Γερμανία: Βραβείο Ειρήνης στον Ουκρανό συγγραφέα και ποιητή Serhiy Zhadan

Στον Ουκρανό συγγραφέα, ποιητή, μεταφραστή και μουσικό Serhiy Zhadan θα απονεμηθεί φέτος το Βραβείο Ειρήνης της γερμανικής βιομηχανίας βιβλίου, στις 24 Οκτωβρίου, στη Φρανκφούρτη. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 25.000 ευρώ και βασικό κριτήριο για την απονομή του αποτελεί η συμβολή του τιμώμενου προσώπου στην ειρήνη, την ανθρωπότητα και την κατανόηση μεταξύ των λαών.

«Στα μυθιστορήματά του, τα δοκίμιά του, τα ποιήματά του και τους στίχους του ο Serhiy Zhadan μάς εισάγει σε έναν κόσμο που

έχει υποστεί ριζικές αλλαγές, όμως συνεχίζει να ζει με την παράδοση. Οι ιστορίες του δείχνουν το πώς ο πόλεμος και η καταστροφή ανατρέπουν τη ζωή των ανθρώπων. Σε όλο του το έργο χρησιμοποιεί μια μοναδική γλώσσα, που μας παρέχει ένα ζωντανό και διαφοροποιημένο πορτρέτο της πραγματικότητας, την οποία πολλοί από εμάς επιλέγουμε να αγνοούμε για πάρα πολύ καιρό», δήλωσε η Karin Schmidt-Friderichs, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών.

Ο Serhiy Zhadan είναι ακτιβιστής και ένας από τους ιδρυτές μιας οργάνωσης που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε Ουκρανούς στο Ντονμπάς. Μεταφράζει ποίηση από τα γερμανικά, τα αγγλικά, τα λευκορωσικά και τα ρωσικά, ενώ από το 2007 είναι ο τραγουδιστής του ουκρανικού συγκροτήματος Sobaki v kosmosi.

Τα βιβλία του συγγραφέα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα