Γιατί η Ιταλία δεν άνοιξε τα σχολεία

Στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, αρχίζει η σταδιακή άρση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ωστόσο, τα δεδομένα έπεισαν Τζουζέπε Κόντε να μην ανοίξουν τα σχολεία άμεσα αλλά τον Σεπτέμβριο.

Η Ιταλία θ’ αρχίσει να θέτει ξανά σε λειτουργία την μεταποιητική της βιομηχανία στις 4 Μαΐου στο πλαίσιο των σχεδίων της για χαλάρωση

των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλει για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ τα σχολεία στη χώρα θα ανοίξουν εκ νέου τον Σεπτέμβριο, δήλωσε το Σάββατο ο Τζουζέπε Κόντε.

Όταν, δε, είπε πως τα σχολεία θ’ ανοίξουν και πάλι τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε ότι μελέτες δείχνουν πως ο κίνδυνος μετάδοσης της Covid-19 είναι πολύ υψηλός. Η διδασκαλία εξ αποστάσεως λειτουργεί καλά, σημείωσε.

Συγκεκριμένα, έκθεση της επιτροπής επιστημόνων έπεισε τον Ιταλό πρωθυπουργό να είναι άκρως προσεκτικός. Η εν λόγω έκθεση, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Repubblica, παρουσίασε πολλά σενάρια στην κυβέρνηση. Επί παραδείγματι, αν ανοίξουν τα σχολεία «θα πυροδοτηθεί μια νέα γρήγορη επέκταση της επιδημίας» και πιο συγκεκριμένα: Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στις μονάδες εντατικής και να μην «επαρκούν οι κλίνες σε όλη τη χώρα».

Εάν όλοι οι τομείς της οικονομίας έπαιρναν το πράσινο φως, χωρίς τηλεργασία και με τα σχολεία ανοικτά, η πρόβλεψη ήταν για 151.000 κλίνες εντατικής τον Ιούνιο και ανάγκη για νοσηλεία 430.866 ατόμων μέχρι τα τέλη του χρόνου, επισημαίνεται. 

«Μόνο η επαναλειτουργία των σχολείων θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη νοσηλείας 50.000». Συνοπτικά η έκθεση αναφέρει ότι με κλειστά τα σχολεία, η επαναλειτουργία αυτών των επαγγελμάτων, ακόμα και εάν η μεταδοτικότητα αυξηθεί οι κλίνες που θα απαιτηθούν στις εντατικές θα είναι λιγότερες από τις διαθέσιμες τώρα, που είναι 9.000 κρεβάτια.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη τόσο άσχημα από τον  SARS-CoV-2 και η πρώτη που επέβαλε καραντίνα στους πολίτες της τον Μάρτιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα