Ταχύτερο κι αποδοτικότερο το Audi RS E-Tron E2 στο φετινό Dakar

Ελαφρύτερο, πιο αεροδυναμικό κι απλούστερο στη χρήση, η Audi ελπίζει ότι θα κερδίσει περισσότερες νίκες στο χώμα με το φετινό αγωνιστικό της. «Κάναμε ένα καλό ντεμπούτο στο Dakar με το Audi RS Q e-tron κι είχαμε τις πρώτες μας επιτυχίες σε έναν κλάδο μηχανοκίνητου αθλητισμού που ήταν εντελώς νέος για εμάς», λέει ο Rolf Michl, Διευθύνων Σύμβουλος της Audi Sport

GmbH. «Όλη η ομάδα δουλεύει άριστα μαζί και τραβάει προς την ίδια κατεύθυνση».

Αν κι οι κανόνες για την κατηγορία των αγώνων της έχουν αυξήσει το ελάχιστο βάρος στα 2.100 από 2.000 κιλά, η Audi ήθελε να κάνει το RS Q e-tron ελαφρύτερο από πριν. Αυτό σήμαινε τον επανασχεδιασμό κάθε πάνελ στο αμάξωμα, ειδικά στο πίσω μέρος του οχήματος. Σύμφωνα με τον Axel Löffler, τον επικεφαλής σχεδιαστή του αγωνιστικού SUV, το E2 δε μοιράζεται ούτε ένα πάνελ με το πρώτης γενιάς RS Q e-tron. Η μάρκα έχει επίσης εργαστεί για να βελτιστοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο απλώνει τις στρώσεις του συνθετικού υλικού για το αμάξωμα, συμβάλλοντας σε μια συνολικά ελαφρύτερη δομή και στο χαμήλωμα του κέντρου βάρους του οχήματος. Διευκολύνει επίσης την πρόσβαση στον εφεδρικό τροχό, γιατί απλώς υπάρχει λιγότερη αμάξωμα να το περιβάλλει. Το νέο μοντέλο έχει πλέον μήκος 4.670 χιλιοστά, ύψος 2.300 και πλάτος 1.950, καθιστώντας το σχεδόν 170 χιλιοστά μακρύτερο από το αρχικό RS Q e-tron. Το συνολικό αποτέλεσμα των τροποποιήσεων αθροιστικά επιφέρει ένα 15% πιο αεροδυναμικό αμάξωμα από τον προκάτοχό του. 

Αυτό δε θα το βοηθήσει να πετύχει υψηλότερη τελική ταχύτητα, καθώς ήταν ήδη ικανό να φτάσει την περιορισμένη από τον κανονισμό τελική ταχύτητα των 170 χλμ/ώρα, αλλά εξακολουθεί να προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για ηλεκτροκίνητο όχημα.

«Μειώνει περαιτέρω τις ενεργειακές απαιτήσεις του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου», είπε ο Löffler. «Υλοποιήσαμε τους αεροδυναμικούς υπολογισμούς χρησιμοποιώντας εξ ολοκλήρου την υπολογιστική δυναμική των ρευστών (CFD).» Περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης έγινε από τη μονάδα κλιματισμού. Ένας σημαντικός παράγοντας στους αγώνες της ερήμου, η Audi διαπίστωσε ότι ο συμπιεστής A/C του μοντέλου πρώτης γενιάς ήταν τόσο ισχυρός που πάγωνε το ψυκτικό όταν λειτουργούσε για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ως εκ τούτου, έχει επαναπρογραμματίσει τη μονάδα ώστε να λειτουργεί κατά διαστήματα, εξοικονομώντας ενέργεια και ψύχοντας το αυτοκίνητο σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικά.

«Αφομοιώσαμε όλα τα σημαντικά διδάγματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα των ιδεών μας είναι το εξελιγμένο μοντέλο Ε2», λέει ο Uwe Breuling, Επικεφαλής Επιχειρήσεων Οχημάτων Audi Sport. Η έκδοση E2 διατηρεί το αρχικό σύστημα μετάδοσης κίνησης του RS Q e-tron που συνδυάζει έναν τετρακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 2.0 λίτρων που φορτίζει μια μπαταρία 50.0 kWh, η οποία με τη σειρά της τροφοδοτεί δύο ηλεκτρικοκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα παράγοντας συνολική (περιορισμένη) ισχύ 400 ίππων, αν και χωρίς περιορισμούς, είναι τεχνικά ικανά να αποδώσουν λίγο περισσότερο από 670 ίππους. Το Audi RS Q e-tron θα κάνει το αγωνιστικό του ντεμπούτο στο Rally du Maroc από 1 έως 6 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα αγωνιστεί στο Rally Dakar 2023.

The post Ταχύτερο κι αποδοτικότερο το Audi RS E-Tron E2 στο φετινό Dakar appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα