Παναθηναϊκός: Ρόστερ με ποιότητα και προσωπικότητες (pic & vid)

Το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού, με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο «τιμόνι» της ομάδας, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021 και αυτό που είναι απόλυτα ξεκάθαρο, μετά από δύο σεζόν, είναι πως η ομάδα συνεχώς εξελίσσεται και μεγαλώνει σε όλους τους τομείς.

Μετά από μία άκρως επιτυχημένη σεζόν, όπου το “τριφύλλι” ήταν μέσα στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος μέχρι την τελευταία αγωνιστική, χάνοντας εν τέλει τον τίτλο στο νήμα,

ο πήχης ανέβηκε ακόμη περισσότερο. Επιστροφή σε ευρωπαϊκούς ομίλους (Europa League), ύστερα από επτά χρόνια – άγγιξε το όνειρο του Champions League – και φυσικά πρωταθλητισμός.

Με αυτά τα δεδομένα το “τριφύλλι” κινήθηκε πολύ στοχευμένα στο μεταγραφικό παζάρι, αφού αφενός υπήρχε ένας βασικός κορμός και αφετέρου ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε συνεργασία με τον Γιάννη Παπαδημητρίου ήξεραν ακριβώς τις ανάγκες της ομάδας. Στόχος ήταν η ενίσχυση σε καίριες θέσεις με την απόκτηση ποιοτικών ποδοσφαιριστών, που θα κάνουν τη διαφορά.

Αυτό έπραξαν οι “πράσινοι” ανεβάζοντας το μπάτζετ κατά περίπου 20% συγκριτικά με την περσινή σεζόν. Συνολικά αποκτήθηκαν επτά ποδοσφαιριστές, έξι εκ των οποίων… ενδεκαδάτοι, που η χρηματιστηριακή τους αξία, βάσει του transfermarkt, φτάνει σχεδόν τα 18 εκατομμύρια ευρώ (17.95).

Η αξία του ρόστερ διπλασιάστηκε

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέλαβε τους «πράσινους» σε μία δύσκολη περίοδο και σε πολύ σύντομο χρονικά διάστημα κατάφερε να τους επαναφέρει στην κανονικότητα. Η ομάδα απέκτησε παίκτες εγνωσμένης αξίας και σε συνδυασμό με τη δουλειά που γίνεται στο Κορωπί, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στον πρωταθλητισμό.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που αποτυπώνει τη διαρκή εξέλιξη του κλαμπ είναι η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας. Καλοκαίρι του 2021 και η αξία των «πρασίνων» δεν ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ (28.6). Δύο σεζόν μετά και το ποσό αυτό έχει διπλασιαστεί (57.15 εκατ. ευρώ – βάσει των στοιχείων του transfermarkt), με τον Παναθηναϊκό να έχει προσθέσει στο ρόστερ του ποδοσφαιριστές με εμπειρία και παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο.

Έντεκα παίκτες αξίας… 99.5 εκατ. ευρώ

Για την ακρίβεια ο Παναθηναϊκός την τελευταία τριετία έβαλε στο «οπλοστάσιο» του ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στα καλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου. Παίκτες που σε διαφορετικές συνθήκες δεν θα ερχόντουσαν ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα και ούτε κάποια ελληνική ομάδα θα μπορούσε να καλύψει το κασέ τους. Είναι χαρακτηριστικό πως το «τριφύλλι» διαθέτει μία ενδεκάδα που πριν από μερικά χρόνια κόστιζε σχεδόν 100 (!) εκατομμύρια ευρώ. Τη δεδομένη στιγμή το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου είναι ο Γουίλιαν Αράο, ο οποίος κοστίζει 6 εκατομμύρια ευρώ, όμως διαθέτει ακόμη τέσσερις παίκτες που στο πρόσφατο παρελθόν η χρηματιστηριακή τους αξία ήταν άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Για του λόγου το αληθές αυτοί είναι οι Γιούρι Λοντίγκιν (10 εκατ. ευρώ), Τόνι Βιλένα (14 εκατ. ευρώ), Φίλιπ Τζούρισιτς (10 εκατ. ευρώ) και Μπερνάρ (20 εκατ. ευρώ).

Πιο ακριβοί οι επιθετικοί από τους μέσους

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς από την στιγμή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ισορροπημένο ρόστερ, αποκτώντας σε κάθε θέση παίκτες με εμπειρία και σημαντικές παραστάσεις. Το μεγαλύτερο βάρος στη φετινή μεταγραφική περίοδο έπεσε στη μεσαία γραμμή, όπου και δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα, είτε για την αγορά ποδοσφαιριστών από άλλους συλλόγους, είτε για «βαριά» συμβόλαια. Ακόμη κι έτσι πάντως η γραμμή κρούσης του «πράσινου» ρόστερ εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη αξία, βάσει του transfermarkt εδώ και δύο χρόνια. Πάμε να δούμε όμως πόσο εκτιμούνται οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού ανά θέση. Η αξία των τερματοφυλάκων υπολογίζεται στα 2.5 εκ. ευρώ, οι αμυντικοί κοστολογούνται στα 12.55 εκ., η μεσαία γραμμή ανέρχεται στα 18.6 εκ., ενώ οι επιθετικοί στα 23.5 εκ. Ρίχνοντας μια ματιά στα περσινά δεδομένα το συμπέρασμα είναι πως το φετινό μπάτζετ αξιοποιήθηκε σε άμυνα και μεσαία γραμμή. Πέρυσι η αξία των τερματοφυλάκων ήταν σχεδόν η ίδια (2.55 εκ.), των αμυντικών λίγο μικρότερη (10.7 εκ.), των μέσων αισθητά πιο μικρή (13.35 εκ.), ενώ των επιθετικών κατά 120 χιλιάδες ευρώ μικρότερη (23.38 εκ.).

Ενδεκάδα αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ

Είναι ξεκάθαρο πως πλέον ο Παναθηναϊκός έχει επιστρέψει σε διαδικασία πρωταθλητισμού και αυτό συνεπάγεται με μεγαλύτερες απαιτήσεις. Προσθέστε δε πως φέτος, μετά από αρκετά χρόνια, συμμετέχει σε ευρωπαϊκούς ομίλους, με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις να έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ως εκ τούτου το καλοκαίρι που μας πέρασε ένα βασικό μέλημα των ανθρώπων του συλλόγου ήταν να δημιουργηθεί μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ – αφού ήταν κάτι που «πλήγωσε» τους «πράσινους» την περσινή σεζόν. Και αυτό έπραξαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Ιβάν Γιοβάνοβιτς και Γιάννης Παπαδημητρίου δημιουργώντας ένα ρόστερ 29 ποδοσφαιριστών.

Όσον αφορά την ενδεκάδα, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κινείται στις… σταθερές του, αφού και φέτος διατηρεί το 4-2-3-1, ενώ όσον αφορά τα πρόσωπα έως τώρα εμπιστεύεται αρκετά τις… παλιοσειρές της ομάδας. Μία ενδεκάδα αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Κάτω από τα δοκάρια βρίσκεται ο Μπρινιόλι και σπανίως αλλάζει, στο δεξί άκρο της άμυνας ο Βαγιαννίδης έχει καταφέρει να κερδίσει τη θέση, αριστερά ξεκινά ο Χουάνκαρ, ενώ κεντρικό δίδυμο είναι συνήθως ο Μάγκνουσον με τον Σχένκεφελντ. Στη μεσαία γραμμή ο Πέρεθ έχει στο πλάι του τον Βιλένα, μπροστά τους κινείται ο Τζούρισιτς, στα άκρα της επίθεσης ο Παλάσιος με τον Μαντσίνι και στην κορυφή ο Σπόραρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα