Δικαίωση για συγγραφέα που κατηγορούνταν για λογοκλοπή από απόγονο του Παστερνάκ

Δικαιώθηκε από δικαστήριο του Λονδίνου η συγγραφέας Λάρα Πρέσκοτ, η οποία είχε κατηγορηθεί για λογοκλοπή από την Άννα Παστερνάκ, δημοσιογράφο και απόγονο του Ρώσου συγγραφέα Μπορίς Παστερνάκ.

Η Πρέσκοτ κυκλοφόρησε το 2019 το ιστορικό μυθιστόρημα The Secrets We Kept (Όσα κρατήσαμε κρυφά, μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής, Μεταίχμιο 2020), με θέμα ένα σχέδιο της CIA για τη χρησιμοποίηση του εμβληματικού έργου του Παστερνάκ Δόκτωρ Ζιβάγκο ως εργαλείου προπαγάνδας στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Όμως η Παστερνάκ υποστήριζε ότι η Πρέσκοτ «δανείστηκε» στοιχεία από το βιογραφικό της έργο Λάρα του 2016, με θέμα τη ζωή της ερωμένης του Μπορίς Παστερνάκ, Όλγκα Ιβίνσκαγια.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός δεν έπεισε το δικαστήριο, που έκρινε αβάσιμες τις κατηγορίες κατά της Πρέσκοτ λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το βιβλίο της Παστερνάκ δεν είναι μυθιστόρημα, αλλά βιογραφία. «Το Όσα κρατήσαμε κρυφά είναι ιστορικό μυθιστόρημα. Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, όμως αυτά τα πραγματικά γεγονότα έχουν ενσωματωθεί στην ιστορία που επινόησε η κατηγορούμενη και έχουν προσαρμοστεί ώστε να εξυπηρετούν την ιστορία», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστή, ο οποίος έκρινε πως οι όποιες ομοιότητες στην εξέλιξη των γεγονότων είναι δικαιολογημένες και δεν υποδεικνύουν σε καμία περίπτωση ότι η Πρέσκοτ αντέγραψε στοιχεία από το έργο της Παστερνάκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα