Φωτοβολταϊκοί αντιστροφείς: οι νέες αγορές και οι εταιρείες που διακρίνονται

12:34 26/7/2012 - Πηγή: Econews

Στις αναπτυσσόμενες αγορές οφείλουν να στραφούν οι εταιρείες παραγωγής φωτοβολταϊκών αντιστροφέων (inverters) προκειμένου να διασφαλίσουν τη μελλοντικής τους ανάπτυξη, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με κατασκευαστές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, αλλά και εγκαταστάτες (διαβάστε σχετικά στο econews), οι εταιρείες που παράγουν φωτοβολταϊκούς αντιστροφείς βλέπουν τη ζήτηση στην Ευρώπη να βρίσκεται σε πτώση. Παράλληλα, οι τιμές των προϊόντων τους θα καταγράψουν διψήφια ποσοστιαία μείωση το 2012.

Η παγκόσμια

αγορά αντιστροφέων θα ανέλθει σε 32 Γιγαβάτ το 2012 -όπως υποστηρίζει έρευνα με τίτλο “The World Market for PV Inverters” που διενήργησε η IMS Research, αυξημένη κατά 23% σε σύγκριση με το 2011.

Ωστόσο, η πτώση των τιμών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών κατά 3% μόλις, στα 7 δισ. δολάρια, ποσό που παρόλα αυτά αποτελεί νέο ρεκόρ κερδοφορίας για τον κλάδο.

Η IMS Research εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή αγορά θα συρρικνωθεί εξαιτίας των μειωμένων εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών σε Γερμανία και Ιταλία. Η διατήρηση της ζήτησης απαιτεί στροφή των κατασκευαστών σε αναπτυσσόμενες αγορές.

Ειδικότερα, το μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς επί του συνόλου αναμένεται να περιοριστεί σε 40% το 2016 από 80% το 2010.

Όσον αφορά τους κατασκευαστές ηγέτης της αγοράς παραμένει η SMA Solar, παρότι έχει απωλέσει κομμάτι του μεριδίου της. Ακολουθούν οι Power-One, Kaco, Fronius και RefuSOL.

Παρατηρείται ωστόσο δυναμική είσοδος νέων παικτών στην αγορά αντιστροφέων (inverters) με τα υψηλότερα νέα μερίδια αγοράς το 2011 να κατακτώνται από εταιρείες εκτός top-10.

Μεγάλοι κερδισμένοι ήταν οι Enphase Energy και SolarEdge, ενώ σημαντικά μερίδια κατέκτησαν οι Advanced Energy και Emerson.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα