Στάνλεϊ Κιούμπρικ: Διερευνώντας τα όρια της Έβδομης Τέχνης

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, στις 26 Ιουλίου του 1928 ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ υπήρξε εμπνευστής ενός άλλου Σινεμά. Με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων χωρίς τον σπουδαίο σκηνοθέτη, θυμόμαστε χαρακτηριστικές - και προσωπικά αγαπημένες - ταινίες του: Από τη «Λολίτα» μέχρι τα «Μάτια Ερμητικά Κλειστά».

Αν και τιμήθηκε μόλις μ' ένα Όσκαρ για την ταινία

«2001: Οδύσσεια του Διαστήματος», η επιρροή του στις μελλοντικές γενιές τόσο των θεατών όσο και συναδέλφων του, υπήρξε καταλυτική. Ταινίες όπως το «Κουρδιστό Πορτοκάλι», «Η Λάμψη» και πολλές ακόμα δημιουργίες του Κιούμπρικ, έμειναν χαραγμένες στη μνήμη των θεατών, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον Κινηματογράφο.

Στάνλεϊ Κιούμπρικ / Stanley Kubrick
(Μπρονξ, Νέα Υόρκη, 26 Ιουλίου του 1928 - Λονδίνο, 7 Μαρτίου του 1999)

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, στις 26 Ιουλίου του 1928 ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ δεν κέρδισε ποτέ Χρυσή Σφαίρα και μόλις μία φορά απέσπασε ένα βραβείο Bafta ως καλύτερος σκηνοθέτης, το 1976 για το «Barry Lyndon».

Δυστυχώς η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου αναγνώρισε την αξία και το έργο του Κιούμπρικ μετά θάνατον και μόλις το 2000 τον τίμησε μ' ένα Όσκαρ για την συνολική του προσφορά στον χώρο της 7ης Τέχνης.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα