Εκκλησίες: Επί ποδός η Αστυνομία μετά τα παρατράγουδα της Μεγάλης Παρασκευής

Η αστυνομία και το κυβερνητικό επιτελείο σε καμία περίπτωση δεν θέλουν χαλάρωση των μέτρων και από σήμερα Μεγάλο Σάββατο μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής του Πάσχα τίθεται σε ισχύ ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει και τους ιερούς ναούς με διακριτική παρουσία αστυνομικών και συστάσεις όπου υπάρξουν παραφωνίες. 

Προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο και στην ΕΛΑΣ

σχετικά με την τήρηση των μέτρων στους Ιερούς Ναούς το βράδυ της Ανάστασης μετά τα παρατράγουδα που παρατηρήθηκαν την Μεγάλη Παρασκευή σε αρκετές εκκλησίες ανά την επικράτεια. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε ότι η Εκκλησία εμπιστεύεται την κυβέρνηση και ακολουθεί τις υποδείξεις των αρχών.

Απάντηση με τον δικό του τρόπο έχει δώσει και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας: «Η πίστη των ανθρώπων είναι εσωτερικό βίωμα, είναι στάση ζωής. Θεωρώ πως πρέπει να ευχαριστήσουμε από αυτή τη θέση την Εκκλησία και τους πιστούς αλλά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο, που αδελφωμένοι ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών, ώστε να προστατευτεί η υγεία όλων των συμπολιτών μας». 

Έσπασαν την καραντίνα και άνοιξαν τις εκκλησίες

Μπορεί η κυβερνητικές εντολές να είναι σαφείς και η Ιερά Σύνοδος να συντάσσεται πλήρως στο πλευρό της Πολιτείας στη μάχη κατά της διασποράς του κορονοϊού ωστόσο κάποιοι κάνουν σαν να μην συμβαίνει το παραμικρό. Πιο σοβαρό σαφώς είναι το συμβάν που σημειώθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στον Κορυδαλλό. Έξω από τον ναό συγκεντρώθηκαν περίπου 100 άτομα ζητώντας να γίνει περιφορά του Επιταφίου γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης που προχώρησε σε 18 προσαγωγές ενώ στο σημείο για αρκετή ώρα η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο του Open πολλοί εκ των συγκεντρωμένων πριν δύο εβδομάδες είχαν βρεθεί έξω από την εκκλησία του προφήτη Ηλία στην Αγία Βαρβάρα άρα είναι γνώριμοι στις Αρχές για τις απόψεις τους ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να ανήκουν σε ακραίες ομάδες αφού στο σημείο βρισκόταν ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος που βιντεοσκόπησε μάλιστα όσα συνέβησαν. 

Στη Λαμία, στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας σύμφωνα με το ρεπορτάζ του lamiareport, μόλις ο ιερέας τελείωσε την ακολουθία της αποκαθήλωσης και επιχείρησε να εξέλθει από την εκκλησία, περίπου 20 άτομα εισέβαλαν στον χώρο αγνοώντας τις εκκλήσεις του ιερέα και του επιτρόπου να παραμείνουν εκτός. Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία και για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο μητροπολίτης κ. Συμεών. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους πιστούς και η πόρτα κλειδώθηκε.  

Στον Βόλο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου, η εκκλησία φέρεται να άνοιξε για τους πιστούς κατά παράβαση των περιορισμών.Σύμφωνα με το e-thessalia.gr, περίοικοι αντιλήφθηκαν την είσοδο πιστών στην εκκλησία και ειδοποίησαν την αστυνομία που μετέβη στον Ιερό Ναό. Μέσα υπήρχε οικογένεια με δυο παιδιά, που απομακρύνθηκαν από τους αστυνομικούς και ο Ναός έκλεισε.

Ανοικτός για λίγη ώρα έμεινε ο Ιερός Ναός του Αγίου Θωμά στους Αμπελόκηπους Αττικής, στην πλατεία του Αγιού Θωμά στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Στην είσοδο βρίσκονταν δύο άτομα, τα οποίοι «ήλεγχαν» την είσοδο των πιστών ενώ παρών ήταν και ιερέας. Λίγο αργότερα η πόρτα του Ναού έκλεισε.

Στη Θεσσαλονίκη, Πιστοί βρέθηκαν έξω από τον Ιερό Ναό Άγιας Μαρίνας, Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Φανουρίου στην περιοχή της Τούμπας, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χαλάστρα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος. Σύμφωνα με το SELEO, oι πιστοί περιμένουν στο προαύλιο χώρο αλλά και στο πεζοδρόμιο προκειμένου να ανάψουν ένα κερί. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες στους Ναούς έσπευσαν αστυνομικοί, οι οποίοι ενημέρωσαν τους πιστούς για τα μέτρα που λαμβάνονται αναφορικά με τις λειτουργίες των εκκλησιών.

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τις εκκλησίες

Προκειμένου για να αποφευχθούν εικόνες με πιστούς που «σπάνε» την απαγόρευση κυκλοφορίας, η ΕΛ.ΑΣ. στέλνει στις εκκλησίες για περιπολίες την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV η επιτήρηση για γίνεται από το πρωί έως το βράδυ και ήδη οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων έχουν λάβει τις σχετικές διαταγές. Μάλιστα στην «επιχείρηση» θα συμμετέχουν ακόμα και αστυνομικοί με πολιτικά ώστε να δίνουν πλήρη εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων.

Τέλος, η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει απλώσει «δίχτυ» στο διαδίκτυο, ώστε να εντοπίζει τους «ακραίους» που θέλουν να παρασύρουν κόσμο να συγκεντρωθούν το Μεγάλο Σάββατο έξω από εκκλησίες.

Να σημειωθεί πως, με υπουργική απόφαση, οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές έως τις 28 Απριλίου.

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα