Chris Carter: «Είμαι ο Θάνατος» και «Θανάσιμη κλήση»

Το έβδομο μυθιστόρημα του Κρις Κάρτερ αποτελεί συνέχεια των ιστοριών του ντετέκτιβ Ρόμπερτ Χάντερ, πάντα στην πόλη των αντιθέσεων, του Λος Άντζελες, δύο εβδομάδες μετά την τελευταία του υπόθεση, όπου επιστρέφει αυτή τη φορά για να κυνηγήσει έναν σίριαλ κίλερ που αυτοαποκαλείται «Θάνατος».

Ο συγγραφέας έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο diastixo.gr ότι «όλοι όσοι γράφουν αστυνομικά μυθιστορήματα αντλούν υλικό από τις ειδήσεις». Έτσι και ο ίδιος, εμπνεύστηκε τη συγκεκριμένη ιστορία από μια υπόθεση που μελετούσε όταν ζούσε στις ΗΠΑ,

την οποία προσάρμοσε ώστε να δημιουργήσει την πλοκή που ήθελε για το βιβλίο του.

Στα πρώτα κεφάλαια παρακολουθούμε τη δράση του «Τέρατος» σε δύο ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα: στη μία πραγματοποιείται η απαγωγή, ο εγκλεισμός και ο βασανισμός ενός παιδιού, ενώ στην άλλη έχουμε τους αποτρόπαιους φόνους των γυναικών, με δράστη το ίδιο πρόσωπο, κατά τα φαινόμενα. Ο δολοφόνος παρουσιάζεται ως ο τέλειος θηρευτής, ένας άνθρωπος-χαμαιλέοντας με εντυπωσιακές συνεχείς μεταμφιέσεις, ώστε να προσεγγίσει τα θύματά του και να τα ρίξει στη θανάσιμη παγίδα του.

Στις πρώτες διακόσιες σελίδες σημειώνονται δύο φόνοι σε δύο μόλις 24ωρα, γεγονός που σοκάρει την αστυνομία και δίνει στον δράστη ένα εντυπωσιακό προβάδισμα στην εκτέλεση του σχεδίου του. Μέσω επιστολών κάνει γνωστή τη δράση του, προκαλεί τα μεγάλα «κεφάλια» της πόλης να τον κοιτάξουν και να δουν τι έχει γίνει, δηλώνοντας μάλιστα ότι ξαναγράφει την ιστορία.

Έτσι, λοιπόν, παρακολουθούμε την αναμέτρηση δύο ευφυών ανθρώπων, που εκπροσωπούν το Καλό και το Κακό αντίστοιχα, του καλύτερου ντετέκτιβ και του σατανικού θύτη, σε μια παρτίδα σκάκι με πιόνια τους αθώους πολίτες που μετατρέπονται σε θύματα.

Βασική θεματική της ιστορίας είναι η αμέλεια, το πώς ο κόσμος βλέπει αυτό που θέλει, αποστρέφοντας το βλέμμα από κάθε τι άσχημο και τρομακτικό που συμβαίνει ακριβώς δίπλα του, αγνοώντας τις συνέπειες στη ζωή και τη διαμόρφωση του ψυχισμού των συνανθρώπων του. Πώς η αμέλεια κάποιων, και δη θεσμών της Πολιτείας, όπως η αστυνομία, μπορεί να καταστρέψει τη ζωή ενός ανθρώπου και να τον μετατρέψει σε τέρας-τιμωρό μέσα στην ίδια την κοινωνία που τον εξέθρεψε.

Μέσα στα ενενήντα δύο αριθμημένα κεφάλαια του βιβλίου ο συγγραφέας επιλέγει μια αφήγηση που εν τέλει είναι παραπλανητική, όσον αφορά τις δύο παράλληλες ιστορίες, ενώ ταυτοχρόνως παίζει με το μυαλό του αναγνώστη, που παρακολουθεί τα πρωτοφανή βίαια ξεσπάσματα του δράστη μέσα από τις ολοζώντανες περιγραφές του. Μια ιστορία όπου ο δολοφόνος δηλώνει ευθαρσώς ότι: «Είμαι ο Θάνατος».

«Θανάσιμη κλήση»

Όσοι ακολουθούν πιστά τον Κρις Κάρτερ, και κατά συνέπεια τον Ρόμπερτ Χάντερ, γνωρίζουν πλέον τη συνταγή της επιτυχίας του, η οποία αποτελείται από τρία βασικά συστατικά: Πρώτον, μια ιδιοφυΐα ντετέκτιβ· δεύτερον, το αχανές, πολυποίκιλο και πάντα επικίνδυνο Λος Άντζελες· και τρίτον, έναν ψυχοπαθή και εξαιρετικά ευφυή δολοφόνο, που σοκάρει με τη βιαιότητά του και προκαλεί το κοινό να τον ακολουθήσει στο τρελό του ταξίδι.

Έτσι, λοιπόν, το όγδοο μυθιστόρημα του συγγραφέα, που κυκλοφόρησε τον Μάιο από τις Εκδόσεις Bell, όχι μόνο δεν προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό του τίποτα λιγότερο από ό,τι σε κάθε βιβλίο του, αλλά αποδίδει πράγματι τα μέγιστα.

Στη Θανάσιμη κλήση ο δολοφόνος ακολουθεί μια τακτική, κατά την οποία πρώτα παρακολουθεί και τρομοκρατεί τα μελλοντικά θύματά του με σημειώματα που τους αφήνει και στη συνέχεια, όταν αποφασίζει να εισβάλει στο σπίτι του θύματος για να το σκοτώσει, καλεί με βιντεοκλήση ένα αγαπημένο του πρόσωπο και το αναγκάζει να παρακολουθήσει ζωντανά τη δολοφονία του αγαπημένου του, αφού πρώτα του δώσει κάποιες ελπίδες σωτηρίας και στη συνέχεια του τις αφαιρέσει με τον πιο σκληρό και ενοχικό τρόπο.

{jb_quote}Κι έπειτα από κάθε νέο βιβλίο, ανανεώνεται η επιθυμία του αναγνωστικού κοινού να διαβάσει κι άλλες περιπέτειες του ντετέκτιβ Χάντερ.{/jb_quote}

Αυτομάτως στο κυνήγι του «δολοφόνου με τις βιντεοκλήσεις» καλείται να ηγηθεί ο ντετέκτιβ Ρόμπερτ Χάντερ, έχοντας πάντα στο πλευρό του τον συνάδελφο και καλό του φίλο ντετέκτιβ Γκαρσία, συνθέτοντας ένα σύγχρονο δίδυμο Χολμς-Γουάτσον, συνδυάζοντας την ιδιοφυΐα και την τρομερή παρατηρητικότητα και ανάλυση των στοιχείων του ενός, με την εργατικότητα και την πολύτιμη συμβολή του άλλου στο έργο της σύλληψης του επικίνδυνου εγκληματία.

Το κοινωνικό σχόλιο και τα στατιστικά στοιχεία είναι, βεβαίως, παρόντα, όπως μας έχει συνηθίσει ο συγγραφέας, αφού ανάμεσα στη δράση αναφέρει δεδομένα όπως, για παράδειγμα, ότι μία στις έξι γυναίκες στις ΗΠΑ παρακολουθούνται από κάποιον εμμονικό διώκτη, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη συνεχή έκθεση της προσωπικής μας ζωής και την προσφορά οικειοθελώς των πολύτιμων προσωπικών δεδομένων μας στον χώρο του διαδικτύου, χωρίς να αναλογιζόμαστε τις όποιες πιθανώς σοβαρές συνέπειες μπορεί να έχουν, αν φτάσουν στα λάθος χέρια.

Το προφίλ του δράστη αποκαλύπτεται στην κορύφωση της ιστορίας με μια μεγάλη ανατροπή, όπου ο Κάρτερ τον βάζει, σαν άλλος σκηνοθέτης, να διηγηθεί την προσωπική οικογενειακή τραγωδία που βίωσε, η οποία ήταν το κλειδί που ξεκλείδωσε την εγκληματική δραστηριότητά του με την ιδιότητα του τιμωρού.

Ωστόσο, αν θέλουμε να περιγράψουμε με μία λέξη τη θεματική του τελευταίου έργου του συγγραφέα, αυτή θα ήταν η ενοχή, που αρχικά ένιωσε ο ίδιος ο δράστης ως θύμα στο παρελθόν και που στη συνέχεια τον οδήγησε να θέσει την εκδίκηση ως σκοπό της υπόλοιπης ζωής του και την οποία, βεβαίως, θέλει να μεταδώσει –στοιχειώνοντας έτσι τις ζωές τους– στα άτομα τα οποία επιλέγει να καλέσει και να τα αναγκάσει να γίνουν μάρτυρες των βίαιων πράξεών του, τιμωρώντας τα ουσιαστικά για την ανευθυνότητα που επιδεικνύουν στην καθημερινότητά τους, έχοντας ως τελικούς στόχους του αυτά και όχι όσους σκοτώνει.

Ο Κρις Καρτερ έχει αποκτήσει, μετά το πέρας οκτώ πλέον αστυνομικών μυθιστορημάτων, την προσωπική του ξεχωριστή και ευδιάκριτη γραφή, η οποία έχει χτίσει το αναγνωστικό κοινό που τον ακολουθεί σε κάθε νέο βιβλίο του. Κι έπειτα από κάθε νέο βιβλίο, ανανεώνεται η επιθυμία του αναγνωστικού κοινού να διαβάσει κι άλλες περιπέτειες του ντετέκτιβ Χάντερ.

Είμαι ο Θάνατος
Chris Carter
μετάφραση: Βαγγέλης Γιαννίσης
Bell
384 σελ.
ISBN 978-960-507-149-3
Τιμή €9,90



Θανάσιμη κλήση
Chris Carter
μετάφραση: Αντώνης Γιαννούλης
Bell
σ. 416
ISBN: 978-960-507-158-5
Τιμή: 11,90€

Keywords
Τυχαία Θέματα