Θάλασσα, κολύμπι και κορονοϊός: Μπορεί να μεταδοθεί; Τι δείχνουν οι έρευνες

Μπορεί ο κορονοϊός να μεταδοθεί από το κολύμπι στη θάλασσα και την πισίνα ή από τα θαλάσσια σπορ; Οι ειδικοί απαντούν με τις απόψεις να διίστανται.

Ο κορονοϊός αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και εγείρει ερωτήματα, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που ο κόσμος θα βγει στις παραλίες. Μπορεί λοιπόν,

να μεταδοθεί σε όσους κολυμπούν ή κάνουν κάποιο θαλάσσιο άθλημα; Η επιστημονική κοινότητα έχει απαντήσεις για αυτό.

Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο κορονοϊός, μπορεί να εξαπλωθεί σε ανθρώπους μέσω του νερού σε πισίνες, υδρομασάζ, ιαματικά λουτρά ή άλλους παρόμοιους χώρους. Μάλιστα, όταν γίνεται σωστή λειτουργία και συντήρηση (συμπεριλαμβανομένης της απολύμανσης με χλώριο) σε αυτές τις εγκαταστάσεις, μηδενίζονται οι πιθανότητες μόλυνσης στο νερό.

Παράλληλα, έρευνα από το Κέντρο Βιώσιμης Τεχνολογίας για το Νερό και την Ενέργεια του Πανεπιστημίου της Αριζόνα (WEST), με επικεφαλής τον διευθυντή Ian Pepper, δείχνει ότι συγκεκριμένα ο COVID-19 δεν μπορεί να επιβιώσει στο νερό, αναφέρει το ABC. Αντίθετα λοιπόν, με άλλους κορονοϊούς, όπως ο SARS, επιβιώνουν στο πόσιμο νερό για 12 ημέρες και δύο έως τρεις ημέρες σε λύματα σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ σε χαμηλότερη θερμοκρασία μπορούν να μείνουν για περισσότερο καιρό.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο», δήλωσε ο Δρ William Schaffner, καθηγητής προληπτικής ιατρικής και μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, αναφορικά με την μετάδοση του νέου ιού στο νερό.

Ακόμη, το Forbes αναφέρει ότι έρευνες δείχνουν πως ο COVID-19 έχει μερικές ομοιότητες με τον SARS, αλλά όχι ανησυχητικές. Μπορεί δηλαδή ο SARS-CoV-2 να επιβιώσει για ένα χρονικό διάστημα πάνω σε βρεγμένα πράγματα, αλλά για πολύ λίγο. Όσο για τις παραλίες, το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος είναι απίθανο. Η ποσότητα του νερού είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να διαλύσει οποιαδήποτε σταγονίδια του ιού, ειδικά από την στιγμή που υπάρχουν τα κύματα, που βοηθούν στην περαιτέρω διάσπαση των σωματιδίων του κορονοϊού. Ταυτόχρονα, το αλάτι που περιέχεται στο θαλασσινό νερό, μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης.

Ο αντίλογος

Μέχρι στιγμής, κανένας επιστήμονας δεν θεωρεί πως ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται μέσω του θαλασσινού νερού, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις πισίνες ή γενικά τις κλειστές εγκαταστάσεις που προσφέρονται για κολύμπι.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Ιλινόις Δρ. Ngozi Ezike, δήλωσε ότι η χρήση πισινών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα, αναφέρει το chicago.cbs.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις πισίνες κυκλοφορούν ήδη πολλά μικρόβια, με αποτέλεσμα να αναπαράγεται πιο εύκολα ο ιός.

Επίσης, τονίζει ότι τα αποδυτήρια συγκεντρώνουν αναγκαστικά πολύ κόσμο, ο οποίος ηθελημένα ή μη, θα έρθει σε επαφή. Εάν ένας νοσεί είναι αρκετά εύκολο να το μεταδώσει στους υπόλοιπους.

Οι φόβοι συνεχίζουν να υπάρχουν

Παρόλα αυτά, μπορεί η επιστημονική κοινότητα να συμφωνεί ως επί το πλείστον για την μη μετάδοση του ιού στο νερό, οι κίνδυνοι όμως παραμένουν. Ενόψει του καλοκαιριού και με την μερική μεν άρση του lockdown στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αρκετός κόσμος θα συγκεντρωθεί στις παραλίες.

Έτσι, υπάρχει το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορονοϊού από τον συγχρωτισμό που θα δημιουργηθεί. Ειδικά οι εικόνες που δείχνουν τις παραλίες γεμάτες κάθε χρόνο, πρέπει να αποφευχθούν, συνιστούν οι ειδικοί.

Επίσης, τονίζουν την ανάγκη της τήρησης όχι μόνο της προσωπικής προστασίας (όπως η χρήση μάσκας και αντισηπτικού) αλλά και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μάλιστα, το φετινό καλοκαίρι αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για τις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, που μαζεύουν πολλούς τουρίστες.

Διαβάστε ακόμη:

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Μετακινήσεις: Τι επιτρέπεται από τη Δευτέρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πώς και ποιοι θα πληρωθούν επίδομα τον Μάιο

Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα - Το ωράριο για τα εμπορικά

Keywords
Τυχαία Θέματα