Το Πεντάγωνο «οπλίζει» έντομα για βιολογικό πόλεμο;

Έντονες ανησυχίες έχει προκαλέσει η είδηση ότι η αμερικάνικη κυβερνητική Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Προγραμμάτων (DARPA) χρηματοδοτεί έρευνα για τη "δημιουργία" εντόμων που θα μεταφέρουν ιούς σε καλλιέργειες, με στόχο την προστασία τους από παράσιτα και άλλες απειλές. Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που ανησυχούν ότι βρισκόμαστε μπροστά στην ανάπτυξη ενός νέου βιολογικού όπλου.

Το εν λόγω πρόγραμμα ανακοινώθηκε από την υπηρεσία το 2016 με τον τίτλο "Έντομα-Σύμμαχοι" και -θεωρητικά- στοχεύει στην προστασία

των αμερικάνικων γεωργικών τροφίμων παρέχοντας προστατευτικά γονίδια στα φυτά μέσω εντόμων, τα οποία και ευθύνονται για τη μετάδοση των περισσότερων ιών σε φυτά. Οι επιστήμονες πιστεύουν μάλιστα ότι η φόρτωση των γενετικών ατελειών, που θα προσφέρουν στα φυτά τα προστατευτικά οφέλη, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό «δίχτυ ασφαλείας» απέναντι σε μια επαπειλούμενη νέα επισιτιστική κρίση. Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι στιγμής από το αμερικάνικο κράτος με ποσό που υπερβαίνει τα 45 εκ. δολάρια.

Παρ’ όλα αυτά, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science από μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Richard Guy Reeves, από το Ινστιτούτο για την Εξέλιξη της Βιολογίας του Max Planck στη Γερμανία επισημαίνει πως το εν λόγω πρόγραμμα δεν προορίζεται ακριβώς για αυτό που ισχυρίζεται. Αντίθετα, όπως αναφέρουν είναι πιθανό η αμερικάνικη Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Προγραμμάτων να αναπτύσσει δυνητικά έντομα ως μέσο για την παράδοση μιας "νέας γενιάς βιολογικών όπλων".

Που στοχεύουν τα Έντομα-Σύμμαχοι;

Υπάρχουν πολλές απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια. Η αποτυχία της καλλιέργειας, για οποιονδήποτε λόγο, θα είχε τραγικές συνέπειες. Για παράδειγμα, μια πιθανή καταστροφή στο σιτάρι και τον αραβόσιτο θα είχε επίπτωση σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, που βασίζονται σε αυτά τα προϊόντα για τις βασικές διατροφικές ανάγκες τους. Η γενετική τροποποίηση ενός είδους, προκειμένου να γίνει αυτό πιο ανθεκτικό, συνοδεύεται από σοβαρά προβλήματα. Η δε εισαγωγή αλλαγών απευθείας σε ένα χρωμόσωμα ενός είδους είναι αργή, καθώς η αλλοίωση πρέπει να μεταβιβαστεί μέσα από γενιές πριν από τη συγκράτησή της.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα