«Πονοκέφαλος» για χιλιάδες οδηγούς -Το λάθος με τα απλήρωτα Τέλη Κυκλοφορίας, πώς θα το λύσεις

Η προσθήκη του MyAuto στο gov.gr Wallet έχει προσφέρει σημαντική διευκόλυνση στους οδηγούς στη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα κρύβει μια αδυναμία που μπορεί να τους μπερδέψει.

Τη δυνατότητα να έχουν όλα τα σημαντικά έγγραφα που αφορούν το αυτοκινητό τους συγκεντρωμένα, σε ψηφιακή μορφή, στο κινητό τους τηλέφωνο έχουν από τις αρχές του τρέχοντος έτους οι οδηγοί στη χώρα μας.

Αυτό διότι το MyAuto, ο ηλεκτρονικός φάκελος του οδηγού για το αυτοκίνητό του, μπορεί να προστεθεί στο gov.gr Wallet,

δηλαδή το ψηφιακό πορτοφόλι όπου παίρνει θέση το δίπλωμα οδήγησης όπως και η ταυτότητα.

Όπως έχουμε γράψει, στο MyAuto ο οδηγός μπορεί να δει όλα τα στοιχεία του οχήματός του που τηρούνται σε μητρώα φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Και ειδικότερα:

τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας αν το όχημα είναι σε κίνηση / ακινησία ή έχει κλαπεί στοιχεία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας το αποτέλεσμα του Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) και η ημερομηνία του επόμενου ελέγχου στοιχεία ασφάλισηςΤο «ελάττωμα» του MyAuto στο gov.gr Wallet

Αναμφίβολα, η προσθήκη του MyAuto στο ψηφιακό πορτοφόλι έχει «λύσει» τα χέρια των οδηγών, μιας και και του επιτρέπει να έχει «συμμαζεμένα» όλα τα έγγραφα των οχημάτων τους, απάλλάσσοντάς τους από τη «χαρτούρα».

Παράλληλα, τους προσφέρει ενημερώσεις για το πότε λήγει η ασφάλεια του ΙΧ τους, πότε πρέπει να περάσουν ΚΤΕΟ, ή αν έχουν εξοφλήσει Τέλη Κυκλοφορίας, επιτρέποντάς στους… ξεχασιάρηδες οδηγούς να αποφύγουν τα όποια πρόστιμα.

Στον αντίποδα, το MyAuto, εντός του gov.gr δεν έχει φτάσει στο υψηλότερο τεχνολογικό επίπεδο, και έτσι είναι πιθανό να προκληθεί σύγχυση στον πολίτη: Οι πληροφορίες, δεν ανανενώνονται αυτόματα, αλλά απαιτούν από τον χρήστη να τις ανανεώσει.

Για παράδειγμα, αν ο χρήστης περάσει ΚΤΕΟ, το MyAuto στο gov.gr Wallet δεν θα ανανεωθεί, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού του ότι δεν έχει προσκομίσει το ΙΧ του για τεχνικό έλεγχο. Αντίστοιχα, αν έχει εξοφλήσει τα Τέλη Κυκλοφορίας θα του εμφανίζεται ότι αυτά δεν έχουν καταβληθεί.

Φυσικά, το συγκεκριμένο ζήτημα το γνωρίζουν οι αρμόδιες αρχές και έχουν φροντίσει να παρέχουν την απαραίτητη ενημέρωση τον χρήστη -μέσω της ειδικής ενότητας «Συχνές Ερωτήσεις» (πατήστε εδώ) του wallet.gov.gr, παραθέτοντας, παράλληλα, τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει αυτός να κάνει προκειμένου να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία του ΙΧ του.

Η επικαιροποίηση, μολονότι δεν γίνεται αυτόματα, συνιστά μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, καθώς το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να εισέλθει στο MyAuto, μέσω του gov.gr wallet, να πατήσει «ανάκληση ψηφιακού εγγράφου» και να εκδώσει νέο (δείτε τη διαδικασία στην παρακάτω εικόνα).

Ειδικότερα, αναφέρεται: «Για οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία των οχημάτων σας, όπως πληρωμένα ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας, μεταβίβαση οχήματος ή άρση παρακράτησης, θα πρέπει να ανακαλέσετε το υφιστάμενο ψηφιακό έγγραφο και να εκδώσετε νέο. Δεν πραγματοποιούνται αυτόματες ενημερώσεις στην εφαρμογή. Σε περίπτωση μεταβίβασης, παρακαλούμε αφήστε ένα χρονικό διάστημα μιας ημέρας πριν προσπαθήσετε να εκδώσετε το νέο έγγραφο».

Πώς προσθέτω το MyAuto στο gov.gr wallet

Το πρώτο που πρέπει να κάνει ο οδηγός είναι να κατεβάσει την εφαρμογή (αν δεν την έχει ήδη) Gov.gr Wallet στο κινητό του τηλέφωνο.

Στη συνέχεια, μπαίνοντας στο app πρέπει να επιλέξει το «+» στο δεξί πάνω σημείο της εφαρμογής και από το υπομενού που θα εμφανιστεί την επιλογή «Το όχημά μου (MyAuto)».

Άμεσα, οι πληροφορίες θα εμφανιστούν αυτόματα στην αρχική σελίδα του Gov.gr Wallet, ακριβώς κάτω από το δελτίο ταυτότητας και την άδεια οδήγησης του οδηγού.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα