Θυμάστε τι έγινε στο πρώτο φάιναλ φορ;

Σε… ρυθμούς Φάιναλ Φορ “χορεύει” το ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς τέσσερις ομάδες θα διεκδικήσουν στο Βερολίνο το τρόπαιο της Euroleague. Και αν νομίζετε ότι τα F4 είναι… σύγχρονη υπόθεση, αρκετά γρήγορα θα αναθεωρήσετε τις σκέψεις σας, καθώς η πρώτη δοκιμαστική μορφή διεξήχθη στο μακρινό… 1966 και μάλιστα με ελληνική παρουσία.

Το novasports.gr σας θυμίζει τι έγινε στο πρώτο Φάιναλ Φορ

στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Mάρτης του 1966, Ιταλία. Εκεί γράφτηκε ιστορία. Εκεί έγινε το πρώτο F4 με τη συμμετοχή της ΑΕΚ και την Ολίμπια Μιλάνου να κατακτά το πρώτο τρόπαιο του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Σε μια διοργάνωση στην οποία συμμετείχε ακόμα και ομάδα από το… Μαρόκο (Γουιντάντ) και διεκδίκησαν σύλλογοι από την… Ιρλανδία, την Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, την Αγγλία, την Δανία, τη Δυτική και Ανατολική Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, το Ισραήλ, την Ισπανία, την Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σοβιετική Ένωση.

H AEK του σπουδαίου Μίσσα Πανταζόπουλου πέρασε το εμπόδιο της Βίσλα και της Γουιντάντ, ενώ σε όμιλο με Ζαντάρ, ΤΣΣΚΑ Σόφιας και ΤΣΣΚΑ Μόσχας πήρε την πρόκριση για το πρώτο Φάιναλ Φορ της ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ μαζί με τους Σοβιετικούς (από τον άλλο όμιλο προκρίθηκαν η Σπάρτα Πράγας και η Ολίμπια Μιλάνου).

Η τελική φάση διεξήχθη στο Μιλάνο και στην Μπολόνια. Η ΑΕΚ έχασε με 103-73 από την Σλάβια στο Μιλάνο, η Ολίμπια κέρδισε με 68-57 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Μπολόνια και οι Ιταλοί με τους Τσέχους αντάμωσαν την Πρωταπριλιά του 1966 στο Palazzo dello Sport Bologna.

Έγινε “μάχη”, ωστόσο η Ολίμπια του Τσέζαρε Ρουμπίνι είχε σε… κέφια τον Γκαμπριέλε Βιανέλο, ο οποίος με 21 πόντους οδήγησε τους Ιταλούς στη νίκη με 77-72 και την κατάκτηση του τροπαίου.

Το γήπεδο ήταν κατάμεστο και 8.000 φίλαθλοι παρακολούθησαν το πρώτο ευρωπαϊκό Φάιναλ Φορ, το οποίο άντεξε για μόλις 2 χρόνια μέχρι να επανέλθει στην μπασκετική μας ζωή το 1988 με τη συμμετοχή του Άρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα