Αυθαίρετα: τοπική αυτοδιοίκηση, ντόπιοι εργολάβοι και…μπάζα μπλοκάρουν τις κατεδαφίσεις

Τα χέρια ψηλά σηκώνουν οι αρμόδιες Αρχές για το θέμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε περιοχές όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, αλλά και η Αττική.

Σύμφωνα με την Ημερησία χιλιάδες πρωτόκολλα κατεδάφισης έχουν ήδη προωθηθεί, αλλά από τη μια το υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνει αδυναμία να τηρήσει την τάξη, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση -Δήμοι και Περιφέρειες- επιδεικνύει προκλητική

απροθυμία να τηρήσει την εννόμη τάξη.

Η κατάσταση είναι εξωφρενική καθώς το ΥΠΕΚΑ δεν διαθέτει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για μεταφορά συνεργείων από την Αθήνα, ενώ τα ντόπια συνεργεία δεν δείχνουν πρόθυμα να συνεργαστούν στις κατεδαφίσεις.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι κατεδαφίσεις δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν καθώς δεν υπάρχει «κανένας αδειοδοτημένος χώρος στα νησιά που να μπορεί να δεχτεί τα οικοδομικά απόβλητα που θα παραχθούν κι αυτά θα πρέπει να μεταφερθούν στην Αθήνα».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η μόνη αποκεντρωμένη διοίκηση που έδειξαν πρόθυμες να συνεργαστούν είναι αυτές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Για την περιοχή αυτή έχουν ήδη προωθηθεί πάνω από 1.000 πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο δεσμεύτηκε πρόσφατα ότι θα προχωρήσει σε μαζικές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, αλλά όπως φαίνεται το κράτος είναι αδύναμο να τηρήσει το νόμο στη χώρα.

Για την ιστορία, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων (ΕΥΕΚΑ), απέστειλε πριν μερικές μέρες έγγραφο προς όλες τις Κτηματικές Υπηρεσίες ζητώντας να καταγραφούν οι αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλό και παραλία και να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις κατεδάφισης.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρου Καλαφάτη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα