Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν τη μετατρέπει σε τζαμί

Η Αγία Σοφία πρόκειται να μετατραπεί σε τζαμί σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας που εκδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (10/7).

Έτσι, η τωρινή απόφαση ακυρώνει εκείνη του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 που την μετέτρεψε σε μουσείο.

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήρτησε στο Twitter την αντίστοιχη απόφαση.

Επιπλέον, εντός 39 ημερών πρέπει να ληφθούν οι διοικητικές αποφάσεις,

ώστε να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters οπαδοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν μαζευτεί έξω από τον ναό και πανηγυρίζουν για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα απευθύνει διάγγελμα στις 20:53 για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η στάση της εκκλησίας της Ρωσίας

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει τη λύπη της για το ότι η δική της ανησυχία, όπως και άλλων ορθόδοξων εκκλησιών, για την προοπτική να μετατραπεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί, δεν εισακούσθηκε από τις τουρκικές αρχές.

Τη δήλωση αυτή έκανε στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του τμήματος για τις αμοιβαίες σχέσεις της εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας, Βλαντίμιρ Λεγκόϊντα.

«Είναι πολύ λυπηρό ότι η ανησυχία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, άλλων ορθόδοξων εκκλησιών δεν εισακούσθηκε. Η εν λόγο απόφαση, δυστυχώς, δεν στοχεύει στην ειρήνευση των υπαρχουσών αντιθέσεων, αλλά, αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες διαιρέσεις, όπως είχε πει στις 6 Ιουλίου σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης (Μόσχας και Πασών των Ρωσιών) Κύριλλος», δήλωσε ο Νεγκόϊντα.

Αντίδραση της UNESCO

Παρόλα αυτά, η UNESCO εκφράζει την αντίθεση της, στην μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.

Χαρακτηριστικά, τονίζει πως πρέπει να παραμείνει μουσείο και ότι για οποιαδήποτε αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος, η Τουρκία οφείλει να έχει ενημερώσει, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής, σημειώνει η UNESCO.

Παράλληλα, διευκρίνισε στο πρακτορείο Reuters ότι η Αγιά Σοφιά έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται πως τουρκικά ΜΜΕ είχαν διαρροές για την επικείμενη απόφαση από την Τετάρτη 8 Ιουλίου.

Χαρακτηριστικά, ο ανταποκριτής της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Σαμπάχ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV ισχυρίστηκε πως είχε δικές του πληροφορίες ότι το δικαστήριο έχει πάρει ομόφωνη απόφαση για να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες να επιβεβαιώνονται.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος (AKP) της Τουρκίας, Νουμάν Κουτρουμούς, είχε τονίσει με νόημα πως ευελπιστούσε η Αγιά Σοφιά να γίνει νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου τζαμί.

Έτσι, ο Νουμάν Κουτρουμούς, δήλωσε ότι «ελπίζουμε να ανοίξει και νωρίτερα. Εγώ αυτό εύχομαι. Εύχομαι και το δικαστήριο να πάρει μια καλή απόφαση».

 

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα