Νέα Υόρκη: Πόλη φάντασμα το Μανχάταν λόγω κορονοϊού

Στις ΗΠΑ η Νέα Υόρκη είναι το επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς μετρά παραπάνω από 23.000 κρούσματα και 365 νεκρούς.

Η Νέα Υόρκη είναι το επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ, καθώς μετρά περισσότερα από 23.000 κρούσματα και 365 νεκρούς. Πλέον, το Μανχάταν είναι μια

«πόλη φάντασμα» και τα νοσοκομεία καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν προς το παρόν, ενώ βρίσκονται υπό πίεση. Μάλιστα, στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, δείχνουν πως το 44% των ασθενών του κορονοϊού στην Νέα Υόρκη βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία των 18 έως 44 ετών, αν και αντιπροσωπεύουν το 4% των θανάτων. «Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιθανότατα σε πολύ καλύτερη φόρμα από μένα. Πηγαίνουν στο γυμναστήριο, κάνουν υγιεινή διατροφή. Και ξαφνικά αρρωσταίνουν. Το να βλέπεις έναν τριαντάρη να πεθαίνει είναι σκληρό», λέει ο γιατρός που δεν κατονομάζεται.

«Υπάρχουν ολόκληροι όροφοι που μετατρέπονται σε ζώνες νοσηλείας Covid σε μία νύκτα», δηλώνει ένας διοικητικός υπάλληλος νοσοκομείου, ο οποίος κι αυτός δεν κατονομάζεται. Επιπλέον, τα νοσοκομεία της αμερικανικής μητρόπολης γεμίζουν με ασθενείς που πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση το αυστηρό πρωτόκολλο.

Επίσης, γιατρός της εντατικής μεγάλου νοσοκομείου του Κουίνς, του Long Island Jewish Medical Center, έβλεπε κυρίως αφίξεις ασθενών που ανήκαν σε ευάλωτες ομάδες, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένων. «Αλλά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, βλέπω πενηντάρηδες, σαραντάρηδες, τριαντάρηδες που δεν ακούν όταν τους λένε να μην βγαίνουν, να προστατεύονται, να πλένουν τα χέρια τους», υπογραμμίζει.

Έκτακτα μέτρα στην πολιτεία

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ζήτησε από τα νοσοκομεία της πολιτείας της, να αυξήσουν το δυναμικό υποδοχής ασθενών κατά 50% ή και να το διπλασιάσουν αν είναι δυνατόν. Αυτόματα σημαίνει την μετατροπή δωματίων σε μονάδες εντατικής ή και την διάθεση ολόκληρων ορόφων για ασθενείς σε απομόνωση. Συνολικά, ο εξοπλισμός προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι διαθέσιμος και επαρκής, δηλώνουν εργαζόμενοι, παρά τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε ορισμένες περιπτώσεις. Προς το παρόν υπάρχει επάρκεια αναπνευστήρων και οι γιατροί δεν είναι αναγκασμένοι, όπως αλλού στον κόσμο, να κάνουν επιλογές μεταξύ των ασθενών. Αυτό όμως δεν εμποδίζει την αύξηση των θανάτων. «Έχουμε πολλούς θανάτους, οι περισσότεροι από καρδιακή ανακοπή», λέει μία νοσηλεύτρια του Mount Sinai Morningside. Η ικανότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ σχεδόν τετραπλασιάσθηκε σε μία εβδομάδα και φθάνει πλέον τα 18.650 τεστ ημερησίως, σύμφωνα με τον Άντριου Κουόμο.

Η Νέα Υόρκη ερημώνει μεν, αλλά όχι τελείως. Αρκετοί εξακολουθούν να μην λαμβάνουν την κατάσταση σοβαρά και υπάρχουν τενίστες στα γήπεδα του Σέτνραλ Παρκ και σε ορισμένα γήπεδα του Κουίνς άνθρωποι συνεχίζουν να παίζουν ποδόσφαιρο. Μάλιστα, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο έδωσε εντολή για την αφαίρεση των στεφανιών από τις μπασκέτες στους δημόσιους κήπους για να λογικευθούν, όσοι εξακολουθούν να παίζουν μπάσκετ. Ο δήμαρχος και ο κυβερνήτης έχουν προειδοποιήσει ότι η κορύφωση της επιδημία στην Νέα Υόρκη δεν θα έλθει πριν από δύο ή τρεις εβδομάδες. «Πιθανότατα η κατάσταση θα επιδεινωθεί», επιβεβαιώνει ένας γιατρός του νοσοκομείου Mount Sinai Morningside.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα