ΠΑΟΚ: Πάτησε «γκάζι» στο φινάλε… (pics&vid)

Θεωρητικά το περσινό καλοκαίρι κι η σεζόν που ακολούθησε ήταν το χρονικό διάστημα στο οποίο ο ΠΑΟΚ θα γύριζε σελίδα, αποχαιρετώντας την εξαιρετική ομάδα ποδοσφαιριστών που του έφεραν σειρά επιτυχιών και τίτλων τα τελευταία χρόνια. Κι όμως, όπως αποδείχθηκε το χρονικό διάστημα αυτό ήταν οι τελευταίοι τέσσερις μήνες….

Κι αυτό γιατί μέσα σ’ αυτούς τους μήνες, πέρα από τους ποδοσφαιριστές που αναμένονταν ν’ αποχωρήσουν, όπως

οι Κούρτιτς, Ελ Καντουρί, Μπίσεσβαρ, προέκυψαν κι απρόσμενες (σ.σ. αποχωρήσεις) όπως τέτοιες ήταν των Ίνγκασον, Ντόουγκλας αλλά και Νάρεϊ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ συνολικά δώδεκα ποδοσφαιριστές έφυγαν από την Τούμπα ενώ ο αριθμός των προσθηκών ανήλθε στις εννιά…

Ίσα βάρκα… ίσα πανιά

Παρά την αριθμητική… ανισότητα στο «πάρε-δώσε» η χρηματιστηριακή αξία παρουσιάζει ελάχιστη διαφοροποίηση. Συγκεκριμένα, μιας καλής μεταγραφής θα μπορούσε να πει κανείς καθώς η διαφορά έγκειται στις πεντακόσιες τριάντα χιλιάδες. Εξήντα εκατομμύρια, οκτακόσιες χιλιάδες η φετινή εξήντα ένα εκατομμύρια τριακόσιες τριάντα χιλιάδες πέρσι. Μόνον που ο ΠΑΟΚ έχει το «προνόμιο» της προώθησης κι αξιοποίησης ποδοσφαιριστών που προέρχονται από τις Ακαδημίες του. Και πλέον αυτό το… «χαρτί» έχει μάθει να το παίζει καλά.

Ο Γιώργης κι ο Ιβάν Σαββίδης

Επίσης το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που δαπανήθηκε για τους ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν αποτελεί και μια ισχυρή δήλωση της ιδιοκτησίας, για την οποία πολλά ακούστηκαν τον τελευταίο καιρό, όπως όπως στα πάντα έτσι κι εδώ, οι πράξεις είναι πολύ πιο ισχυρές από τη θεωρία.

Πανίσχυρη «ραχοκοκαλιά»…

Όπως όλα δείχνουν στον «Δικέφαλο» περιμένουν πολλά φέτος από τη μεσαία γραμμή της ομάδας. Παρά το γεγονός πως εκεί υπέστη και τις μεγαλύτερες «απώλειες» με τους Ντόουγκλας, Κούρτιτς, Ντάντας – κατά βάση – αλλά και τον Ελ Καντουρί – κατά περίσταση – ν’ αποχωρούν. Το πολύ μεγάλο βάρος των προκριματικών στο UEFA Europa Conference League σήκωσαν μ’ επιτυχία οι Σβαμπ, Τσιγγάρας, Φ. Σοάρες, μέχρι ν’ αρχίσουν να καταφθάνουν οι… ενισχύσεις. Σημειωτέον ο Τσιγγάρας, που επέστρεψε από τον δανεισμό του και χρειάστηκε να σφίξει τα δόντια και ν’ αγωνιστεί με τραυματισμό στα πλευρά. Κλείνει η παρένθεση…

πηγή: PAOKfc.gr

Η αρχή έγινε με τον Οζντόεφ, ακολούθησε ο Μεϊτέ κι ο συγκεκριμένος κύκλος ολοκληρώθηκε με τον Μάρκος Αντόνιο. Μαζί με τους… παραμένοντας ο προϋπολογισμός των μέσων ανέρχεται στα 24,5 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια ώρα που οι μεσοεπιθετικοί, εκεί που έγινε κι η πλέον ηχηρή και – κατ’ επέκταση – δαπανηρή μεταγραφή (σ.σ. Κίριλ Ντεσπόντοφ) υπολείπεται σχεδόν κατά δέκα εκατομμύρια ευρώ (15,8 εκ.)!

Πιο ψηλά από τους μεσοεπιθετικούς είναι η αμυντική γραμμή στ 17,40 εκ. ενώ επίθεση και τερματοφύλακες ακολουθούν με 15,8 εκ και 3,10 εκ αντίστοιχα.

Θέμα… ισορροπίας

Το αρχικό σχήμα πλέον για τον Ράζβαν Λουτσέσκου θ’ αποτελεί έναν ευχάριστο «πονοκέφαλο». Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις με την επιστροφή σε ομίλους του παρέχει τη δυνατότητα ευελιξίας και χρησιμοποίησης πληθώρας ποδοσφαιριστών ανάλογα με τον εκάστοτε αντίπαλο και τις απαιτήσεις της αντίστοιχης αναμέτρησης.

Το πρώτο στοίχημα για τον Ρουμάνο τεχνικό κερδήθηκε με τη δημιουργία νοοτροπίας στην ομάδα που θύμισε το πρώτο του πέρασμα από την ομάδα με όλα όσα κατάφεραν ο ίδιος με τους ποδοσφαιριστές του, ξεπερνώντας δύο προκριματικούς γύρους κι ένα ζευγάρι αναμετρήσεων στα πλέι οφ του UECL αήττητοι. Μία επιτυχία που δύσκολα μπορούν ν’ αντιληφθούν όσοι δε ζουν την ομάδα είτε από μέσα, είτε από πάρα πολύ κοντά.

Έτσι λοιπόν, το δεύτερο – κι εξίσου σημαντικό – στοίχημα για την πορεία της ομάδας στη σεζόν είναι η γοργή ενσωμάτωση των νεοαποκτηθέντων ποδοσφαιριστών. Ήδη οι Έκονγκ, Μπάμπα, Οζντόεφ έχουν πάρει παραστάσεις αλλά αγώνας δρόμου θα γίνει για τις περιπτώσεις των Μεϊτέ, Μάρκος Αντόνιο, Σαμάτα και κυρίως για τον Ντεσπότοφ που μόλις χθες έκανε την πρώτη του προπόνηση με τους νέους του συμπαίκτες κι αυτήν ήταν…. χαλάρωμα μετά τη συμμετοχή του στην Εθνική.

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου ΠΗΓΗ: Eurokinissi

Αν κάτι δεν αλλάζει αυτό είναι ο σχηματισμός. Το 4-2-3-1 σε φάση επίθεσης είναι αναντικατάστατο για τον 54χρονο Ρουμάνο τεχνικό, όπως και το 4-4-2 σε φάση ανασταλτικής λειτουργίας.

Βασικός κι αναντικατάστατος κάτω από τα δοκάρια είναι ο Κοτάρσκι, ενώ ως το πλέον βασικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο προβάλει αυτό των Έκονγκ-Κουλιεράκη. Αντιθέτως, τα άκρα της αμυντικής γραμμής αποτελούν ερωτηματικό. Με τον Σάστρε στο περιθώριο, ως τώρα Κεντζιόρα και Βιεϊρίνια μοιράστηκαν τον χρόνο στο δεξί άκρο, αλλά ο Πολωνός λογίζεται ως ρεζέρβα του Έκονγκ ενώ υπάρχει κι ο Λύρατζης. Αν ο τελευταίος είναι καλά, τότε όλα γίνονται πιο απλά.

Απέναντι υπάρχει το δίδυμο Μπάμπα-Ρ. Σοάρες. Ο πρώτος επιλέγεται σε περιπτώσεις που απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή στην άμυνα, ο δεύτερος για περισσότερη δημιουργικότητα στην επίθεση από τα άκρα.

Ο γρίφος γίνεται πιο δυσεπίλυτος στα χαφ. Η πληθώρα αυτών δίνει τη δυνατότητα – ακόμη και – για αλλαγή σχηματισμού με τρεις μέσους, κάτι όμως που ο Ρουμάνος τεχνικός δε θέλει να ακούει. Σβαμπ και Τσιγγάρας έφεραν εις πέρας σπουδαίες κι άκρως σημαντικές αποστολές, Οζντόεφ, Μεϊτέ και Μάρκος Αντόνιο αποκτήθηκαν για την ποιότητα και την προσωπικότητα, συνεπώς κι εδώ οι συνδυασμοί θα είναι αρκετοί, ανάλογα με την περίσταση.

Μεσοεπιθετικά όλα μοιάζουν πολύ πιο προβλέψιμα καθώς τα άκρα θα καταλαμβάνονται από τους Αν. Ζίβκοβιτς, Ντεσπότοφ έχοντας ανάμεσά τους τον Κωνσταντέλια, ενώ στην κορυφή της επιθετικής γραμμής θα βρίσκεται ο Σαμάτα. Ένα σύνολο ένδεκα ποδοσφαιριστών, που ανεξαρτήτως τελικών επιλογών αγγίζει ή και ξεπερνά συνολικά τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ…  

Keywords
Τυχαία Θέματα