«Σύνδρομο Καβασάκι»: Κρούσματα σε 15 πολιτείες των ΗΠΑ

Συνεχίζονται οι έρευνες για την έξαρση της «μυστηριώδους» ασθένειας που μοιάζει με το σύνδρομο Καβασάκι και έχει προκαλέσει ανησυχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπου, πλέον, αναφέρονται περιστατικά σε 15 Πολιτείες.

Τουλάχιστον 15 Πολιτείες των ΗΠΑ ερευνούν κρούσματα του σπάνιου συνδρόμου που πλήττει μικρά παιδιά και μοιάζει με τη νόσο Καβασάκι, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

Ο

Κουόμο είπε ότι οι μόνο οι υπηρεσίες υγείας της Νέας Υόρκης ερευνούν 102 περιπτώσεις του συνδρόμου αυτού, που πιστεύεται ότι συνδέεται με τον νέο κορονοϊό, από το οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους τρία παιδιά.

Άλλες 14 Πολιτείες, μεταξύ των οποίων είναι η Καλιφόρνια και το Κονέκτικατ, έχουν αναφέρει κρούσματα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Εν αναμονή ανακοίνωσης από το CDC

Αξιωματούχοι υγείας της χώρας δήλωσαν, εξάλλου, ότι θα εκδώσουν προειδοποίηση που θα ενημερώνει τους γιατρούς να αναφέρουν τις περιπτώσεις σπάνιων απειλητικών για τη ζωή φλεγμονωδών συνδρόμων που σχετίζονται με την COVID-19 σε παιδιά, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ.

Η ειδοποίηση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τετάρτη ή την Πέμπτη, κατά πληροφορίες.

Σημειώνεται πως οι επιστήμονες των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών - μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ισπανία, κι η Βρετανία, όπου και παρουσιάστηκαν περιστατικά του συνδρόμου - εργάζονται σκληρά προκειμένου να κατανοήσουν το φλεγμονώδες σύνδρομο που σχετίζεται με την έκθεση στον νέο κορονοϊό.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του πως η σύνδεση μεταξύ της Covid-19 και του σπάνιου συνδρόμου είναι πιθανή.

Τι είναι η νόσος Καβασάκι

Τα συμπτώματα της νόσου Καβασάκι - που ταυτίζεται ή μοιάζει αρκετά με το φλεγμονώδες σύνδρομο που καταγράφηκε εν μέσω της πανδημίας σε παιδιά - περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό για τέσσερις και πλέον ημέρες, εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πονοκέφαλο και πονόλαιμο, ενώ προκαλείται πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή του συνδρόμου είναι ακριβώς η προσβολή των αγγείων που δίνουν αίμα στην καρδιά (στεφανιαία αγγεία).

Αν τα αγγεία αυτά προσβληθούν τότε μπορεί το παιδί να παρουσιάσει ανεύρυσμα των αγγείων που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή να δημιουργηθεί θρόμβο.

Σημειώνεται πως μελέτες έχουν περιγράψει μια σχέση ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων και του συνδρόμου Καβασάκι, που κυμαίνονται από το 9% έως και το 42% των ασθενών.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, μέχρι τις 9/5 είχαν καταγραφεί 120 κρούσματα της νόσου αυτής παγκοσμίως:

Keywords
Τυχαία Θέματα