Συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά: Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά: Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών - Σύγκρουση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στις πρωτολογίες τους

Ειδική συνεδρίαση πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τα εργασιακά ζητήματα.

Μητσοτάκης: Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών,
καλών, νέων θέσεως εργασίας

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση στη βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά θέματα

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική στα εργασιακά θέματα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι περιγράφει, στην ερώτησή του, μία στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας με ψέματα και ανακρίβειες.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα λέγοντας: «Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 16,5% από το 18,6% του αντίστοιχου μήνα επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερη ανακρίβεια, υποκριτικά εξακολουθεί να μιλάει για ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι ότι αντί για απολύσεις τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν και για την ακρίβεια είναι 65.718 περισσότεροι από πέρυσι. Όπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν. Τρίτο ψέμα: Διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι τάχα υποβαθμίστηκε η Επιθεώρηση Εργασίας και έτσι ανθεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι το 2ο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.000 έλεγχοι περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Τέταρτο ψέμα: Υποστηρίζει ότι χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίας υπέρ της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης. Η αλήθεια είναι ότι φέτος έχουμε 1.374.482 μόνιμους εργαζόμενους, 65.718 περισσότερους από πέρυσι και για πρώτη φορά μετά την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται αύξηση του μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στη συνολική απασχόληση. Πέμπτο ψέμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο εάν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μία επιχείρηση. Και έκτο ψέμα, η υποτιθέμενη μη επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, αναφερόμενος στους 55.000 επιστήμονες, οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ».

«Δεν γνωρίζετε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν μία σύμβαση ορισμένου χρόνου; Δεν γνωρίζετε ότι η προκήρυξη που βγάλατε εσείς αναφέρει ότι παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου είναι άκυρες;» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα. Εγώ πάλι θα επιμείνω, θα κλείνω την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο. Να λοιπόν ποιος πρεσβεύει το παλιό και ποιος πρεσβεύει το νέο».

Μητσοτάκης: «Επιστρέφετε στην αντιπολίτευση με τα μαγκάλια»

Επιστρέφετε στην αντιπολίτευση με τα «μαγκάλια», μόνο που έχετε κυβερνήσει 4,5 χρόνια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει τις συνέπειες της πολιτικής, σας γι' αυτό και σας έστειλαν στην αντιπολίτευση. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν έχετε μάθει πολλά από την διαδρομή, η οποία σας αναγκάζει να υιοθετείται ένα λόγο ο οποίος είναι τόσο ξεπερασμένος από τα γεγονότα. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα η οποία επιστρέφει στην κανονικότητα, είπε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του για τα εργασιακά.

Η απορροφητικότητα των επιχορηγήσεων για τη καταπολέμηση της ανεργίας το 2015 ήταν 77%, το 2016 66%, το 2017 68%, το 2018 76% και το 2019 πήγε στο 90%. Εσείς που νοιάζεστε για την ανεργία, δεν μπορούσατε καν να απορροφήσετε τα κονδύλια του ΟΑΕΔ, συμπλήρωσε.

Τσίπρας: «Το απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων»

Για «απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων σε ό,τι αφορά τη θέση, το βιοτικό επίπεδο και τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων», κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή, ενώ για την ομιλία του πρωθυπουργού είπε ότι «ήταν εκτός τόπου και χρόνου».

Ανέφερε ότι ήδη έχουν διαψευστεί οι υποσχέσεις για ανάπτυξη της τάξης του 4% και συμπλήρωσε ότι, δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε επενδύσεις και πολλές και καλές δουλειές.

Υποστήριξε ακόμη ότι «η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους και τελικά η μείωση του μέσου μισθού», είναι στον πυρήνα της αντίληψης της ΝΔ για την ανάπτυξη.

Κατηγόρησε δε για «λαθροχειρία» τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για την απασχόληση και την ανεργία. «Εσείς τάξατε λαγούς με πετραχείλια και εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «κάνετε μία βόλτα στην αγορά στα καταστήματα για να δείτε ποιά είναι η εικόνα στην αγορά. Η χειρότερη περίοδος των τελευταίων χρόνων ήταν η φετινή με πτώση 30%».

Τσίπρας: «Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει»

Σε έντονο ύφος απάντησε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Έχετε ξεχάσει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνατε επί 3,5 χρόνια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην δευτερολογία του στον πρωθυπουργό.

«Είσαστε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά όταν ο κ. Βρούτσης διέλυσε όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Φέρατε τη χώρα σε μία πρωτοφανή ύφεση και το ΑΕΠ έχασε 25%. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει. Δεν έχετε τσίπα και ντροπή να διαψεύσετε ότι αντάλλαξα το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Τότε ήταν μία προδοτική συμφωνία που τώρα όμως τηρείται και τιμάται. Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απάτεώνας. Μας μιλάτε για πλεονάσματα όταν είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και 4%. Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία και το θάρρος να πει ότι κάναμε κάτι λάθος, και τη χρεωκοπία την κάνατε σωστά, και τη μείωση του ΑΕΠ τα κάνατε σωστά, και τα θαλασσοδάνεια τα κάνατε σωστά, όλα τα κάνατε σωστά, συγχαρητήρια».

Με σκωπτικό σχόλιο απάντησε και στις αναφορές του πρωθυπουργού για τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Πόσο έχει αγαπήσει ο πρωθυπουργός τον Γιάνη Βαρουφάκη, φαίνεται ότι σας είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Γεννηματά: Εφιαλτικά τα στοιχεία για την ανεργία, κανείς δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος

«Τα στοιχεία για την ανεργία είναι εφιαλτικά και κανείς από αυτό το έδρανο δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στην Βουλή, στη συζήτηση που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη για εργασιακά θέματα.

Η κ. Γεννηματά απαντώντας στον πρωθυπουργό και επικαλούμενη «τα νούμερα», που είναι, όπως είπε «αποκαλυπτικά», έκανε λόγο για «το νέο μεγάλο πρόβλημα» που είναι οι «εργαζόμενοι φτωχοί», ενώ σημείωσε πως «με τις φορολογικές ελαφρύνσεις διευκολύνετε τους επιχειρηματίες και επιβαρύνετε τους εργαζόμενους».

«Αν όσα ακούσαμε την προηγούμενη ώρα είχαν πράγματι γίνει, δεν θα είχαμε τίποτα να συζητήσουμε σήμερα εδώ. Όλα θα ήταν λυμένα», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υπονομεύει» τις «κλαδικές συλλογικές συμβάσεις» και ενθαρρύνει «τον αθέμιτο ανταγωνισμό»

«Εγκαταλείπετε τους άνεργους στην τύχη τους» σημείωσε ακόμη, λέγοντας πως θα περιμένει να δει πώς θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες που ακούστηκαν σήμερα.

Γεννηματά: Εμείς είμαστε το αποκούμπι των εργαζομένων

Μοντέλο ανάπτυξης με φθηνή εργασία είναι καταδικασμένο να αποτύχει, υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στη Βουλή για τις εργασιακές σχέσεις και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους ανέργους αφήνοντας την αντιμετώπιση της ανεργίας στην λειτουργία της αγοράς. Άσκησε έντονη κριτική και στην κυβέρνηση τους τελευταίους οκτώ μήνες και στον ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε επί 4,5 χρόνια για τη κατάσταση που έχουν διαμορφώσει στην αγορά εργασίας.

«Δεν περιμένουμε να δώσετε λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων γιατί η παράταξή σας είναι πάντα απέναντι τους. Μόνο εμείς η δημοκρατική παράταξη είμαστε το αποκούμπι τους», τόνισε η κ. Γεννηματά και περιέγραψε τις 10 πληγές -όπως είπε- που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική σ΄ όλες τις πλευρές της εργασιακής δραστηριότητας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε στον κ. Μητσοτάκη, που είπε ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε η ΝΔ το 2013 τον κατώτατο μισθό αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα που προτείνει αύξηση 7,5+7,5% τα επόμενα δύο χρόνια. «Ήταν μνημονιακή υποχρέωση και το ξέρετε. Το άφησε και ο κ. Τσίπρας», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά και απευθυνόμενη στα δύο κόμματα υπογράμμισε: «Σταματήστε το ανατολίτικο παζάρι για τον κατώτατο μισθό. Μπορεί να αυξηθεί με απόφαση των κοινωνικών εταίρων με ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Εκείνοι γνωρίζουν πολύ καλά».

«Δεν χρειάζεται καμία βοήθεια στην εφαρμογή της πολιτικής της η κυβέρνηση πέραν αυτής που της προσέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβερνούσε», ανέφερε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί με το 3ο αχρείαστο μνημόνιο που συμφώνησε.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι βλέπει τα συνδικάτα ως εχθρό και κατασυκοφαντούνται οι κινητοποιήσεις τους με εντολή του Μαξίμου. Υποστήριξε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό ζει και βασιλεύει και η κυβέρνηση περιορίζεται σε μακιγιάζ του, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ ανέφερε ότι δεν εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι.

Κουτσούμπας: Η «Ελλάδα της ανάπτυξης» που περιγράφει ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για τα εργασιακά, ανέφερε ότι αυτό που περιγράφει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ως «Ελλάδα που αλλάζει» και «Ελλάδα της ανάπτυξης και της ευημερίας», δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Τόνισε ότι «η πραγματική κατάσταση είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η εκτίναξη της ενοικιαζόμενης εργασίας και της εργολαβικής απασχόλησης και η παντελής έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των θανατηφόρων στη βιομηχανία σε όλους σχεδόν τους κλάδους.

Είπε ότι η κυβέρνηση μέσα σε λίγους μήνες ψήφισε ή δρομολόγησε νέα επιθετικά μέτρα στο χώρο των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αναφέρθηκε στην κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων «προβλέποντας ακόμα περισσότερες ρήτρες εξαίρεσης που μπορεί να αξιοποιεί η εργοδοσία» και στη «μετατροπή του υπουργού Εργασίας σε απόλυτο άρχοντα που μπορεί να απαγορεύει τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη διαιτησία και να προχωρά μέτρα που διευκολύνουν παραπέρα την περιβόητη ευελιξία».

Είπε ότι τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν και επέκτειναν το πλαίσιο που αφήνει σχεδόν 9 στους 10 εργαζόμενους εκτός οποιασδήποτε συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ η κυβέρνηση διατήρησε ανέγγιχτη την εγκύκλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις κλαδικές συμβάσεις «όπου δίνεται στον κάθε εργοδότη το δικαίωμα να προχωρά ή να μπλοκάρει τη διαδικασία κήρυξης μιας κλαδικής σύμβασης ως υποχρεωτικής».

Σημείωσε ότι με τον όρο της επίκλησης της οικονομικής κατάστασης μιας επιχείρησης ως δείκτη εξαίρεσης (από την συλλογική σύμβαση) την οποία οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επικαλούνται «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τη μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και το κατρακύλισμα των μισθών στο όριο του κατώτατου».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση φρόντισε να εντείνει την καταστολή με διατάξεις που «τσακίζουν τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία με μέτρα σε βάρος της ίδιας της λειτουργίας των σωματείων».

Μιλώντας για το Ασφαλιστικό, είπε ότι κάθε κυβέρνηση «χτίζει πάνω στο οικοδόμημα της άλλης» και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση «δεν καταργεί, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, αλλά εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλου προσπαθώντας να ξεπεράσει τα ορισμένα νομικά κενά του».

«Αυτός ο νόμος αποτέλεσε έως τις μέρες μας την ολοκλήρωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «σήμερα έρχεται η ΝΔ να ισχυροποιήσει το πνεύμα και το σώμα αυτού του νόμου, να ανοίξει τον δρόμο σε νέα επιδρομή με τους τρεις πυλώνες του συστήματος Πινοσέτ».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει το έδαφος ώστε «το ασφαλιστικό να αποτελεί όχι δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους, αλλά εμπόρευμα που θα το πληρώνει όποιος έχει, για όσο έχει και αν έχει».

Μιλώντας για τις εργασιακές σχέσεις είπε ότι εκεί επικρατεί το απόλυτο χάος για τους εργαζόμενους, αλλά είναι «παράδεισος για τους επιχειρηματικούς ομίλους» στους οποίους η κυβέρνηση «κάνει σινιάλο για επενδύσεις προσφέροντας πάμφθηνη εργατική δύναμη».

Αναφέρθηκε επίσης στην «επίθεση που εξελίσσεται μεθοδικά, εδώ και χρόνια, εις βάρος της κυριακάτικης αργίας», ενώ ειδικά στο εμπόριο, στον επισιτισμό και στον τουρισμό, οι εξελίξεις αυτές «δένουν» με την απογείωση της ευελιξίας και της υποαπασχόλησης.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η «πλήρης ασυδοσία που απολαμβάνει η εργοδοσία μεταφράζεται και σε νέα εργοδοτικά εγκλήματα καθώς μακραίνει ο κατάλογος ατυχημάτων μέσα από τα οποία αναδεικνύεται με τον πλέον τραγικό τρόπο οι ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

«Κάθε επόμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργούσε τα βασικά αντεργατικά νομοθετήματα της προηγούμενης, αλλά έβαζε πάνω σε αυτά και το δικό της λιθαράκι» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, θέτοντας στη συνέχεια τα εξής ερωτήματα:

«Πείτε μας, εδώ και τώρα, πότε θα επαναφέρετε τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, ο οποίος πρέπει και να αποτελέσει τη βάση προς συζήτηση για αυξήσεις στους κλάδους. Να μας πείτε, εδώ και τώρα, πότε θα αφήσετε ελεύθερες τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Σημείωσε ότι παρά την εκτίμηση του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,8% το 2020, για τους μισθούς των εργαζομένων, που παράγουν την ανάπτυξη, η εκτίμηση για αύξησή τους είναι 1,2%.

«Και αυτή ακόμη η αύξηση είναι πλασματική, γιατί στην πραγματικότητα αν συνυπολογίσουμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, έτσι όπως ονομάζετε τη φοροληστεία, αν συνυπολογίσουμε περικοπές σε κοινωνικές παροχές, Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, που το κόστος τους μεταφέρεται στους μισθωτούς, αν συνυπολογίσουμε την αύξηση των τιμών σε βασικά είδη, τελικά μάλλον μείωση του μισθού έχουμε παρότι καταγράφεται για δεύτερη χρονιά ανάπτυξη» ανέφερε.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν ασκεί κριτική στην κυβέρνηση «α λα ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα υιοθετείτε αντιαναπτυξιακά μέτρα» προσθέτοντας, απευθυνόμενος στη κυβέρνηση «αναπτυξιακά μέτρα υιοθετείτε, μόνο που η ανάπτυξη αφορά τους λίγους, τα κέρδη τους, τα προνόμιά τους».

«Αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη ούτε είναι ούτε μπορεί να γίνει ποτέ ανάπτυξη για όλους. Ούτε ασφαλώς μπορεί να γίνει δίκαιη, γιατί αυτή η ανάπτυξη καλπάζει όσο μεγαλώνει η αδικία σε βάρος των πολλών» είπε, προσθέτοντας: «Οι αγώνες που αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο, δίνουν απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, που με το ‘’μαστίγιο’’ της εκτεταμένης καταστολής μαζί με το ‘’καρότο’’ της ‘’βιώσιμης ανάπτυξης’’, θεωρεί ότι θα τελειώσει με τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, ότι θα καταφέρει να επιβάλει σιωπητήριο στους τόπους δουλειάς».  

«Αυτοί οι αγώνες, σε αυτήν την περίοδο, δείχνουν τη δύναμη του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος και των οργανώσεών του, ενάντια στην πολιτική που διαλύει εργατικά-ασφαλιστικά δικαιώματα» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βαρουφάκης: «Το μνημόνιο που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέφερε από τα προηγούμενα»

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις θέσεις τους γύρω από τα εργασιακά ζητήματα, αλλά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι εντυπωσιάζεται όχι τόσο από την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά από τη μεταξύ τους συμφωνία, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι η κανονικότητα επέστρεψε. Αντίθετα, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι εργαζόμενοι κουνάνε το κεφάλι τους με αυτά που ακούνε. Γιατί στην πραγματικότητα, είπε ο κ Βαρουφάκης, αυτό που ζούμε είναι το τέλος της κανονικότητας. Στην συνέχεια, επικαλέστηκε ένα στοιχείο, το οποίο όπως είπε δεν το έχει δει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Ότι δηλαδή, επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ανέβηκε ο κατώτατος μισθός και καταργήθηκε ο υποκατώτατος, θα έπρεπε να ανέβει και ο μέσος μισθός. Αλλά αυτό, πρόσθεσε δεν συνέβη, αντίθετα ο μέσος μισθός μειώθηκε. Η Ελλάδα είπε ο κ. Βαρουφάκης, είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου σε μια περίοδο που το ΑΕΠ αυξάνεται, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός αλλά είχαμε μείωση του μέσου μισθού. Δεν υπάρχει καμία κανονικότητα, είπε ο κ. Βαρουφάκης. Εξηγώντας περαιτέρω τη θέση του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε ότι η μικρή αύξηση των εισοδημάτων οφείλεται σε προσόδους δηλαδή, π.χ. τα κέρδη των σούπερ μάρκετ που εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς δεν διαχέονται στην κοινωνία, ούτε οι υπεραξίες των ακινήτων επενδύονται. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου ρευστοποιείται η εργασία, είπε ο κ. Βαρουφάκης, καθώς σε πολλές επιχειρήσεις απολύονται εργαζόμενοι και προσλαμβάνονται άλλοι, ενοικιαζόμενοι, ζητώντας την κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα αυτά δεν διέφερε ουσιαστικά από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί και την φιλοσοφία του σημερινού σχεδίου «Ηρακλής» για την πρώτη κατοικία. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το μνημόνιο που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέφερε από τα προηγούμενα και ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγνώμη από τις κυβερνήσεις Σαμαρά και Γεωργίου Παπανδρέου.

«Το ΜέΡΑ 25», είπε ο κ. Βαρουφάκης, «είναι διατεθειμένο να αγωνιστεί για πραγματικές λύσεις και πρότεινα στα κόμματα να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουν και τα εργασιακά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», πρόταση που ήδη έχει ανακοινώσει με επιστολή του προς τα κόμματα.

Keywords
βουλη, συζητηση, αλέξης τσίπρας, τσιπρας, επιδοματα, λύση, συριζα, ελστατ, οαεδ, ελλαδα, νεα δημοκρατια, εργανη, σαμαρας, αεπ, χρεωκοπια, ΠΑΣΟΚ, μνημονιο, λαρκο, ΚΚΕ, νέα, δραση, απεργια, οφείλεται, ηρακλης, παπανδρεου, χρεοκοπια, σταση εργασιας, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες σημερα, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, βαρουφακης, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, αεπ, βημα, ελστατ, επιθεωρηση εργασιας, εργασια, θαρρος, λαρκο, ονειρο, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, το βημα, τυχη, υγεια, υφεση, ψεμα, ψεματα, ωρα, αγορα, αγορα εργασιας, αγωνες, αδικια, αυξηση, ανεργια, αοριστου χρονου, ασφαλιστικο, βιοτικο επιπεδο, βοηθεια, γεγονοτα, γεωργιου, γινει, γραμμα, διαστημα, δυναμη, δημοσιο, δειτε, εγκληματα, εδαφος, εδρανο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελλειψη, εξελιξη, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, επτα, ερχεται, ετος, ιδιο, ειδος, υφος, θεσεις εργασιας, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λαθος, λειτουργια, λύση, λογο, μακιγιαζ, μαξιμου, ματι, μηνες, μισθος, μητσοτακης, μειωση, ντροπη, ξερετε, παντα, οκτω, ουσιαστικα, οφείλεται, παζαρι, περιβαλλον, προβληματα, πορτα, πρωι, ρεκορ, συγνωμη, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, σουπερ μαρκετ, σωμα, σουπερ, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χαος, δημητρης, δικαιωμα, δουλειες, εφαρμογη, ειδη, χωρα, κυριακου, πληγες, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα
Συζήτηση, Βουλή,syzitisi, vouli