Στο φως το θεατρικό έργο που έκανε διάσημο τον «Μεγάλο Γκάτσμπι»

Ο Μεγάλος Γκάτσμπι του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ θεωρείται σήμερα ένα από τα μεγάλα κλασικά έργα της αμερικανικής λογοτεχνίας, όμως όταν κυκλοφόρησε το 1925 δεν έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής, αποσπώντας μάλλον χλιαρές κριτικές. Ωστόσο, η θεατρική του μεταφορά έναν χρόνο αργότερα γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έκανε ευρέως γνωστό το βιβλίο.

Το χειρόγραφο του επιτυχημένου θεατρικού έργου, που ήταν χαμένο επί δεκαετίες, εντοπίστηκε πρόσφατα και πρόκειται να δημοσιευτεί από τον εκδοτικό οίκο Cambridge University Press,

φέρνοντας στο φως τις πολυάριθμες αλλαγές που έκανε σε σχέση με το βιβλίο ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Όουεν Ντέιβις, ο οποίος ανέλαβε τη θεατρική μεταφορά του. Όπως προκύπτει από το χειρόγραφο, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών που πήρε, ο Ντέιβις πρόσθεσε νέους χαρακτήρες στο έργο, ενώ αποκάλυψε από την αρχή το παρελθόν του Γκάτσμπι, που στο βιβλίο αποκαλυπτόταν σταδιακά μέχρι το τέλος. Επίσης, στο θεατρικό καθίσταται σαφές ότι ο Γκάτσμπι δραστηριοποιείται στο οργανωμένο έγκλημα, κάτι που στο βιβλίο δεν αναφέρεται ρητά.

Το χειρόγραφο βρισκόταν επί σχεδόν έναν αιώνα στα αρχεία του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, όπου είχε περάσει απαρατήρητο, μέχρι που το ανακάλυψε έπειτα από έρευνα η συγγραφέας Ανν Μάργκαρετ Ντάνιελ. Η έκδοση θα κυκλοφορήσει στις 25 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα