Αντιδράσεις των ανθρώπων του Πολιτισμού για τα μέτρα στήριξης

Πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων και εκπροσώπων του χώρου του Πολιτισμού για τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Σωματεία και φορείς τα χαρακτηρίζουν ελλιπή ενώ πολλοί κλάδοι φαίνεται πως παραμένουν «στον αέρα».

Νέες αντιδράσεις των ανθρώπων του Πολιτισμού έφεραν οι εξαγγελίες της Λίνας Μενδώνη για τα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών, καθώς όπως καταγγέλλεται, σε αυτά δεν συμπεριλήφθηκαν ορισμένοι κλάδοι που όμως πλήττονται σφοδρά από τον κορονοϊό.

Χαρακτηριστικά, η Πρωτοβουλία Δημιουργών και Κληρονόμων κάνει λόγο

για ανυπαρξία ουσιαστικής στήριξης στους Δημιουργούς για τα πνευματικά δικαιώματα ενώ μιλούν και για «επίσημο» αφανισμό στιχουργών και συνθετών.

Οι Δημιουργοί απευθύνουν μάλιστα κάλεσμα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, σημειώνοντας ότι «η μοναδική αναφορά (από την υπουργό Πολιτισμού) που έγινε στον δικό μας χώρο, των συνθετών-στιχουργών, αφορούσε τα πειρατικά sites».

«Αυτό που δεν ειπώθηκε είναι πως χωρίς στήριξη -επιδότηση ή έστω δανειοδότηση των οργανισμών δικαιωμάτων- θα γίνουν όλα τα sites, όλα τα κανάλια, όλοι οι σταθμοί πειρατικοί, πολύ απλά γιατί δεν θα υπάρχει κανείς οργανισμός στην αγορά να μας προστατέψει», υπογραμμίζουν οι ίδιοι.

{https://www.facebook.com/450plus/posts/915073422250743}

Κοινοποιώντας την ίδια ανάρτηση - καταγγελία ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς έγραψε πως «το πιο μαύρο σενάριο των φόβων μας επιβεβαιώθηκε» καθώς «κανείς από τους ανθρώπους που ξέρω και ξέρετε δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς πνευματικά δικαιώματα». «Οι συνθέτες και οι στιχουργοί δεν δίνουν συναυλίες ως γνωστόν, άρα η καταστροφή τους είναι θέμα ημερών», προσθέτει.

Το Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοαουστικές Εκδηλώσεις, τονίζει από την πλευρά του ότι «για άλλη μια φορά οι τεχνικοί μένουμε στο περιθώριο χωρίς καμία μέριμνα».

Παράλληλα, ζητούν διευκρινήσεις από το ΥΠΠΟ καθώς «με οργή και αγανάκτηση ακούσαμε για μία ακόμα φορά δια στόματος της υπουργού Πολιτισμού αυτό που τα τελευταία χρόνια έχει μπει στον δημόσιο διάλογο ως δημιουργική ασάφεια».

«Ανεπαρκή και ελλιπή» χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοίνωσε η κ. Μενδώνη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος σημειώνοντας ότι «τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ήταν μία επανάληψη όσων ήδη είχε εξαγγείλει το ΥΠΠΟ και κάποιες νέες εξαγγελίες με πολλές "γκρίζες ζώνες"».

Όμως, «για μία ακόμη φορά εξαιρούνται περισσότεροι από όσους εντάσσονται».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ανθρώπων του Πολιτισμού.

 «Η πανδημία χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού, που επέβαλε η Κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συμβάλαμε με την Τέχνη μας και με όλες μας τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας. Μείναμε σπίτι, αλλά ΔΕ μείναμε σιωπηλοί!» ανέφερε το προσκλητήριο της συγκέντρωσης που διοργάνωσαν σωματεία εργαζομένων στις Τέχνες (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών).

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου σχολιάζοντας πως τα μέτρα είναι «πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά». «Σήμερα η κυβέρνηση επιχείρησε να απαντήσει στην κοινωνική κατακραυγή που πυροδότησε η προκλητική και προσβλητική στάση της έναντι των εργαζόμενων του πολιτισμού. Η απάντησή της φανερώνει την ολοκληρωτική απουσία συνεκτικού σχεδίου, τόσο για την οικονομική κρίση όσο και για το χώρο του πολιτισμού ειδικότερα», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα