Για πόσο χρόνο μπορώ να έχω αναμμένο τον κινητήρα στο ρελαντί -Ποιο το πρόστιμο

Η λειτουργία του κινητήρα στο ρελαντί είναι επιβλαβής για τον ίδιο, το περιβάλλον και φυσικά για στην τσέπη του ιδιοκτήτη/οδηγού.

Το να αφήνετε τον κινητήρα του αυτοκινήτου στο ρελαντί όταν είστε σταματημένοι, είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο και φυσικά το κάνουν σχεδόν όλοι οι οδηγοί. Είναι σύνηθες να αφήνετε τον κινητήρα σε λειτουργία κατά την διάρκεια πολύ σύντομων στάσεων ή, για παράδειγμα, όταν περιμένετε να παραλάβετε τα παιδιά από το σχολείο ή τις δραστηριότητες.

Αλήθεια, η λειτουργία του κινητήρα στο ρελαντί μπορεί να τον επηρεάσει αρνητικά και να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον;

Ποιος είναι ο μέγιστος χρόνος που μπορούμε να αφήσουμε στο ρελαντί τον κινητήρα;

Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι περίπλοκη, αλλά υπάρχει μια πρακτική προσέγγιση. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα μπορούν να λειτουργήσουν στο ρελαντί μέχρι να αδειάσει το ρεζερβουάρ καυσίμων. Όσο δηλαδή έχει καύσιμο να καταναλώσει, τόσο θα λειτουργεί.

Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα χαροποιήσει τον μηχανικό σας. Η λειτουργία του κινητήρα στο ρελαντί, δημιουργεί περισσότερα «απόβλητα» σε σχέση με το να λειτουργεί ενδεδειγμένα και η συσσώρευση βρωμιάς μπορεί να βλάψει τα σωθικά του κινητήρα, τον καταλύτη και το φίλτρο συγκράτησης μικροσωματιδίων. Ταυτόχρονα, η λειτουργία του κινητήρα στο ρελαντί θα υποβαθμίσει τις ιδιότητες του λιπαντικού, επομένως ο οδηγός θα πρέπει να το αντικαταστήσει νωρίτερα.

Πολλοί οδηγοί ισχυρίζονται ότι αφήνουν σε λειτουργία τον κινητήρα του αυτοκινήτου τους επειδή η κατανάλωση καυσίμου είναι μεγαλύτερη όταν σβήνεις και θέτεις σε λειτουργία ξανά τον κινητήρα, αλλά αυτόν δεν ισχύει.

Εάν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε φάση ρελαντί για περισσότερα από 30 δλ., θα έχει ήδη καταναλώσει περισσότερο καύσιμο από ό,τι όταν το ξαναρχίσει. Όσον αφορά το τι καταναλώνει ένα αυτοκίνητο σε αυτή την κατάσταση, ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το μοντέλο. Η κατανάλωση κυμαίνεται κοντά στο ένα λίτρο την ώρα ανάλογα με το μέγεθός του και φυσικά παίζει ρόλο η υγεία του κινητήρα.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να προσθέσουμε το γεγονός ότι, όταν είναι ενεργοποιημένος ο κινητήρας, εκπέμπει καυσαέρια, κάτι που επηρεάζει τόσο τους επιβάτες του αυτοκινήτου (εκτός αν έχει κλειστά τα παράθυρα) όσο και τους γύρω του. Και πάλι, η ποσότητα CO2 που εκπέμπεται ποικίλλει ανάλογα με το όχημα.

Αρκετές χώρες μάλιστα προβλέπουν πρόστιμο για άσκοπη λειτουργία του κινητήρα στο ρελαντί. Πρόστιμο προβλέπεται και στην Ελλάδα, αλλά αποκλειστικά σε περίπτωση που ένας οδηγός αναγκαστεί να ακινητοποιήσει το όχημά του εντός τούνελ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Άρθρο 29 (Κίνηση οχημάτων σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και σήραγγες) του ΚΟΚ, «σε περίπτωση παρατεταμένης ακινητοποίησης, ο οδηγός πρέπει να σβήσει τη μηχανή του οχήματός του». Διαφορετικά, κινδυνεύει με πρόστιμο που ανέρχεται σε 200 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα