ΟΠΕΚΑ: Ποια προγράμματα παρατείνονται

Την επιμήκυνση της διάρκειας των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας έως τις 30 Ιουνίου γνωστοποίησε ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Παράταση και για τα αναπηρικά επιδόματα.

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ, «με αίσθημα

ευθύνης και αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας», ενημερώνει με σχετική ανακοίνωσή της τους δικαιούχους των προγραμμάτων του Λογαριασμού της Αγροτικής Εστίας και τους επιχειρηματίες που έχουν συμβληθεί με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ ότι παρατείνεται η διάρκεια των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) έτους 2019 έως και την 30ή Ιουνίου 2020.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Οργανισμού, ο ΟΠΕΚΑ, με την παράταση της διάρκειας των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας έτους 2019, ανταποκρίνεται αφενός μεν στην οικονομική ενίσχυση των επιχειρηματιών (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, βιβλιοπωλεία), που έχουν πληγεί από την αναστολή λειτουργίας τους, λόγω του κορονοϊού αφετέρου δε παρέχει τη δυνατότητα στους δικαιούχους πολίτες, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της παράτασης, να αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες παροχές του Οργανισμού και να επωφεληθούν από τα τρέχοντα κοινωνικά προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ (κοινωνικός και ιαματικός τουρισμός, εκδρομικό πρόγραμμα, πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων).

Επιπροσθέτως, σύντομα, θα δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα νέα στοιχεία και οι πληροφορίες για την έναρξη υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των επιχειρηματιών και των δικαιούχων στα νέα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ έτους 2020- 2021.

Παράταση της καταβολής των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, εξάλλου, η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ υπενθύμισε και ότι έχει παραταθεί η καταβολή των προνοιακών αναπηρικών παροχών που χορηγούνται από τον Οργανισμό στους δικαιούχους, στους οποίους είχε διακοπεί η καταβολή λόγω λήξης ισχύος των γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ και έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση παράτασης, για χρονικό διάστημα έως τρεις μήνες (30-6-2020) και έως την έκδοση απόφασης περί έγκρισης ή απόρριψης των σχετικών αιτήσεων παράτασης, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της από 13/4/2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄84).

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι, στην τελευταία καταβολή προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30-4-2020, συμπεριελήφθησαν, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της προαναφερόμενης ΠΝΠ, 9.244 δικαιούχοι των οποίων έχει λήξει η ισχύς της γνωμάτευσης της υγειονομικής επιτροπής των ΚΕΠΑ.

Διευκρινίζεται ότι στα ανωτέρω πρόσωπα θα καταβάλλεται για κάθε μήνα παράτασης το ποσό του επιδόματος που έλαβαν κατά τον τελευταίο μήνα πριν την διακοπή του. Εφόσον κατά τη διάρκεια ισχύος της παράτασης εξετασθούν από την υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ και κριθούν εκ νέου ως δικαιούχοι της σχετικής αναπηρικής παροχής, οπότε και θα εκδοθεί εγκριτική απόφαση, θα τους καταβληθούν τα τυχόν δικαιούμενα ποσά αναδρομικά, ενώ σε αντίθετη περίπτωση (έκδοση απορριπτικής απόφασης) τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά επιστρέφονται στους αρμόδιους φορείς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα