Ηλεκτρική ενέργεια: πτώση ζήτησης 11% το Σεπτέμβριο – Μεγάλη μείωση στα νοικοκυριά

Σημαντική πτώση που άγγιξε το 11% σημείωσε η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας.

Αναλυτικότερα, η συνολική κατανάλωση ηλεκτρισμού μειώθηκε κατά 10,90% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011,

Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης αφορά στους πελάτες του δικτύου διανομής, δηλαδή επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι οποίοι περιόρισαν την κατανάλωση ρεύματος κατά 12,30%, μείωση που αποδίδεται στην οικονομική κρίση.

Από την άλλη πλευρά, στην Υψηλή Τάση, δηλαδή

τις μεγάλες βιομηχανίες καταγράφηκε μείωση μόλις 1,6%.

Όσον αφορά στην ηλεκτροπαραγωγή, οι λιγνίτες υποχώρησαν σημαντικά κατά 5,29%, συμπαρασύροντας την κατανάλωση ενέργειας στα ορυχεία όπου καταγράφηκε πτώση 15,03%.

Ομοίως η παραγωγή από φυσικό αέριο συρρικνώθηκε 16,39% και τα υδροηλεκτρικά κατά 24,51%. Πτώση σημειώθηκε και στις ΑΠΕ μείωση της παραγωγής κατά 6,07%.

Στα θετικά, οι εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκαν και οι εξαγωγές αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών ρεύματος να περιοριστεί στις 145.880 Mwh, 24,97% κάτω από τα επίπεδα  Σεπτεμβρίου 2011.

Σε επίπεδο εννεαμήνου η συνολική ζήτηση υποχώρησε κατά 1,37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι μεγάλες βιομηχανίες παρουσιάζουν πτώση 2,78% και οι καταναλωτές δικτύου διανομής μείωσαν τη ζήτηση κατά 1,26%.

Keywords
Τυχαία Θέματα