Μοσχογαλή: Ο νέος ύποπτος για την προέλευση του κορονοϊού

Το χαμένο κομμάτι του «παζλ» για το πώς πέρασε ο κορονοϊός στον άνθρωπο συνεχίζει να αναζητεί η επιστημονική κοινότητα. Ποιος ο ρόλος που εικάζεται πως είχε η μοσχογαλή.

Τον τρόπο με τον οποίο ο νέος κορονοϊός εμφανίσθηκε και κατόπιν πέρασε από την νυχτερίδα στον άνθρωπο αναζητούν οι επιστήμονες σε όλον τον κόσμο, με τον Μεριαντέζ Λε Γκουίλ, συντονιστή της έρευνας στην Γαλλία

για τη προέλευση της πανδημίας, να λέει πως «λείπει ένα κομμάτι του παζλ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει ακόμη πώς εμφανίσθηκε ο ιός. «Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει καταλάβει την εμφάνιση του ιού», δήλωσε συγκεκριμένα ο ιολόγος και οικολόγος του Πανεπιστημίου της Καν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, σημειώνει πως υπάρχουν ίχνη άλλων κορονοϊών στον συγκεκριμένο ιό. «Σε αυτόν τον κορονοϊό, βρίσκουμε ίχνη πολλών ιών που γνωρίζουμε και απαντώνται στα άγρια ζώα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε τους πρόσφατους προγόνους, δεν γνωρίζουμε παρά τα ξαδέλφια», εξηγεί, ενώ αποκλείει και την «συνθετική προέλευση» του ιού (κατασκευασμένου, για παράδειγμα, σε κινεζικό εργαστήριο).

Εξάλλου, αν και η απευθείας μετάδοση του ιού από την νυχτερίδα στον άνθρωποι θεωρείται «δυνατή», δεν είναι η πιθανότερη υπόθεση, σύμφωνα με τους ειδικούς στους κορονοϊούς, διότι απαιτούνται στενές επαφές, πολλές και με μεγάλη συχνότητα, ώστε ένα ιός να μπορέσει νε μεταπηδήσει από ένα είδος σε άλλο. «Εκτός και αν ανακαλυφθεί γιγάντια διακίνηση νυχτερίδων κατά τα τρία τελευταία χρόνια», λέει.

Ο Μεριαντέζ Λε Γκουίλ παραθέτει μάλιστα ένα άλλο σενάριο για το ποιος θα μπορούσε να είναι ξενιστής που μετέφερε τον ιό στον άνθρωπο. «Η δεύτερη επιλογή είναι η εκτροφή ενός άλλου άγριου ζώου», το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ξενιστής για την μεταφορά του ιού από την νυχτερίδα στον άνθρωπο», εξηγεί και σημειώνει πώς δεν μπορεί να είναι ο παγκολίνος αλλά η ασιατική μοσχογαλή.

Το μικρό θηλαστικό, όπως εξήγησε, το έχει ξανασυναντήσει στο πλαίσιο έρευνας για την προέλευση άλλης επιδημίας που οφείλεται σε κορονοϊό, της επιδημίας του Sars το 2002.

«Η μοσχογαλή είναι κάπως σαν το ελάφι, ένα πιάτο για ξεχωριστές περιστάσεις. Είναι ένα σαρκοφάγο κοντινό στον σκύλο και την γάτα που απαντάται στις σπηλιές και πότε πότε καταβροχθίζει και καμιά νυχτερίδα», εξηγεί ο ερευνητής. Την ίδια ώρα επισημαίνει πως η εκτροφή της έχει 50πλασιασθεί τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από την εμφάνιση του ιού.

«Η μοσχογαλή συλλαμβάνεται στο άγριο περιβάλλον και μεταφέρεται σε ειδικές φάρμες, διαδικασία που ευνόησε την γένεση ενός είδους κορονοϊού που είναι παρών μόνο στις μοσχογαλές που εκτρέφονται από τον άνθρωπο», λέει. 

Δηλώνει δε, πως θα ήθελε να πάρει δείγμα από τις εκτροφές του ζώου στην Κίνα. «Δημοσιεύουν 10 άρθρα την ημέρα και τίποτε για τις μονάδες εκτροφής στην περιοχή. Προκαλεί έκπληξη για όσους είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της εμφάνισης των κορονοϊών. Θα έδινα τα πάντα για να μπορέσω να πάω στην Κίνα να να πάρω δείγματα από αυτού του είδους τις εκτροφές που υπήρχαν στην περιοχή εδώ και τρεις ή τέσσερις μήνες ακόμη», σημειώνει αναφορικά με την Κίνα.

Ξεκαθαρίζει επίσης πως στόχος δεν είναι αναγκαστικά το να βρεθεί το χαμένο κομμάτι του παζλ, το οποίο ίσως να έχει έκτοτε εξαφανισθεί αλλά οι ενδείξεις και τα στοιχεία για να καταλάβουν οι επιστήμονες τι συνέβη. Σκοπός είναι ο προσδιορισμός των επικίνδυνων πρακτικών για την εμφάνιση του ιού, όπως η εκτροφή της μοσχογαλής, εξηγεί.

«Υπάρχει προφανώς σχέση ανάμεσα στην υπερχείλιση της σφαίρας των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων προς την άγρια ζωή, τον τρόπο με τον οποίο υπάρχει διάδραση με την φύση και την εμφάνιση παθογόνων οργανισμών», λέει και προσθέτει: «Βλέπουμε ξεκάθαρα σχέσεις ανάμεσα στην υγεία των οικοσυστημάτων και την ανθρώπινη υγεία».

Ποιος είναι ο νέος ύποπτος

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, η μοσχογαλή είναι ένα μικρό, νυκτερινό θηλαστικό που προέρχεται που απαντάται σε Ασία και  Αφρική, κύρια στα τροπικά δάση. Ο όρος μοσχογαλή αναφέρεται πάντως σε πάνω από δώδεκα διαφορετικά είδη θηλαστικών.

Η μεγαλύτερη μέρος ποικιλία των ειδών βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά το πιο γνωστό είδος είναι η αφρικανική μοσχογαλή (Civettictis civetta) το οποίο ιστορικά υπήρξε το κύριο είδος από το οποίο αποκτήθηκε ένα άρωμα που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.

Το 2002–03, μοσχογαλές που πωλήθηκαν για κρέας σε τοπικές αγορές της επαρχίας Γιουνάν της Κίνας μετέφεραν τον ιό SARS από τους νυχτερίδες στους ανθρώπους. Η ιογενής επιδημία που προέκυψε σκότωσε 774 άτομα την ίδια περίοδο, κατά την ίδια πηγή.

Διαβάστε ακόμη:

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Μετακινήσεις: Τι επιτρέπεται από τη Δευτέρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πώς και ποιοι θα πληρωθούν επίδομα τον Μάιο

Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα - Το ωράριο για τα εμπορικά

Keywords
Τυχαία Θέματα