Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Αυτά είναι τα 8 χειρουργικά σας χτυπήματα στην Εργασία»

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Αυτά είναι τα 8 χειρουργικά σας χτυπήματα στην Εργασία» - «Απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων»

Για «απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων σε ό,τι αφορά τη θέση, το βιοτικό επίπεδο και τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων», κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή,

στη συζήτηση για τα εργασιακά, ενώ για την ομιλία του πρωθυπουργού είπε ότι «ήταν εκτός τόπου και χρόνου».

Ανέφερε ότι ήδη έχουν διαψευστεί οι υποσχέσεις για ανάπτυξη της τάξης του 4% και συμπλήρωσε ότι, δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε επενδύσεις και πολλές και καλές δουλειές.

Υποστήριξε ακόμη ότι «η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους και τελικά η μείωση του μέσου μισθού», είναι στον πυρήνα της αντίληψης της ΝΔ για την ανάπτυξη.

Κατηγόρησε δε για «λαθροχειρία» τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για την απασχόληση και την ανεργία. «Εσείς τάξατε λαγούς με πετραχείλια και εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «κάνετε μία βόλτα στην αγορά στα καταστήματα για να δείτε ποιά είναι η εικόνα στην αγορά. Η χειρότερη περίοδος των τελευταίων χρόνων ήταν η φετινή με πτώση 30%».

«Επιφέρατε 8 χειρουργικά χτυπήματα στην Εργασία»

Για 8 χειρουργικά χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω στην περίοδο του Μνημονίου, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τους 7 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ.

1. Υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας: Από αυτόνομο ελεγκτικός μηχανισμό, από σώμα σύμμαχο των εργαζομένων, από μηχανισμό φόβητρο για τους παραβάτες εργοδότες το μετατρέψατε σε άνευρη διοικητική δομή στον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησής σας.

2 και 3. : Τον Αύγουστο κατά παραγγελία του ΣΕΒ, καταργήσατε τον βάσιμο λόγο απόλυσης του εργαζομένου και τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

4. Διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων: Εκ νέου διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά και δημιουργία ζωνών φτηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Κάνατε δηλαδή αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει. Δημιουργήσατε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και δώσατε λευκή επιταγή στον υπουργό Εργασίας να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, να μειώνουν μισθούς και να αποκτούν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ποιες θα πρέπει να της τηρούν δίνοντας υψηλότερους μισθούς.

5. Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζόμενων στην προσφυγή στη διαιτησία. Με αυτό τον τρόπο αφαιρείται από τους εργαζόμενους ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά τους όπλα για να υποχρεώσουν τον εργοδότη σε συμφωνία.

6. Μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας και αυξήσατε το όριο νομίμων υπερωριών κατά 60%. Με δυο λόγια τα πρόστιμα για παραβιάσεις των ωραριών και αδήλωτες υπρωρίες μειώθηκαν ως και 15 φορές.

7. Αρνηθήκατε να συνεχίσετε το πρόγραμμα κατά του braindrain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση.
«Αδιανόητη η απόφασή σας να μην ανανεώσετε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του Brain drain, για συμβασιούχους πτυχιούχους στον δημόσιο τομέα» και κάλεσε τον Μητσοτάκη να ξαναδεί το θέμα αυτό.

8. Μειώσατε δραστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης σε αυτούς τους επτά μήνες επισημαίνοντας: «Χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη σύντομη αλλά μεστή θητεία σας: Κατάργηση με νόμο της συλλογικής σύμβασης εργασίας στη ΔΕΗ για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Κατάργηση με νόμο λίγες μέρες πριν του κανονισμού εργασίας στα ΚΤΕΛ ώστε πια να αποφασίζουν μονομερώς οι εργοδότες για όλα. Στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού, μετά την απορρύθμιση Βρούτση δεν επεκτείνεται και δεν γίνεται υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση και έτσι μένουν έκθετοι και ακάλυπτοι 400.000 σκληρά εργαζόμενοι στα πιο επισφαλή επαγγέλματα: Σερβιτόροι, μάγειρες, ντελίβερι... Το νέο, δηλαδή, πρεκαριάτο καταδικάζεται στην ανασφάλεια με τη δική σας υπογραφή. Και όλα αυτά δεν είναι παρά η αρχή μιας σκοτεινής περιόδου για τους εργαζόμενους. Γιατί όχι μόνο τα συγκεκριμένα παραδείγματα αλλά και η μεγάλη εικόνα είναι δραματική. Το εφτάμηνο της διακυβέρνησής σας με τις πολλές και καλές δουλειές είναι το χειρότερο εφτάμηνο από τότε που καταγράφει το σύστημα Εργάνη: Οι απώλειες των θέσεων εργασίας έχουν φτάσει τις 186.000. Εξαιρετικό ισοζύγιο! Ενώ επιδεινώνεται και η σχέση πλήρους και μερικής απασχόλησης με αύξηση της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας».

