Αιολική ενέργεια: σε λειτουργία η ανεμογεννήτρια με τη μεγαλύτερη διάμετρο πτερυγίων στον κόσμο

Ο Τομέας Ενέργειας της Siemens πραγματοποιεί τη δοκιμή πεδίου της νέας υπεράκτιας ανεμογεννήτριας SWT-6.0-154, η οποία διαθέτει διάμετρο πτερυγίων (ρότορα) 154 μέτρων και ισχύ 6 MW. Η δοκιμή ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου 2012, στο Ψsterild της Δανίας.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα ανεμογεννήτρια είναι εξοπλισμένη με τα μεγαλύτερα πτερύγια στον κόσμο, μήκους 75 μέτρων το καθένα. Με τη διάμετρο του ρότορα να

φτάνει τα 154 μέτρα, κάθε ανεμογεννήτρια SWT-6.0-154 μπορεί να παράγει 25 εκατομμύρια κιλοβατώρες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας σε υπεράκτιες τοποθεσίες.

Η ισχύς αυτή είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες 6.000 νοικοκυριών. Το Μάιο του 2011, η Siemens είχε εγκαταστήσει την πρώτη ανεμογεννήτρια ισχύος 6 MW, με ρότορα 120 μέτρων, η οποία λειτουργεί με επιτυχία εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Η εμπορική έκδοση της σειράς SWT-6.0 θα διαθέτει ρότορα 154 μέτρων και αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

«Η έναρξη της δοκιμής πεδίου για την ανεμογεννήτρια με το ρότορα των 154 μέτρων είναι ένα συναρπαστικό βήμα προς την ανάπτυξη ανταγωνιστικών τεχνολογιών για τα μεγάλα, υπεράκτια, αιολικά πάρκα του μέλλοντος. Για την ανάπτυξη της ανεμογεννήτριας άμεσης μετάδοσης και του πτερυγίου των 75 μέτρων, αξιοποιήσαμε τεχνολογική εξειδίκευση άνω των τριών δεκαετιών», δήλωσε ο Henrik Stiesdal, Chief Technology Officer του Τμήματος Αιολικής Ενέργειας του Τομέα Ενέργειας της Siemens.

Η τεχνολογία άμεσης μετάδοσης της Siemens επιτρέπει το συμπαγή σχεδιασμό της ανεμογεννήτριας. Οι ανεμογεννήτριες της σειράς SWT-6.0 είναι οι πιο ελαφριές της κατηγορίας τους, με το βάρος της ατράκτου να περιορίζεται μόλις στους 200 τόνους. Ο συνδυασμός στιβαρού σχεδιασμού και μικρού βάρους μειώνει τα κόστη υποδομών, εγκατάστασης και συντήρησης για τις υπεράκτιες αιολικές μονάδες. «Ταυτόχρονα, η ανεμογεννήτρια προσφέρει αυξημένη ενεργειακή απόδοση και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής της», πρόσθεσε ο κύριος Stiesdal.

Η Siemens ανέπτυξε τις ανεμογεννήτριες SWT-6.0 ειδικά για τις απαιτητικές συνθήκες που επικρατούν στις υπεράκτιες τοποθεσίες. «Η νέα ανεμογεννήτρια ισχύος 6 MW αποτελεί ορόσημο για τις τεχνολογίες αξιοποίησης αιολικής ενέργειας. Σε σύγκριση με την ανεμογεννήτρια των 30 kW, την οποία αναπτύξαμε πριν 30 χρόνια, η νέα ανεμογεννήτρια θα παράγει πάνω από χίλιες φορές περισσότερη ενέργεια ανά έτος», σημείωσε ο κύριος Stiesdal. Η εξέλιξη των πτερυγίων του ρότορα είναι εξίσου εντυπωσιακή. Τα πρώτα πτερύγια της ανεμογεννήτριας 30 kW είχαν μήκος πέντε μέτρα το καθένα, όσο δηλαδή και το μήκος ενός minibus, ενώ τα νέα πτερύγια 75 μέτρων αντιστοιχούν στο μήκος ενός Airbus 380, του μεγαλύτερου αεροσκάφους στον κόσμο.

Η πρώτη ανεμογεννήτρια 6 MW της Siemens εγκαταστάθηκε το Μάιο του 2011 στο κέντρο δοκιμών στο Hψvsore της Δανίας. Λόγω περιορισμών ύψους, στο πρωτότυπο χρησιμοποιήθηκε ρότορας διαμέτρου 120 μέτρων. Η ανεμογεννήτρια αυτή λειτουργεί με επιτυχία εδώ και πάνω από ένα χρόνο, σ

Keywords
Τυχαία Θέματα