«Εχανε» την κόρη του, έχανε και στη δουλειά του

«Εχανε» την κόρη του, έχανε και στη δουλειά του15.07.2018Παρασκήνιο

Η υπόθεση της διαμάχης του ζεύγους δικαστικών για το παιδί τους φέρνει στο φως και τις πειθαρχικές διώξεις σε βάρος του πατέρα λόγω της αντιδικίας

Στην κρίση της Δικαιοσύνης βρίσκεται ακόμη μια φορά το θέμα της επικοινωνίας του εφέτη Παναγιώτη Κατσικερού με την 3,5 ετών κόρη του μετά τη συζήτηση της προσφυγής της πρώην συντρόφου του και μητέρας του παιδιού πρωτοδίκου Πειραιά Κοραλίας Παλιεράκη,

η οποία επιμένει οι συναντήσεις πατέρα - κόρης να γίνονται επί επιτήρηση.

Η σκληρή αντιδικία μεταξύ των δύο εν ενεργεία δικαστών άρχισε το 2015, μόλις έναν μήνα μετά τη γέννηση της μικρής, με τον πατέρα να δίνει μάχη διεκδικώντας το δικαίωμα της επικοινωνίας με το παιδί του και την άλλοτε σύντροφό του να βάζει «απαγορευτικά». Και ενώ η δικαστική διαμάχη για το θέμα της επικοινωνίας της μικρής με τον πατέρα της είναι σε εξέλιξη, ο Παναγιώτης Κατσικερός είχε ακόμη ένα ανοιχτό μέτωπο, που αφορούσε την υπηρεσία του, καθώς ήρθε αντιμέτωπος με… μπαράζ πειθαρχικών διώξεων που ασκήθηκαν εις βάρος του.

Η αρχή έγινε στις 20 Ιουλίου 2016, όταν από το Τμήμα Επιθεώρησης Δικαστηρίων του Αρείου Πάγου ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη εναντίον του, που αφορούσε υπηρεσιακή εκκρεμότητα, η οποία, ωστόσο, είχε αρθεί πριν από την επίδοση της δίωξης. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ο δικαστικός λειτουργός απαλλάχθηκε ομόφωνα (5/25-1-2018) με απόφαση του 7μελούς Συμβουλίου του Αρείου Πάγου που είχε δικάσει την επίμαχη υπόθεση τον Δεκέμβριο του 2017.

Τον Οκτώβριο του 2017 ασκήθηκε και δεύτερη πειθαρχική δίωξη σε βάρος του κ. Κατσικερού, αυτή τη φορά σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της κόρης του. Είχαν προηγηθεί δύο αναφορές, στις 15 Μαρτίου και τις 5 Απριλίου 2017, του δικηγόρου της Κοραλίας Παλιεράκη, έπειτα από δική της εξουσιοδότηση, ενώπιον του Τμήματος Επιθεώρησης Δικαστηρίων του Αρείου Πάγου. Αρχικά διατάχθηκε από την πρόεδρο Επιθεώρησης του Ανώτατου Δικαστηρίου πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση, που χειρίστηκε αρεοπαγίτης, η οποία φέρεται ότι είναι προσωπική φίλη της οικογένειας της κυρίας Παλιεράκη. Στις 6 Νοεμβρίου 2017 η αρεοπαγίτης εξέδωσε παραπεμπτικό πόρισμα, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για την πειθαρχική δίωξη που άσκησε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου σε βάρος του δικαστικού λειτουργού.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος ανώτατος λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνη την περίοδο αναπλήρωνε τη θεία της πρώην συντρόφου του κ. Κατσικερού, η οποία ήταν πλέον αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και νέα πρόεδρος της Επιθεώρησης των Δικαστηρίων. Ο κ. Κατσικερός εγκαλείται για προσβολή του κύρους της Δικαιοσύνης, καθώς, σύμφωνα με τη δίωξη, δεν επικοινωνούσε με την κόρη του, όπως προέβλεπαν οι δικαστικές αποφάσεις, δηλαδή με την υποχρεωτική παρουσία της μητέρας του παιδιού και της αρεοπαγίτoy θείας της, που είχε στραφεί σε βάρος του με τις καταθέσεις της. Πρόκειται για αποφάσεις που από νομικούς κύκλους σχολιάστηκαν ως αντίθετες με την πάγια δικαστηριακή πρακτική, καθώς τέτοιοι περιορισμοί στην επικοινωνία πατέρα - παιδιού είθισται να μπαίνουν σε περιπτώσεις που υπάρχει σπουδαίος λόγος προστασίας του ανηλίκου, όπως όταν πρόκειται για γονιό αποδεδειγμένα βίαιο, αλκοολικό, ψυχασθενή ή φυλακισμένο, και σε καμία περίπτωση για έναν δικαστικό λειτουργό με άψογη 20ετή υπηρεσιακή θητεία.

Ακόμη ένας λόγος για την πειθαρχική δίωξη ήταν η μη καταβολή διατροφής, την οποία η μητέρα ουδέποτε ζήτησε, ενώ ταυτόχρονα απέρριψε σχετική πρόταση του πατέρα, που τελικά κατέβαλε τα χρήματα οικειοθελώς και αναδρομικά από τη γέννηση του παιδιού. Ελεγχόμενες θεωρήθηκαν και όλες οι ενέργειες του δικαστικού λειτουργού στο πλαίσιο της υπόθεσης, μεταξύ αυτών η αντίκρουση των ένορκων καταθέσεων της θείας αρεοπαγίτου της πρώην συντρόφου του, παρότι αποτελεί δικονομικό του δικαίωμα ως διάδικος, αλλά και το υπόμνημα που κατέθεσε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, το οποίο θεωρήθηκε «προσπάθεια να υποδείξει τον τρόπο χειρισμού» της έρευνας.

Το τριπλό «μπλόκο» στις προαγωγές

Ακόμη ένα γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο είναι ότι εν μέσω της σφοδρής αντιπαράθεσης του πρώην ζευγαριού ο κ. Κατσικερός παραλήφθηκε τρεις φορές στις προαγωγικές κρίσεις. Οι αρμόδιοι δικαστές, για να «μπλοκάρουν» την προαγωγή του, επικαλέστηκαν τις εκκρεμείς πειθαρχικές διώξεις, παραβλέποντας ότι δεν υπήρχαν καταδικαστικές αποφάσεις, όπως προβλέπει ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων, ενώ αναφέρθηκαν και σε μεμονωμένα σχόλια επιθεωρητών σε παλαιότερες εκθέσεις επιθεώρησης. Τελικά, ο κ. Κατσικερός την τέταρτη φορά που κρίθηκε, τον Ιανουάριο του 2018, προήχθη στον βαθμό του εφέτη με οριακή πλειοψηφία (6-5). Τον Μάιο του 2018 ο δικαστικός λειτουργός καταδικάστηκε από το 7μελές Πειθαρχικό Συμβούλιο για την υπόθεση της κόρης του. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη πάλι με οριακή πλειοψηφία (4-3), με το αποτέλεσμα να κρίνεται από αναπληρώτρια αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, η οποία είχε δήλωσε κώλυμα. Η συγκεκριμένη ανώτατη δικαστική λειτουργός λέγεται πως είναι φίλη της θείας της Κοραλίας Παλιεράκη και στο παρελθόν είχε αρνηθεί με τις ψήφους της την προαγωγή του κ. Κατσικερού. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη νέα πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Παναγιώτη Κατσικερού, χωρίς, ωστόσο, μέχρι τώρα να είναι ξεκάθαροι οι λόγοι για τους οποίους ελέγχεται πάλι… Και το ερώτημα είναι εύλογο: «Τους… ελεγκτές ποιος τους ελέγχει;»

Keywords
Αναζητήσεις
παναγιωτης κατσικερος, παναγιώτης κατσικερός
Τυχαία Θέματα