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας προέβλεψε: «Το κλίμα αυτό που έχετε δημιουργήσει, οι συνθήκες γαλέρας που κερδίζουν διαρκώς έδαφος στην αυγή αυτής της ‘’χρυσής περιόδου’’ για τους εργαζόμενους θα βαίνει διαρκώς επιδεινούμενο. Δεκάδες μεγάλες εταιρείες προετοιμάζονται για μετακινήσεις προσωπικού με μειωμένους μισθούς και χωρίς δικαιώματα σε θυγατρικές εταιρείες και εργολάβους, κάνοντας τις σχέσεις εργασίας λάστιχο. Προς όφελος πάντα των εργοδοτών και της εύκολης κερδοφορίας. Αυτό είναι το αναπτυξιακό σας μοντέλο, αυτές είναι οι πολλές και καλές δουλειές. Και εις ανώτερα».

«Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει»

Σε έντονο ύφος απάντησε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Έχετε ξεχάσει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνατε επί 3,5 χρόνια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην δευτερολογία του στον πρωθυπουργό.

«Είσαστε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά όταν ο κ. Βρούτσης διέλυσε όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Φέρατε τη χώρα σε μία πρωτοφανή ύφεση και το ΑΕΠ έχασε 25%. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει. Δεν έχετε τσίπα και ντροπή να διαψεύσετε ότι αντάλλαξα το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Τότε ήταν μία προδοτική συμφωνία που τώρα όμως τηρείται και τιμάται. Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απάτεώνας. Μας μιλάτε για πλεονάσματα όταν είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και 4%. Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία και το θάρρος να πει ότι κάναμε κάτι λάθος, και τη χρεωκοπία την κάνατε σωστά, και τη μείωση του ΑΕΠ τα κάνατε σωστά, και τα θαλασσοδάνεια τα κάνατε σωστά, όλα τα κάνατε σωστά, συγχαρητήρια».

Με σκωπτικό σχόλιο απάντησε και στις αναφορές του πρωθυπουργού για τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Πόσο έχει αγαπήσει ο πρωθυπουργός τον Γιάνη Βαρουφάκη, φαίνεται ότι σας είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Σχέδιο νόμου για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας

Την κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου «για την εκ νέου ρύθμιση της αγοράς εργασίας απέναντι στη νέα γενικευμένη απειλή της εργολαβοποίησης των εργαζομένων και την καθολική κάλυψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», προανήγγειλε στην δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη είπε: «Η κατάσταση της χώρας δεν είναι ούτε εύκολη ούτε ειδυλλιακή αντί για γαλανό ουρανό που υποσχεθήκατε συγκεντρώνονται σύννεφα σε όλους τους τομείς».

Αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας που έχασε πρόσφατα τις εκλογές παρά τα θετικά νούμερα σε όλους τους οικονομικούς δείκτες -στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας- λέγοντας ότι η Ιρλανδία μας διδάσκει ότι ούτε οι ρυθμοί ανάπτυξης ούτε το ποσοστό ανεργίας δεν βοηθούν από μόνοι τους αν δεν βελτιωθούν οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. «Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας έχασε τις εκλογές γιατί δεν έφερε βελτίωση στην ζωή των πολιτών του» είπε ο κ . Τσίπρας και ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαλύει τις εργασιακές σχέσεις για να κάνει το χατίρι των βιομηχάνων.

Σήμερα αντί για γαλάζιο ουρανό οι πολίτες βλέπουν σύννεφα παντού, είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε αναφορά στο προσφυγικό λέγοντας ότι σύννεφα μαζεύονται στο προσφυγικό και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι θυσιάζει τα νησιά του Αιγαίου «γιατί δεν μπορείτε να επιβάλλεται το αυτονόητο να μεταφέρετε πρόσφυγες στην ενδοχώρα». Υποστήριξε ότι ούτε στην οικονομία υπάρχει βελτίωση.

Απάντησε στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ ρωτώντας πώς θα βελτιώσει τα προγράμματα του ΟΑΕΔ όταν στον προϋπολογισμό προβλέπεται μείωση του σχετικού κονδυλίου.

Έκλεισε με το θέμα του κατώτατου μισθού. Κατέθεσε διάγραμμα με το οποίο έδειχνε ότι η μόνη χώρα της ΕΕ που ο κατώτατος μισθός το 2020 είναι χαμηλότερος από το 2010 είναι η Ελλάδα, παρότι, όπως ανέφερε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κι άλλες χώρες είχαν μνημόνια. Απάντησε στην κ. Γεννηματά που πρότεινε να αναλάβουν την ευθύνη οι κοινωνικοί εταίροι μέσα από διαπραγματεύσεις για το ύψος του κατώτερου μισθού. «Δεν έχω αντίρρηση, αλλά αν είναι να συμφωνήσουμε πρώτα στην καθιέρωση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μετά ας αναλάβουν την ευθύνη οι κοινωνικοί εταίροι». Γι αυτό πρόσθεσε να ξεκινήσουμε από 7,5% για το 2020 και για το 2021.

Κλείνοντας και απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε πει ότι δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία δίχως υγιείς επιχειρήσεις, ανέφερε ότι «Δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία και ισχυρή χώρα χωρίς ποιότητα στην εργασία». Ζήτησε, τέλος από τον πρωθυπουργό στο θέμα του κατώτατου μισθού να απευθυνθεί, όχι στην αντιπολίτευση, αλλά στους εργαζόμενους -των τραπεζών, των λιπασμάτων Καβάλας των ΕΛΠΕ- που υποβαθμίζονται οι συνθήκες εργασίας τους, να απαντήσει στους 880.000 εργαζόμενους που είδαν πέρυσι αύξηση των αμοιβών τους και στο ένα εκατομμύριο που θα επωφεληθούν εάν δοθούν οι αυξήσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Σε αυτούς να απευθυνθείτε και σε αυτούς να απολογηθείτε», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας

Keywords
τσιπρας, αλέξης τσίπρας, στην κ, συριζα, βουλη, νεα δημοκρατια, εργανη, μνημονιο, σεβ, ΔΝΤ, συμβασιουχοι, δεη, κτελ, σαμαρας, αεπ, χρεωκοπια, νέα, εκλογες, οαεδ, ελλαδα, τραπεζες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , χρεοκοπια, σταση εργασιας, ωραριο καταστηματων, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, χρυση αυγη, κοινωνικος τουρισμος, ειδησεισ τωρα, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, χωρες, το θεμα, αεπ, αυγη, εργασια, θαρρος, θεμα, θητεια, ιρλανδια, νησια, οικονομια, ονειρο, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, σεβ, υφεση, υψος, αγορα, αυξηση, ανεργια, βιοτικο επιπεδο, γινεται, δυναμη, δημοσιο, δειτε, δικη, δομη, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελπε, επαγγελματα, επενδυσεις, εποχη, επτα, ευθυνη, ζωη, ζωνες, ειδος, υφος, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λαθος, λευκη, λογια, λογο, μηνες, μισθος, μειωση, μπορειτε, ντροπη, παντα, ουσιαστικο, οφελος, ποιοτητα, υπογραφη, προγραμματα, ρυθμιση, ρυθμοι, συγκεκριμενα, συζητηση, σωμα, υγιεις, δικαιωμα, δικαιωματα, δουλειες, χωρα, στην κ, θετικα
Τυχαία Θέματα