Πώς και πότε χάνει την έδρα του ένας ευρωβουλευτής

Εσωκομματικές αναταράξεις και παραιτήσεις έφερε η διαγραφή του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη από το μητρώο της ΕΔΕΚ, μετά από απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του κόμματος, με τον Γενικό Εισαγγελέα να ζητεί από την Αστυνομία την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών για το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων από οποιοδήποτε πρόσωπο και τον Μαρίνο Σιζόπουλο να ανακοινώνει πως το θέμα «Δημήτρης Παπαδάκης» έχει τελειώσει.

Ο Πρόεδρος του κόμματος μάλιστα, ενημέρωσε τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για την υπόθεση, το προεδρείο

του Ευρωκοινοβουλίου, την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) για την διαγραφή του Δημήτρη Παπαδάκη, ενώ ζητήθηκε όπως παραδοθεί και η έδρα.

Μετά από σχετική έρευνα στην οποία έχει προβεί το SigmaLive, διαπιστώθηκε ότι το να καθαιρεθεί ένας Ευρωβουλευτής, αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα και πρέπει να συμπίπτουν λόγοι ποινικού αδικήματος εκ μέρους του Ευρωβουλευτή. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η έδρα ανήκει στον ευρωβουλευτή κι όχι στο κόμμα με το οποίο εκλέγηκε. 

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

-Σύμφωνα με το άρθρο 6 (παράγραφος 1) της Πράξης της 20ης Σεπτεμβρίου 1976, καθώς και το άρθρο 2 (παράγραφος 1) και το άρθρο 3 (παράγραφος 1) του Καθεστώτος των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι βουλευτές ασκούν την εντολή τους ελεύθερα και ανεξάρτητα, δεν δεσμεύονται από οδηγίες ούτε από επιτακτικές εντολές.
-Η αρμόδια επιτροπή μεριμνά ώστε κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να επηρεάσει την εκλογιμότητα βουλευτή ή την εκλογιμότητα ή τη σειρά κατάταξης των αντικαταστατών να γνωστοποιείται αμέσως στο Κοινοβούλιο από τις αρχές των κρατών μελών ή της Ένωσης, σημειώνοντας, σε περίπτωση διορισμού, την ημερομηνία έναρξης ισχύος του.

Με βάση τους κανονισμούς που διέπουν το καθεστώς των Ευρωβουλευτών, σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών κινούν διαδικασία κατά βουλευτή που μπορεί να οδηγήσει στην κήρυξη της έκπτωσής του, ο Πρόεδρος του ΕΚ ζητεί από τις εθνικές αρχές να τον ενημερώνουν τακτικά για την πορεία της διαδικασίας.

Παραπέμπει το ζήτημα στην αρμόδια επιτροπή, ύστερα από πρόταση της οποίας το Κοινοβούλιο μπορεί να αποφανθεί.

Όσον αφορά τις εσωτερικές έρευνες, αυτές διεξάγονται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Παράλληλα, η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του Προέδρου, ενός Αντιπροέδρου, ενός Κοσμήτορα, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου επιτροπής, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα.

Το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την πρόταση αυτή με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που το απαρτίζουν.

Όταν εισηγητής παραβιάζει τις διατάξεις του κώδικα δεοντολογίας για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα οικονομικών συμφερόντων και σύγκρουσης συμφερόντων (1), η επιτροπή που τον όρισε μπορεί να τερματίσει αυτή την εντολή, με πρωτοβουλία του Προέδρου και ύστερα από πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα