Ραντάρ Τσίπρα σε εργαζόμενους και μικρομεσαίους - Τα «ζόμπι» και το «χάος της ύφεσης»

Αταλάντευτα στο πεδίο της οικονομίας επιχειρεί να ξεδιπλώσει τον πυρήνα της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με την περίοδο «χάριτος» να αποτελεί ήδη εδώ και λίγες μέρες παρελθόν, όπως επαναβεβαιώθηκε χθες στη Βουλή.

Η επιλογή να αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία για το «αντιπεριβαλλοντικό»,

όπως χαρακτηρίστηκε, νομοσχέδιο αποτελεί επί της ουσίας προειδοποιητική βολή προς την κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής, ενόψει και των 26 νομοσχεδίων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα έρθουν μέχρι το τέλος Ιουλίου.

«Δεν είναι δυνατόν να έρχονται νομοσχέδια χωρίς διαβούλευση, χωρίς συζήτηση και να περνούν fast track από τη Βουλή με πρόσχημα την πανδημία» σημείωναν συνεργάτες του κ. Τσίπρα μετά την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο επέλεξε να εκμεταλλευθεί την πολυφωνία και τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το ύψος της επερχόμενης ύφεσης «με υπογραφή Μητσοτάκη», όπως είχε πει την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για «χάος» με αφορμή την εκτίμηση του Πρωθυπουργού για 10% στη συνέντευξή του στο CNN.

Για τη «γραμμή» Τσίπρα είχαν εξάλλου προϊδεάσει οι «ομοβροντίες» του τομεάρχη Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το μεσημέρι, που εκτός από το θέμα της ύφεσης στηλίτευαν την αδράνεια στη λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις για την ανακοπή της.

«Είναι δυνατόν να γίνεται αυτό το χάος με την πρόβλεψη για τους υφεσιακούς ρυθμούς; Αυτό δίνει μια εικόνα κυβέρνησης που ξέρει πού πατάει;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως αρχικά ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για μηδενική ανάπτυξη το 2020, στη συνέχεια για 4%, μετά για 7% για να καταλήξει ο Πρωθυπουργός να μιλήσει για ύφεση περίπου 10%.

Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν πως οι αλλεπάλληλες αυτές αναθεωρήσεις επιβεβαιώνουν τη διαρκή επωδό της αντιπολίτευσης για την ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης σε εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αυτά είχαν ανακοινωθεί όταν η κυβέρνηση έκανε λόγο για επιβράδυνση της οικονομίας σε ποσοστό 3-4%. "Εφόσον αλλάζει η πρόβλεψη για την ύφεση, γιατί δεν αναπροσαρμόζετε και τα μέτρα στήριξης" διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γέφυρες στη μεσαία τάξη

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σαφές πως επιχειρεί καθημερινά να επεκτείνει το κοινωνικό της πέλμα και να πάρει μία άτυπη ρεβάνς, ρίχνοντας εκ νέου γέφυρες με τη μεσαία τάξη.

Έχοντας διαρκώς ως αιχμή του δόρατος της αντιπολίτευσής της τον κόσμο της εργασίας, που ήδη όπως τονίζουν έχει μπει σε καθεστώς άτυπου μνημονίου με επιλογή Μητσοτάκη - Βρούτση (επιδότηση της αναστολής εργασίας αντί του μισθού, πράσινο φως για μειώσεις μισθών ως 50%, εκ περιτροπής εργασία και οσονούπω αθρόες απολύσεις όταν λήξει ο χρονικος περιορισμός των μέτρων στήριξης), επιχειρεί πλέον σε καθημερινή βάση να εκφράσει τις ανησυχίες και των λεγόμενων μικρομεσαίων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο λουκέτων, επιμένοντας διαρκώς στη ρητορική που ξεκίνησε με το φιάσκο των voucher σε βάρος των επιστημόνων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

«Λέγατε τη μεσαία τάξη νοικοκυραίους και ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας μέχρι χθες. Σήμερα, όμως, τους λέτε μπαταχτσήδες και τις επιχειρήσεις τους τις λέτε "ζόμπι”», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα λόγια του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού.

«Ποιες είναι αυτές οι «επιχειρήσεις ζόμπι»; Αυτές που παλεύουν να ξανανοίξουν; Αυτές που χρωστούν ΦΠΑ και δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει; Αυτές που δεν μπορούν – και δεν μπορούσαν ούτε στο παρελθόν – να περάσουν ούτε έξω από τις τράπεζες; Αυτές που αποκλείστηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις εγγυήσεις;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα