Γιατί δεν προχωρά το πρόγραμμα επιδότησης για αγορά ηλεκτρικού Ταξί;

Οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών οχημάτων δεν θέλουν ούτε να ακούνε για ηλεκτρικά οχήματα...

Η Ελλάδα διαθέτει το υψηλότερο ποσό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού Ταξί στους επαγγελματίες του κλάδου αλλά όπως αποδεικνύεται το πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί» προύπολογισμού 40 εκατ. ευρώ δεν έχει τύχει της ανάλογης υποδοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr αυτή τη στιγμή μόλις 35 ηλεκτρικά Ταξί

κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους εκ των οποίων οι 23 ιδιοκτήτες έχουν εισπράξει την επιδότηση ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα πληρωθούν επιπλέον 12 ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων. Συνολικά μέχρι τα μέσα Μαΐου έχουν κατατεθεί περίπου μόλις 120 με 130 νέες αιτήσεις για την επιδότηση αγοράς νέων ηλεκτρικών Ταξί με την επιδότηση να μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις 22.500 ευρώ.

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου έχει ξεκαθαρίσει ότι το πρόγραμμα επιδότησης «Πράσινα Ταξί» λήγει στις 31/12/2024 και έως τα τέλη του 2025 θα έχουν εξοφληθεί όλοι οι δικαιούχοι του προγράμματος και μετά από αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει νέο πρόγραμμα επιδότησης καθώς τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα έχουν χρησιμοποιηθεί…

Το πρόβλημα της μη αποδοχής απόκτησης ηλεκτρικών Ταξί σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οφείλεται στο γεγονός ότι τα επαγγελματικά οχήματα κινούνται 24ώρες το 24ωρο συνήθως από δύο οδηγούς σε 12ωρες βάρδιες. Οπότε κάποιος από τους δύο οδηγούς θα πρέπει να σταματήσει να εργάζεται για όσο χρόνο απαιτείται ώστε να φορτιστεί η μπαταρία του οχήματος με αποτέλεσμα αυτό το διάστημα το όχημα να μην παράγει έσοδα.

Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι έντονο αν ο ιδιοκτήτης του Ταξί το λειτουργεί μόνος του οπότε και έχει τη δυνατότητα να το φορτίσει τις ώρες που ξεκουράζεται. Ωστόσο και σε αυτή την κατηγορία οι ιδιοκτήτες είναι δύσπιστοι σχετικά με την λειτουργικότητα του ηλεκτρικού Ταξί λόγω της έλλειψης των υποδομών φόρτισης αλλά έχουν αντιληφθεί το εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρήσης και συντήρησης του ηλεκτρικού οχήματος.

Ο χρόνος ωστόσο κυλά αντίστροφα για την κατάθεση αίτησης επιδότησης απόκτησης ηλεκτρικού Ταξί ύψους 22.500 ευρώ τη στιγμή που ήδη έχει ανακοινωθεί η απαγόρευση απόκτησης καινούριου Ταξί με κινητήρα εσωτερικής καύσης από την 1η Ιανουαρίου 2026!

Οι επιδοτήσεις

Αναλυτικά οι επιδοτήσεις που παρέχονται από το πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί» είναι:

Για αμιγώς ηλεκτρικά (BEV) Ε.Δ.Χ. οχήματα ταξί, η επιδότηση ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της Λ.Τ.Π.Φ. με μέγιστο ποσό 17.500 ευρώ.

Η υποχρεωτική απόσυρση Ε.Δ.Χ. οχήματος Ταξί επιβραβεύεται με ποσό ίσο με 5.000 ευρώ.

Η αγορά wall-box φορτιστή για εγκατάσταση σε οικιακό περιβάλλον ή σε χώρο στάθμευσης επιχείρησης με ιδιωτική πρόσβαση, επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 500 ευρώ και είναι προαιρετική.

Επιπλέον, για την περίπτωση που η ιδιοκτησία της άδειας Ε.Δ.Χ. οχήματος ταξί είναι ατομική:

Ειδικά για τις κατηγορίες ΑμεΑ, προβλέπεται προσαύξηση κατά δύο 2.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης που προκύπτει για την αγορά ηλεκτρικού Ε.Δ.Χ. οχήματος Ταξί.

Ειδικά για τις κατηγορίες των οικογενειών με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, προβλέπεται προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης που προκύπτει για την αγορά ηλεκτρικού Ε.Δ.Χ οχήματος ταξί.

Ειδικά για νέους που κατά το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής η ηλικία τους δεν υπερβαίνει τα 29 έτη και είναι ήδη κάτοχοι άδειας Ε.Δ.Χ. οχήματος Ταξί, προβλέπεται προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης που προκύπτει για την αγορά ηλεκτρικού Ε.Δ.Χ. οχήματος ταξί.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα