Απεβίωσε η «μεγάλη κυρία» της λογοτεχνίας της Καραϊβικής, Μαρίζ Κοντέ

Η «μεγάλη κυρία» της λογοτεχνίας της Καραϊβικής δεν είναι πια εδώ: η Μαρίζ Κοντέ (Maryse Condé), η διάσημη συγγραφέας από τη Γουαδελούπη, που μίλησε ανοιχτά για την αποικιοκρατία, απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών.

Γεννημένη το 1934 και με σπουδές στο Παρίσι, η Μαρίζ Κοντέ βίωσε από πρώτο χέρι τις προκαταλήψεις και τις ανισότητες σε βάρος των μαύρων, ένα θέμα με το οποίο καταπιάστηκε στο πρώτο της μυθιστόρημα, Hérémakhonon, το οποίο κυκλοφόρησε το 1976 – η ίδια είχε δηλώσει ότι άργησε

τόσο να γράψει το πρώτο της έργο, επειδή δεν είχε εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Όπως αποδείχτηκε, είχε άδικο: με το τρίτο της μυθιστόρημα, το πολυδιαβασμένο Segu, έτυχε διεθνούς αναγνώρισης και είναι χαρακτηριστικό το πώς χαρακτήρισαν το βιβλίο οι New York Times: «Το σημαντικότερο βιβλίο για τη μαύρη Αφρική που έχει κυκλοφορήσει εδώ και χρόνια».

Ακολούθησαν πολλά ακόμα μυθιστορήματα, παιδικά βιβλία, θεατρικά έργα και δοκίμια, καθώς και δύο αυτοβιογραφικά έργα. Το τελευταίο της βιβλίο, The Gospel According to the New World, κυκλοφόρησε το 2021.

Η Μαρίζ Κοντέ τιμήθηκε το 2004 με το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία, βρέθηκε δύο φορές στη βραχεία λίστα για το International Booker Prize, ενώ είναι η μοναδική συγγραφέας που τιμήθηκε με το New Academy Prize: πρόκειται για το βραβείο που απονεμήθηκε ως «αντικαταστάτης» του Νόμπελ λογοτεχνίας για μία και μοναδική φορά το 2018, χρονιά που σημαδεύτηκε από ένα σκάνδαλο σεξουαλικών κακοποιήσεων στη Σουηδική Ακαδημία.

Keywords
Τυχαία Θέματα