Αυγα θερμιδες και διατροφικη αξια

23:48 31/8/2021 - Πηγή: Argiro
Τα αυγα με τις λίγες θερμιδες τους και την υψηλή διατροφική αξία τους είναι η απόλυτη τροφή.

Τα αυγά θεωρούνται ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Παρά το μικρό τους μέγεθος διαθέτουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών κι έχουν λίγες θερμίδες, με το ασπράδι του αυγού να έχει τις λιγότερες θερμίδες. Το ζήτημα “αυγα θερμιδες” προβληματίζει αρκετά, ειδικά όσοι ελέγχουν το βάρος τους τακτικά ή ασχολούνται έντονα με την φυσική κατάσταση.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για την “ομελετα θερμιδες”. Το μόνο σίγουρο είναι το αυγό έχει καταρρίψει μύθους και έχει αναδειχθεί σε superfood τροφή. Στον παρόν άρθρο θα μάθουμε για την διατροφική αξία του αυγού και θα απαντήσουμε στα ερωτήματα “ποσες θερμιδες εχει το αυγο” και “πόσες έχει το αυγο θερμιδες βραστο”.

Διατροφική αξία αυγού

Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά. Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες B6, B12, A και D, μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο και σελήνιο και καλά λιπαρά. Η διατροφική του αξία όμως κρύβεται στην περιεχόμενη υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. Η βιολογική αξία της πρωτεΐνης των αυγών είναι μεγαλύτερη ακόμα και από αυτή του γάλατος και των κρεάτων.

Τα θρεπτικά συστατικά του αυγού μπορούμε να χωρίσουμε σε αυτά που απαντώνται στο ασπράδι του και σε αυτά του κρόκου.

Θρεπτικά Συστατικά ασπραδιού:Νερό 85-90%Πρωτεΐνες 12%Λίπος 0,25%Υδατάνθρακες 0,7% (κυρίως λακτόζη)Θρεπτικά Συστατικά κρόκου:Νερό 45-51%Πρωτεΐνες 16-17%Λίπος 31-36%Υδατάνθρακες 0,2-1,1%Ποσες θερμιδες εχει το αυγο;

Το ζήτημα “αυγα θερμιδες” έχει γίνει αρκετές φορές θέμα συζήτησης καθόσον πολλοί αναρωτιούνται αν είναι καλό να τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση τόσο από άποψη θερμίδων όσο και από την άποψη της χοληστερόλης. Οι θερμίδες για τα αυγά είναι:

Αυγα θερμιδες: 77

Ασπράδι αυγού θερμίδες: 16

Αυγο θερμιδες βραστο: 80

Οι παραπάνω θερμίδες αναφέρονται σε ένα μετρίου μεγέθους αυγό περίπου 58γρ.

Επομένως, από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι το αυγό αν και διαθέτει υψηλά ποσοστά θρεπτικών συστατικών αποδίδει λίγες θερμίδες. Ο συνδυασμός τους σε ένα γεύμα και ο τρόπος μαγειρέματός τους, όμως, επηρεάζει τις θερμίδες που θα λάβουμε.

Ένας συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος των αυγών είναι τα αυγά ομελέτα. Σε μια ομελέτα προστίθεται λάδι και διάφορα υλικά για να γίνει πιο νόστιμη και χορταστική, όπως τυριά, ντομάτα, πατάτες και μανιτάρια. Για την ομελετα θερμιδες έχουν υπολογιστεί τα ακόλουθα:

Ομελετα θερμιδες (με 2 αυγά): 250

Ομελετα θερμιδες με μανιταρια (με 2 αυγά): 280

Ομελετα θερμιδες με πατάτες (με 2 αυγά): 450

Ομελετα θερμιδες με τυρί (με 2 αυγά): 430

Η προσθήκη λαδιού για το μαγείρεμα της ομελέτας συνίσταται να γίνεται με σύνεση και να είναι ελαιόλαδο.

Οφέλη για την υγεία

Τα αυγά είναι τόσο θρεπτικά που δικαίως θεωρούνται superfood ενώ συχνά αναφέρονται ως «πολυβιταμίνες της φύσης». Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα αυγά είναι από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη και αυτοί τεκμηριώνονται από την πληθώρα θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας είναι:

Τα αυγά βελτιώνουν το προφίλ της χοληστερόλης καθώς αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL) ενώ μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου. Είναι, επομένως, μύθος ότι η κατανάλωση αυγών αυξάνει την χοληστερίνη παρότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Μπορούμε να καταναλώνουμε αυγό σε καθημερινή βάση αρκεί να μην γίνονται υπερβολές και να συνδυάζονται με κόκκινο κρέας και λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητα καθώς αποτελείται από όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στις σωστές αναλογίες που δεν μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να συνθέσει από μόνος του.Περιέχουν χολίνη, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που οι περισσότεροι άνθρωποι να δεν λαμβάνουν αρκετό. Η χολίνη συμβάλλει στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και σε διάφορες σωματικές λειτουργίες.Περιέχουν τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των ματιών.Τα αυγα είναι πολύ χορταστικά και σε συνδυασμό τις λίγες θερμιδες που αποδίδουν βοηθούν στο να χάσουμε βάρος.

Τα αυγά είναι το τέλειο φαγητό της φύσης. Για τα αυγα θερμιδες και ομελετα θερμιδες είναι φανερό ότι δεν έχουν αρνητική επίπτωση στη διατήρηση του βάρους μας αλλά αντιθέτως συμβάλλουν στη μείωσή του. Τα οφέλη είναι πολλαπλά για την υγεία μας και δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για την συχνή του κατανάλωση.

Τα αυγα είναι το superfood όλων των εποχών. Οι τρόποι μαγειρέματος είναι πολλοί με πιο γνωστό ο βρασμός τους. Μάθε εδώ τα πάντα για τα βραστά αυγά.

Αυγο βραστο & θερμιδες

Το άρθρο Αυγα θερμιδες και διατροφικη αξια εμφανίστηκε πρώτα στο Argiro.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
ομελεταθερμιδες
Τυχαία Θέματα