Οι ελληνικές προϋποθέσεις στήριξης στον αγωγό TAP – Ανακινούν το θέμα της ΑΟΖ

08:57 26/7/2012 - Πηγή: Econews

Την πάγια θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τους αγωγούς, ότι πρέπει να εξυπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας, διατύπωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μάκης Παπαγεωργίου, στη συνάντηση  που είχε, σήμερα Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012, με αντιπροσωπεία του Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Οι εκπρόσωποι του TAP, κ.κ. Michael Hoffman, Rikard Scoufias και Στάθης Θεοδωρόπουλος, ζήτησαν τη στήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης και ενημέρωσαν τον Υφυπουργό

ΠΕΚΑ για τις τελευταίες εξελίξεις στο συγκεκριμένο έργο, καθώς και για τις κινήσεις που γίνονται από τους εταίρους της κοινοπραξίας “Σαχ Ντενίζ ΙΙ”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του euro2day, η ελληνική πλευρά προκειμένου να αποφασίσει στο αίτημα του ΤΑΡ έχει θέσει όρους, όπως η διασφάλιση ποσοτήτων του μεταφερόμενου αερίου για κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας, όπως και η συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα του αγωγού και ελληνικής εταιρείας.

Ένα δεύτερο ζήτημα που έθιξε η ελληνική κυβέρνηση είναι η κοινοβουλευτική επικύρωση από την Αλβανία της διακρατικής συμφωνίας για την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών στο Ιόνιο.

Υπενθυμίζεται πως ο αγωγός TAP προβλέπει μεταφορά φυσικού αέριου της Κασπίας μέσω Ελλάδας και Αλβανίας για να καταλήξει υποβρυχίως στις ακτές της Νότιας Ιταλίας, στο ύψος του Λέτσε.

—ΑΟΖ

Όσον αφορά στην ανακήρυξη ΑΟΖ, η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο εκτιμά ότι οι διεθνείς συνθήκες ευνοούν μια τέτοια κίνηση.

Σύμφωνα με το euro2day, αυτή τη στιγμή το θέμα μελετάται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και εξετάζονται σενάρια για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου οι επόμενες κινήσεις να καταλήξουν στον ορισμό θαλάσσιων «οικοπέδων», τα οποία θα παραχωρηθούν για έρευνα.

“Πάτημα” για αυτή την κίνηση είναι η ανακήρυξη ΑΟΖ από τις ΗΠΑ στην Αρκτική χωρίς ωστόσο να έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των χωρών που διαγκωνίζονται για την εκμετάλλευση της “παρθένας” περιοχής.

Η Αρκτική εμφανίζεται ως θέατρο νέων γεωπολιτικών διενέξεων στον πλανήτη, ενώ εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκμετάλλευσή της.

Η μη υποχρεωτική σύναψη συμφωνιών για την οριοθέτηση ΑΟΖ εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση «οικοπέδων» και την παραχώρησή τους για έρευνα μετά από διαγωνισμό σε πετρελαϊκές εταιρείες.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα