Lightyear: ανοίγουν οι παραγγελίες για το ηλιακό EV των 40.000 €

Η ολλανδική Lightyear ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι άνοιξε τη λίστα αναμονής για το δεύτερο μοντέλο παραγωγής της, το Lightyear 2. Μετά το εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής  Lightyear 0 των 250.000 €, η start-up θα στοχεύσει σε κοινό μαζικής αγοράς με τιμή περί τα 40 χιλιάρικα. «Το Lightyear 2 θα επιταχύνει την αποστολή μας να παρέχουμε καθαρή κινητικότητα σε όλους και παντού», λέει ο Lex Hoefsloot, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Lightyear. «Αυτό θα είναι το πρώτο ηλεκτρικό

που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να δώσουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα, χωρίς συμβιβασμούς στην πρακτικότητα».

Παρά την πολύ χαμηλότερη τιμή, το Lightyear 2 θα διαθέτει την τεχνολογία αιχμής του προκατόχου του, δηλαδή μια πληθώρα ηλιακών συλλεκτών, τα οποία λέγεται ότι θα του επιτρέπουν να φορτίζει τρεις φορές λιγότερο από ένα συγκρίσιμο ηλεκτρικό όχημα. Η Lightyear ισχυρίζεται ότι χάρη στα ηλιακά πάνελ, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να διανύσουν έως και 800 χιλιόμετρα μεταξύ των φορτίσεων σε «πραγματικές» συνθήκες.

Παρ’ όλο που δεν είναι σαφές εάν αυτή είναι μια εκτίμηση ισοδύναμη με το WLTP ή μια εικασία με βάση τη μέση ημερήσια οδήγηση και τις καιρικές συνθήκες, η αυτοκινητοβιομηχανία ισχυρίστηκε πέρσι ότι το Lightyear 0 θα μπορούσε να ανακτήσει αυτονομιά 70 χιλιομέτρων την ημέρα χάρη στα ηλιακά πάνελ του. Υποστηρίζει ότι οι ιδιοκτήτες που δε χρειάζεται να οδηγούν πολύ συχνά, μπορεί να μη χρειαστεί σχεδόν ποτέ να φορτίσουν τα οχήματά τους.«Αξιοποιώντας τη δύναμη του ήλιου, το Lightyear 2 απογειώνει την ηλεκτρική εμπειρία οδήγησης και μειώνει την εξάρτηση από τα καταπονημένα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας», λέει ο Hoefsloot. «Στην πραγματικότητα, τα Lightyear 2 θα μπορούν να επιστρέψουν πεντακάθαρη πράσινη ενέργεια πίσω στο δίκτυο».

Χάρη στα ηλιακά πάνελ και το αεροδυναμικό του σχήμα (0.175 Cd), το Lightyear 2 μπορεί επίσης να μειώσει το μέγεθος των μπαταριών του, κάτι που η εταιρία ισχυρίζεται ότι δίνει στο μοντέλο της το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα στην αγορά, το μισό από αυτό ενός συμβατικού EV. Οι φωτογραφίες του εσωτερικού κι άλλες λεπτομέρειες, όπως τα τεχνικά χαρακτηρισικά, δεν έχουν ακόμη διαρρεύσει και δεν είναι σαφές πώς ακριβώς η ολλανδική αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει να προσφέρει αντίστοιχη τεχνολογία αιχμής μειώνοντας κατά περίπου 200 χιλιάδες την τιμή του νέου της μοντέλου. Η παραγωγή ωστόσο δεν αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το 2025, επομένως πολλά πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν ως τότε.

Όταν βγει στην παραγωγή, η Lightyear λέει ότι θα στοχεύσει πρωταρχικά στις πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ με τιμή περί τα 40 χιλιάδες ευρώ. Η αυτοκινητοβιομηχανία λέει ότι έχει ήδη 21.000 προπαραγγελίες για το Lightyear 2 από ride-sharing πλατφόρμες όπως η LeasePlan, η Arval κι άλλοι. Το Autocar αναφέρει ότι η αυτοκινητοβιομηχανία αναμένει να κατασκευάζει 100.000 αυτοκίνητα ετησίως.

The post Lightyear: ανοίγουν οι παραγγελίες για το ηλιακό EV των 40.000 € appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα