Πού είναι υποχρεωτικές οι μάσκες - Πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν τηρούν το μέτρο

Υποχρεωτική καθίσταται η χρήση μάσκας από εργαζομένους και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και άλλες υπηρεσίες, σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, σύμφωνα με το «σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης περιοριστικών των μέτρων» που εξέδωσε η κυβέρνηση.

 

Νέοι κανόνες σχετικά με τη χρήση μάσκας από τις 4 Μαΐου, οπότε και αρχίζει σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών,

Γιάννης Κεφαλογιάννης, από 4 Μαΐου θα ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες για την προστασία των εργαζόμενων και των επιβατών.

Πιο συγκεκριμένα:

- Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.

Ειδικότερα για την χρήση μάσκας:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζομένους και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή. Και από εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.

-Αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας (υφασμάτινης ή άλλης) σε όλους τους κλειστούς χώρους από εργαζόμενους και πελάτες και στα ΜΜΜ.

Γώγος: Πρέπει να τις φοράμε, ισχύει πάντα το μέτρο της απόστασης

Στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χ. Γώγος, για την άρση των μέτρων και τη χρήση της μάσκας.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του:

Πρόστιμο για όσους δεν τηρούν το μέτρο

Την επιβολή προστίμου σε όσους δεν τηρούν το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης.

«Όπου (σ.σ. η χρήση μάσκας) είναι υποχρεωτική, ναι», απάντησε ο ίδιος σε σχετικό ερώτημα. «Θεωρούμε ότι εκεί η κοινωνική συνείδηση, ο αυτοέλεγχος του κάθε πολίτη θα οδηγήσουν σε συμμόρφωση. Πρόκειται άλλωστε για την υγεία του καθενός, και για την υγεία του κοινωνικού συνόλου», πρόσθεσε.

Για τα πρόστιμα μίλησε το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας  πως για όσους δεν τηρούν το μέτρο, θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη σωστή χρήση μάσκας

Με αφορμή πρόσφατες αναρτήσεις στο διαδίκτυο αναφορικά με τη χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας με δύο τρόπους ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι:

1. Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ

2. Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αν έχει γίνει:

-Επιλογή του σωστού μεγέθους

-Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας

-Εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)

-Πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης

-Ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού.

-Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά

-Αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή

-Αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!

-Απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα

-Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών

-Αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)

-Αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη

Οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας έδωσε ο παθολόγος και λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και Διευθυντής του ΕΣΥ, Π. Κολλάρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πού, - Πρόστιμο 150,pou, - prostimo 150