Νέα αθλήματα εναντίον παραδοσιακών σπορ: είναι το Pickleball πραγματική απειλή για το τένις;

Εκτός από διάφορους celebrities που έχουν στραφεί σε αυτό το νέο άθλημα, που λέγεται Pickleball και που φαίνεται να μοιάζει τρομακτικά με το κλασικό, παραδοσιακό τένις που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε, υπάρχει και μια μερίδα επαγγελματιών του τένις που δείχνουν ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον σε αυτό το σπορ.

Το Pickleball δεν είναι κάτι καινούριο επί της ουσίας. Απλώς τώρα τελευταία έχει γίνει γνωστό, τραβώντας τα βλέμματα όλου του κόσμου και τα φλας της διασημότητας λόγω όλων των σταρ από το παγκόσμιο στερέωμα που ασχολούνται

με αυτό. Και έχει γίνει τόσο δημοφιλές, που όλο και περισσότερα media καλύπτουν γεγονότα, διοργανώσεις και πρωταθλήματα καθώς και όλο και περισσότερες ξένες στοιχηματικές εταιρίες το βάζουν στις λίστες με τα σπορ που προσφέρονται για στοιχηματισμό.

Το Pickleball ξεκίνησε το 1965! Μετρά δηλαδή πάνω απο 50 χρόνια κι όμως έχει γίνει ιδιαιτέρως γνωστό μόλις τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Έχει πάρα πολλά κοινά με το τένις, παρόλο που όσοι παίζουν pickleball θα ισχυριστούν πως αυτό δεν ισχύει, παρά μόνο επιφανειακά.

Ουσιαστικά το pickleball συνδυάζει στοιχεία του τένις, του πινγκ-πονγκ και του μπάντμιντον, όλα μαζί σε ένα σπορ που κερδίζει και τις εντυπώσεις καθώς και όλο και περισσότερους οπαδούς αλλά και παίκτες του στοιχήματος, όπως αναφέρουν οι στοιχηματικές εταιρίες εξωτερικού.

Όσο πιο πολύ μεγαλώνει αυτό το καινούριο – τουλάχιστον για τους περισσότερους είναι καινούριο – άθλημα, τόσο μεγαλώνει και η πεποίθηση μερικών πως αποτελεί βασική απειλή για το τένις.

Η βασική θεωρία είναι πως το pickleball είναι πιο εύπεπτο για το κοινό, πιο γρήγορο και πιο δυναμικό για τους θεατές, πιο εύκολο για τους παίκτες και έτσι σιγά σιγά θα τραβά όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον όλου του κόσμου, με αποτέλεσμα το τένις να χάσει σιγά σιγά την αίγλη, την αποκλειστικότητα αλλά και τη μοναδικότητα του.

Εφόσον θα υπάρχει ένα “παρόμοιο” σπορ που εν δυνάμει θα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ίσως καταφέρει να συγκεντρώσει όλα βλέμματα και να αποδυναμώσει το τένις.

Και αυτή η αποδυνάμωση μπορεί να έχει να κάνει με πολλά πράγματα.

Αρχικά ίσως έχει να κάνει με το ότι επαγγελματίες παίκτες ή μεγάλα ονόματα του σπορ θα στρέφονται στο pickleball είτε για να τελειώσουν την καριέρα τους σε ένα σπορ που είναι λιγότερο απαιτητικό μεν αλλά ικανό να τους αποφέρει κέρδη δε, είτε γιατί οι σπόνσορες θα έχουν αγκαλιάσει τόσο πολύ το άθλημα αυτό, που θα είναι πιο κερδοφόρο να παίζουν pickleball απ’ ότι τένις.

Τελευταία, φαίνεται πως τα τουρνουά που διοργανώνονται συγκεντρώνουν όχι μόνο το ενδιαφέρον των θεατών ,αλλά δείχνουν να έχουν και ιδιαίτερα εμπορικό ενδιαφέρον, από πλευράς χορηγών.

H Coca-cola και η Tesla έχουν ήδη μπει στο παιχνίδι του brand sponsorship, δίνοντας αμύθητα ποσά για να φιγουράρει το όνομα τους στο Πρωτάθλημα Pickleball της Αμερικής. Τον ίδιο δρόμο, πολύ πιθανό, να ακολουθήσουν και άλλα τέτοια global brands, που ίσως δείξουν και περισσότερο ενδιαφέρον για το pickleball, αν αυτό αρχίζει να αναπτύσσεται σε βάρος του τένις…

Εκτός από αυτά, ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να αποδυναμωθεί το τένις από το pickleball είναι το γκελ που έχει στον κόσμο. Όπως κάθε τι καινούριο -αν και όπως είπαμε δεν είναι και ακριβώς καινούριο το συγκεκριμένο άθλημα- έτσι και το Pickleball είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει το απόλυτο hype, όχι μόνο στην Αμερική όπως είναι αυτή τη στιγμή τα πράγματα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα, συγκεκριμένα στην Αμερική το σπορ ανεβαίνει με φρενήρεις ρυθμούς στη λίστα των προτιμήσεων τόσο των φιλάθλων όσο και των ίδιων των παικτών. Επίσης, φαίνεται να προσελκύει πολύ μεγάλο αριθμό νέο-εισερχομένων – που σημαίνει ότι παίζεται από όλο και περισσότερα άτομα – είτε έχουν εμπειρία είτε όχι. Και αυτό, γιατί το pickleball δεν είναι τόσο απαιτητικό όσο το τένις και μπορούν ακόμα και οι εντελώς αρχάριοι να παίξουν.

Η τάση που υπάρχει στην Αμερική, δεν πρόκειται να αργήσει να έρθει και στις υπόλοιπες χώρες. Στην Ελλάδα το pickleball κερδίζει διαρκώς έδαφος και δεν είναι λίγοι αυτοί που το έχουν γυρίσει σε αυτή την “εκδοχή” του τένις.

Τελικά, με όλα αυτά, το pickleball αποτελεί πραγματική απειλή για το παραδοσιακό τένις;

Θα λέγαμε πως όχι, αν και ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι με το τι θα συμβεί στο μέλλον. Το τένις είναι ένα άθλημα που υπάρχει εδώ και αιώνες και μετρά φανατικούς και πιστούς οπαδούς. Αυτοί δε δείχνουν προς το παρόν να ακολουθούν την όλη τάση προς το “υβριδικό” σπορ, όμως αν αυτό καταφέρνει συνεχώς να κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου, των ίδιων των αθλητών και των χορηγών, ίσως βρεθούμε όλοι προ εκπλήξεων.

The post Νέα αθλήματα εναντίον παραδοσιακών σπορ: είναι το Pickleball πραγματική απειλή για το τένις; appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα