Στέφανος Νικήτας: Γιατί ο Έλληνας κουράστηκε

Ο ιός είναι ακόμα εκεί έξω. Δεν έχει φύγει. Δε καταλαβαίνει από Πάσχα, ούτε από σενάρια επιστροφής στην κανονικότητα.

Διαβάζω τα «αποκλειστικά» ρεπορτάζ συναδέλφων και μαθαίνω ότι την εβδομάδα 4-10 Μαΐου υπάρχουν σκέψεις να ανοίξουν τα μικρά εμπορικά ίσως και τα κομμωτήρια, ακολουθούν εστιατόρια και καφέ και τελευταία τα πολυκαταστήματα.

Θα αρχίσει λοιπόν να ζεσταίνεται η ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας που ακούει στο τρίπτυχο: «Μαλλί, φαΐ, καφές».

Όλα αυτά βεβαίως θα λειτουργούν με τις σημερινές προϋποθέσεις των σουπερμάρκετ και φαρμακείων: συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανά τετραγωνικά. Αφού περάσουν ορισμένες ημέρες το σενάριο θέλει να ανοίξουν οι κινηματογράφοι, οι παραλίες και τα θέατρα.

Και μετά; Θα γίνει επαναφορά των αεροπορικών συνδέσεων ώστε να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα της τουριστικής αγοράς. Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να θερμομετρούμε τους επισκέπτες που θα φτάνουν στο Ελ. Βενιζέλος. Αφού διαπιστωθεί ότι δεν έχουν πυρετό θα επιβιβάζονται στα καράβια για τα νησιά. Εκεί θα τους περιμένουν οι ντόπιοι με ανοιχτές αγκάλες γιατί θα πάνε στα ξενοδοχεία τους, θα φάνε Greek salad και μουσακά στις ταβέρνες τους, θα πιούν τις ποτάρες τους στα κλαμπ τους. Ο ιός βεβαίως ως δια μαγείας δε θα είναι εκεί γιατί το καλοκαίρι κάνει και αυτός διακοπές.

Σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, (μέχρι τότε θα έχουμε και τα τεστ) θα εφαρμοστεί το σενάριο 234 που θέλει τους τουρίστες αυτούς να τσουβαλιάζεται σε ένα σούπερ πούμα και να μεταφέρεται στο «Σωτηρία». Τα άτομα στο ξενοδοχείο, τη ταβέρνα, το ποτάδικο που ήλθαν σε επαφή μαζί τους θα προσευχηθούν στη τοπική παναγία του νησιού ώστε να περάσουν την ασθένεια ασυμπτωματικά.

Πολύ πριν αποφασίσουμε πως θα κάνουν διακοπές οι ξένοι στην Ελλάδα το Υπουργείο Παιδείας θα εξετάσει πότε, πως, που θα δώσουν πανελλήνιες τα παιδιά. Υπάρχουν 34 σενάρια. Ακόμα δε ξέρουμε ποιο θα επικρατήσει. «Εξετάζουμε όλα τα σενάρια πρώτα για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Το πρώτο μέτρο που κοιτάζουμε είναι μεγαλύτερη απόσταση μέσα στις τάξεις. Έχουμε και προβλέψεις για μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη για τις σχολικές εξετάσεις» σημείωσε η κ. Κεραμέως.

Γιατί όμως βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας τόσα σενάρια. Γιατί ο Έλληνας κουράστηκε. Και όταν κουράζεται ο Έλληνας υπάρχει φόβος για μαζική κόπωση και ενδεχόμενα φαινόμενα ανυπακοής μεγάλης έκτασης, στη διάρκεια των ημερών του Πάσχα αλλά και μετά. Είμαστε ήδη πάνω από μήνα με περιορισμούς. Αν οι πολίτες δεν έβλεπαν «φως στο τούνελ» δε θα πειθαρχούσαν… κάτι που σήμερα το είδα στις ουρές και στο μποτιλιάρισμα στους δρόμους.

Keywords
Τυχαία Θέματα