GP Monaco: Ιστορική νίκη για τον Leclerc

O Leclerc έγινε ο πρώτος Μονεγάσκος που νίκησε στο Monaco και επέστρεψε στις νίκες μετά την Αυστρία το 2022. Piastri και Sainz συμπλήρωσαν το βάθρο σε έναν αγώνα που άρχισε με τη σφοδρή σύγκρουση Perez, Magnussen.

Το GP του Monaco αποτελεί πάντα τον πιο ιδιαίτερο αγώνα της σεζόν και όλοι γνωρίζουν πως μοιάζει με θαύμα το να περάσει ένας αγώνας χωρίς να υπάρξουν συμβάντα. Οι πιλότοι στήθηκαν στην εκκίνηση έχοντας επιλέξει οι δέκα τη σκληρή γόμα και οι υπόλοιποι

τη μέση.

Η εκκίνηση έκρυβε δράματα σε πολλά σημεία της διαδρομής. Αρχικά στη saint devote Piastri και Sainz είχαν επαφή με αποτέλεσμα ο Ισπανός να έχει κλατάρισμα και να σταματά στην άκρη.

Η σφοδρή σύγκρουση έγινε στις πίσω θέσεις όταν ο Magnussen αποφάσισε να ψάξει να περάσει από σημείο που δεν χώραγε τον Perez και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Red Bull να καταστραφεί αφού και ο Hulkenberg που ακολουθούσε έπεσε με ταχύτητα πάνω στον Μεξικανό. Το θετικό ήταν ότι ο Perez βγήκε χωρίς πρόβλημα από το κατεστραμμένο μονοθέσιό του.

Δεν έφταναν όλα αυτά είχαμε και επαφή των δύο Alpine στην είσοδο του τούνελ με τον Ocon να... πετάει και να υποχρεώνεται και αυτός σε εγκατάλειψη. Προφανέστατα και η κόκκινη σημαία βγήκε και μάλιστα έμεινε για περισσότερη από μισή ώρα μέχρι να καθαριστεί η διαδρομή και να επιδιορθωθεί η μπαριέρα. Άπαντες άλλαξαν ελαστικά ενώ η σειρά που θα εκκινούσαν και πάλι τον αγώνα ήταν η ίδια με το αρχικό grid (με εξαίρεση τους 4 πιλότους που είχαν εγκαταλείψει, Perez, Magnussen, Hulkenberg και Ocon).

H δεύτερη εκκίνηση ήταν καθαρή και δεν είχαμε αλλαγές. Οι 4 πρώτοι, Leclerc, Piastri, Sainz, Norrris είχαν τη σκληρή γόμα οπότε είχαν πιο εύκολο έργο για να φτάσουν ως το τέλος ή να δοκιμάσουν να το κάνουν. Αντίθετα οι Russell, Verstappen, Hamilton είχαν τη μέση γόμα και είχαν μεγάλη ανησυχία για το αν υπάρχει καν η πιθανότητα να μην κάνουν άλλο pit stop. Η διαφορά των 4 πρώτων ήταν στο δευτερόλεπτο ενώ άνοιγαν συνεχώς τη διαφορά τους από τους επόμενους.

Ο αγώνας κυλούσε χωρίς ανατροπές, με τις διαφορές να ανοίγουν και στην κορυφή. Στον 52ο γύρο ο Hamilton έκανε pit stop βάζοντας τη σκληρή γόμα και διατήρησε την 7η θέση αφού η απόσταση από τον Tsunoda του επέτρεπε να κάνει ένα free pit stop. Ένα γύρο μετά ακολούθησε ο Verstappen και αυτός βάζοντας τη σκληρή ενώ ο Russell έμεινε στην πίστα με τη μέση γόμα.

Ο Verstappen μάζεψε πολύ γρήγορα τη διαφορά από τον Russell αφού τα φρέσκα ελαστικά έκαναν τη διαφορά αλλά το θέμα ήταν αν θα μπορούσε να περάσει τον πιλότο της Mercedes. Όντως έφτασε πίσω από τον Βρετανό όμως το προσπέρασμα στο Monaco μοιάζει με αδύνατη εξίσωση. Ο Hamilton που είχε απόσταση 7 δευτερολέπτων από τον Ολλανδό όμως η καθυστέρηση που προκαλούσε η φθορά των ελαστικών στον Russell του έδωσε την ευκαιρία να κολλήσει και αυτός πίσω.

Στην κορυφή ο Leclerc άνοιξε τη διαφορά στα 8 δευτερόλεπτα αφού ο Piastri άρχισε να χάνει χρόνο στους τελευταίους γύρους και ένιωθε την πίεση του Sainz και του Norris.

Τελικά τίποτα δεν άλλαξε και είναι εντυπωσιακό ότι η πρώτη δεκάδα τερμάτισε όπως εκκίνησε! Ο Leclerc έγραψε ιστορία αφού έγινε ο πρώτος Μονογέσκος που νίκησε στο Monaco και πανηγύρισε την 6η νίκη του και πρώτη μετά την Αυστρία το 2022.

Ο Piastri άντεξε και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ενώ ο Sainz ολοκλήρωσε το 1-3 της Ferrari. Norris, Russell, Verstappen, Hamilton, Tsunoda, Albon και Gasly συμπλήρωσαν τη δεκάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα