenge of the Giant Face, που στα είκοσι περίπου λεπτά που έπαιξαν δεν σταματούσαν να ευχαριστούν όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα μπροστά από την μικρή σκηνή, φανερά χαρούμενοι που τους δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστούν τα τραγούδια τους. Heavy/hardcore κατά βάση αυτά, με τον τραγουδιστή να προσπαθεί φιλότιμα να ξεσηκώσει τα πενήντα περίπου άτομα που απαρνήθηκαν κάποια σκια για να είναι μπροστά στην σκηνή. Με το που τέλειωσαν οι Revenge of the Giant Face στην κεντρική σκηνή όλα ήταν έτοιμα για το επόμενο live.

Οι Tardive Dyskinesia, από τα πιο προοδευτικά metal ονόματα της ελληνικής σκηνής ανάγκασαν αρκετούς από τους παρευρισκόμενους να σηκωθούν και να πάνε να τους ακούσουν. Φανερή η τεχνική κατάρτιση όλων των μελών της μπάντας με τις κιθάρες να θυμίζουν κάτι από Tool, πράγμα αναπόφευκτο όταν μιλάμε για post metal ήχους. Ο frontman του γκρουπ απέδωσε καλά τόσο στα brutal περάσματα των τραγουδιών, όσο και στα πιο
καθαρά φωνητικά.

Planet Of Zeus @ Heavy by the sea 2014

Λίγο πριν τις έξι και μισή οι Planet of Zeus ανέβηκαν στην κεντρική σκηνή, με τον κόσμο να έχει αρχίσει να συρρέει μαζικά προς τα μπροστά. Από τα πιο hot ονόματα της ελληνικής ροκ σκηνής και με νέο δίσκο (Vigilante) οι Planet προσπάθησαν να μεταδώσουν κάτι από τον αλήτικο heavy/southern rock αέρα των τραγουδιών τους στο κοινό, που δεν συμμετείχε όμως ενεργά καθόλη την διάρκεια του set τους, παρά μόνο σε κάποια τραγούδια.Τα “Leftovers”, “The Great Dandolos”, “Vigilante”, “Burn this City Down”, ξεχώρισαν, με τον Μπάμπη και την παρέα του να αποδεικνύουν πως τα καλά λόγια που ακούγονται για αυτούς μόνο τυχαία δεν είναι.

Nightstalker @ Heavy by the sea 2014

Εφτά και μισή και στην μικρή σκηνή οι Nightstalker βρίσκονταν ήδη στις θέσεις τους. Η αβίαστα cool περσόνα του Αργύρη και ο τρόπος που ερμηνεύει τα τραγούδια δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να μην σου αρέσει αυτό που ακούς. Η μπάντα για άλλη μια φορά απέδωσε τα αναμενόμενα με τον κόσμο να ζητάει και άλλο, μετά την ομολογουμένως μικρή σχετικά διάρκεια της εμφάνισης τους (σαράντα και κάτι λεπτά). “Go Get Some”, “Dead Rock Commandos”, “Superfreak”, “The Line”, μεταξύ των κομματιών που παίχτηκαν.

Behemoth @ Heavy by the sea 2014

Περίπου μισή ώρα μετά τις οκτώ και οι Πολωνοί black metallers Behemoth έκαναν την εμφάνιση τους. Με τον ήλιο να μην έχει δύσει ακόμη η θεατρικότητα τους φάνταζε κομμάτι υπερβολική, με μέρος του κοινού πάντως να έχει έρθει αποκλειστικά για αυτούς και να το ευχαριστιέται πραγματικά. Ντυμένοι όπως αυτό το είδος μουσικής επιβάλλει και με το παραδοσιακό corpse paint στα πρόσωπα τους οι Behemoth έπαιξαν σχεδόν μια ώρα, με τον μικρόσωμο Nergal να οδηγεί και τους υπόλοιπους μουσικούς. Φανερά καταπονημένος λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε φάνταζε
μικροσκοπικός συγκριτικά με τον κιθαρίστα και τον μπασίστα του γκρουπ. Για το τέλος φόρεσαν τις μάσκες με κέρατα και μας αποχαιρέτησαν με ένα instrumental κομμάτι.

Ghost @ Heavy by the sea 2014

Και ενώ το σκοτάδι είχε πέσει για τα καλά και εμείς περιμέναμε την επόμενη εμφάνιση ακούγοντας από τα ηχεία του χώρου Bon Jovi και Joan Jett (!) δέκα παρά τέταρτο εμφανίζονται οι Ghost, υπό τους ήχους του “Masked Ball” της Jocelyn Brook, από το soundtrack της ταινίας Eyes Wide shut και την περίφημη σκηνή στην έπαυλη. Ο μαζικός όγκος των θεατών κινήθηκε μεμιάς προς τα εμπρός. Πέντε μαυροντυμένοι μουσικοί, φορώντας μανδύες και μάσκες αρχίζουν να παίζουν και σε λίγο έρχεται στην σκηνή και ο τραγουδιστής με την χαρακτηριστική αμφίεση καρδινάλιου. Εντελώς διαφορετικοι από τους Behemoth, οι δικές τους ωδές στον “εωσφόρο” ήταν αρκετά πιο εύηχες, με γερή δόση show και μια φωνή που ισορροπεί ανάμεσα σε hard rock και πιο ποπ γραμμές. Ο τραγουδιστής προσπάθησε να ζωηρέψει τον κόσμο που η αλήθεια είναι πως στεκόταν κάπως αμήχανα από κάτω, με κάποιους fan να το διασκεδάζουν έτσι και αλλιώς.

Με την ολοκλήρωση της εμφάνισης των Ghost έμεναν οι headliners για να ικανοποιηθεί και η μεγάλη μερίδα του κοινού. Και αν και δεν υπήρξαν καθυστερήσεις ανάμεσα στα προηγούμενα live, οι Deftones καθυστέρησαν να βγουν γύρω στα είκοσι λεπτά, αφού οι τεχνικοί ρύθμιζαν και τις τελευταίες
λεπτομέρειες. Έντεκα και είκοσι και ο Moreno με τους υπόλοιπους του γκρουπ βγαίνει φουριόζος εν μέσω αποθέωσης. Οι αμερικανοί Deftones αποτελούν ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα του ενναλακτικού ροκ για την τελευταία εικοσαετία, με αρκετές διαφορετικές επιρροές στις συνθέσεις τους. Αυτό το υβρίδιο rap, metal, grudge έχει αγαπηθεί από πολλούς, κάτι που φάνηκε και ζωντανά.

Deftones @ Heavy by the sea 2014

Ο ήχος παρουσίαζε προβλήματα στα πρώτα τραγούδια, αλλά αυτό δεν φάνηκε να απογοητεύει τον κόσμο, ειδικά στις μπροστινές σειρές.Tα “Be Quiet And Drive Far Away”, “My Own Summer”, “Swerve City”, “Digital Bath” ανέβασαν την ένταση, με τον Chino Moreno να κατεβαίνει μέχρι και κάτω από την σκηνή για να χαιρετήσει τον κόσμο, που πλέον είχε γεμίσει όλο τον χώρο μπροστά από την κεντρική σκηνή. Φαινόταν να το απολαμβάνει και εκείνος, όντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα. “Diamond Eyes”, “Rocket Skates” και “Change (In the House of Flies” συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό, σε μια επαγγελματική εμφάνιση που όμως της έλειψε το κάτι παραπάνω, είτε κάποιες απο τις φοβερές διασκευές του γκρουπ σε Cure, Smiths, Duran Duran, είτε λίγη περισσότερη ατμόσφαιρα.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατσιαλός

Keywords
Τυχαία Θέματα