Spiegel: Η Τουρκία κατηύθυνε τα επεισόδια στον Έβρο

Το περιοδικό Spiegel επικαλείται πληροφορίες και σύμφωνα με της οποίες η Τουρκία έλεγχε τα επεισόδια στον Έβρο.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel επικαλείται πληροφορίες της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας για εξωτερικές υποθέσεις και αναφέρει πως η Τουρκία κατηύθυνε τα επεισόδια στον Έβρο.

Συγκεκριμένα το περιοδικό γράφει ότι «Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel,

η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) έχει στοιχεία ότι η Τουρκία πυροδότησε εσκεμμένα τα επεισόδια στα ελληνικά σύνορα πριν από τέσσερις εβδομάδες».

Μάλιστα, σημειώνει ότι η γερμανική μυστική υπηρεσία πληροφοριών έχει στη διάθεσή της αρκετά στοιχεία. «Οι τουρκικές αρχές ανάγκασαν τους πρόσφυγες να μπουν σε λεωφορεία και τους μετέφεραν στην παραμεθόρια περιοχή. Ανάμεσα στο πλήθος αναμείχθηκαν και τουρκικές κρατικές δυνάμεις, οι οποίες πυροδότησαν τις ταραχές στον φράχτη», υπογραμμίζει επιπλέον.

Ακόμη, το Spiegel στο δημοσίευμα του τονίζει ότι «όταν οι γερμανικές αρχές έθεσαν υπόψη τις πληροφορίες αυτές σε εκπροσώπους της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, αυτές αρνήθηκαν τη συμμετοχή». Ταυτόχρονα, όμως επισημαίνει πως «η ελληνική κυβέρνηση είχε από νωρίς την υποψία ότι οι τουρκικές δυνάμεις πυροδότησαν τα επεισόδια. Οι αξιωματικοί ασφαλείας που βρίσκονταν εν υπηρεσία στα σύνορα, δήλωσαν στο Spiegel ότι μεταξύ των προσφύγων υπήρχαν Τούρκοι. Μερικοί από τους άνδρες αυτούς έριχναν οι ίδιοι πέτρες ή βοηθούσαν τους μετανάστες να κόψουν το φράχτη».

Εκκενώθηκε ο καταυλισμός

Εκκενώθηκε ο καταυλισμός των μεταναστών απέναντι από τις Καστανιές. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί επιβίβασαν του δεκάδες μετανάστες που είχαν απομείνει στην ελληνοτουρκική μεθόριο και τους μετέφεραν πίσω στην ενδοχώρα ενδεχομένως στην Αδριανούπολη ή και στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί επιβίβασαν τα ξημερώματα τους μετανάστες -που είχαν στήσει πρόχειρο καταυλισμό- σε λεωφορεία και τους μετέφεραν από τα σύνορα προς την ενδοχώρα.

Ταυτόχρονα, πηγές του ΓΕΕΘΑ, πάντως, αναφέρουν πως η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τον ύψιστο βαθμό επιφυλακής των ανδρών που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων, μέχρι να εκτιμηθούν οι προθέσεις της Άγκυρας.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα