Formula 1: Τα ελαστικά έκαναν το Grand Prix της Ίμολα… ντέρμπι!

Μπορεί ο Max Verstappen να επέστρεψε στις επιτυχίες, όμως ο Lando Norris έφτασε πολύ κοντά στο να πετύχει τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του, μετά από εκείνη στο Μαϊάμι.

Ο οδηγός της Red Bull Racing ήταν 91 χιλιοστά του δευτερολέπτου μπροστά από εκείνον της McLaren στις κατατακτήριες δοκιμές και μόλις 725 μετά από αγώνα 63 γύρων! Κι αυτό, ροκανίζοντας συνεχώς

τη διαφορά, προφανώς διαχειριζόμενος καλύτερα τη σκληρή γόμα που είχε στο τελευταίο stint του αγώνα!

Αυτή ήταν η 59η νίκη για τον Verstappen στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού και η τρίτη συνεχόμενη στην Ίμολα (2021, 2022 και 2024). Με αυτή, ισοφάρισε το αντίστοιχο επίτευγμα του Michael Schumacher (2002, 2023, 2004). Ταυτόχρονα, αυτή ήταν η 118η νίκη της Red Bull Racing στη Formula 1.

Ο Charles Leclerc της Ferrari ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, ενώ την τριάδα χώριζαν, λιγότερα από οκτώ δευτερόλεπτα - 7.916 για την ακρίβεια.

Συνολικά δεκαπέντε οδηγοί παρατάχθηκαν στην εκκίνηση με τα μεσαία ελαστικά. Τρεις, οι Sergio Perez, Logan Sargeant και Zhou Guanyu, επέλεξαν τα σκληρά ελαστικά ενώ ο Fernando Alonso, που εκκίνησε από τα πιτ και ο Pierre Gasly, ρίσκαραν με τα μαλακά ελαστικά. Όπως είχε προβλεφθεί, ήταν αγώνας στρατηγικής μιας αλλαγής, ελαστικών με τα μεσαία και τα σκληρά ελαστικά να είναι οι δημοφιλείς επιλογές.

Η εκκίνηση με τα μαλακά ελαστικά δεν απέδωσε, οπότε οι δύο οδηγοί που τα επέλεξαν αναγκάστηκαν να κάνουν μια επιπλέον στάση. Τρεις γύρους πριν το τέλος, ο Ισπανός οδηγός της Aston Martin φόρεσε άλλο ένα σετ μαλακών ελαστικών, πιθανώς με στόχο να κάνει τον ταχύτερο γύρο αγώνα, αλλά αυτός επετεύχθη από τον George Russell. Ο Βρετανός πραγματοποίησε μια επιπλέον στάση στον 52ο γύρο, για να πετύχει τον ταχύτερο γύρο δίνοντας έτσι στη Mercedes τον επιπλέον βαθμό.

Ο Valtteri Bottas (Sauber) έδειξε την ικανότητά του στη διαχείριση των ελαστικών: Ολοκλήρωσε 54 από τους 62 γύρους του αγώνα με τη σκληρή γόμα C3, ενώ οι Kevin Magnussen (Haas) και Lance Stroll (Aston Martin) ήταν αυτοί που συμπλήρωσαν τους περισσότερους γύρους με τη μέση γόμα C4, φτάνοντας στο πρώτο μέρος ως τον 37ο γύρο.

Ο Mario Isola, διευθυντής motorsport της Pirelli, είπε: «Ένας αγώνας με μικρές διαφορές και χωρίς ιδιαίτερα συναρπαστικές στιγμές. Ζωντάνεψε προς το τέλος καθώς ο Norris πλησίασε τον Verstappen. Σε μια πίστα παλαιού τύπου όπως η Ίμολα, οι προσπεράσεις πάντα ήταν δύσκολες και φέτος δεν υπήρξε εξαίρεση. Η στρατηγική μιας αλλαγής, όπως προβλεπόταν, αποδείχτηκε ταχύτερη. Την υιοθέτησε η πλειοψηφία, με το πρώτο μέρος να γίνεται με τα μεσαία ελαστικά και το δεύτερο με τα σκληρά. Αμφότερες οι γόμες δούλεψαν αρκετά καλά παρά το γεγονός ότι, ειδικά στις πρώτες θέσεις, οι οδηγοί πίεζαν σχεδόν σε όλο τον αγώνα, με τις θερμοκρασίες της πίστας να κυμαίνονται μεταξύ 43 °C και 50 °C, παρότι υπήρχαν μερικά σύννεφα από πάνω. Η πρόβλεψη για το παράθυρο των pit stop, αποδείχθηκε σωστή: Μάλιστα, όσοι σταμάτησαν πολύ νωρίς δυσκολεύτηκαν στη συνέχεια. Στην πραγματικότητα, η πτώση απόδοσης των ελαστικών δεν ήταν υψηλή και η αποκόλληση μέρους της γόμας ήταν περιορισμένη. Τέλος, πρέπει να συγχαρώ το υπέροχο κοινό στην Ίμολα που ήταν παθιασμένο όπως πάντα. Έδωσαν άλλη μια φορά, υπέροχη παράσταση στις εξέδρες, την οποία είμαι σίγουρος ότι απόλαυσαν τόσο οι οδηγοί όσο και οι ομάδες».

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα