Οι τελικοί στο Βερολίνο

Ο πρώτος τελικός του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών έγινε στις 27 Μαρτίου του 1980 σε εποχές που το τείχος χώριζε την πόλη στα δύο. Στο Ντεουτσλαντ Χάλε που είχε κτιστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 και σήμερα λειτουργεί μόνο ως εκθεσιακό κέντρο η Ρεάλ νίκησε με 89-85 τη Μακάμπι χάρη σε 27 πόντους του διεθνή Ραφαέλ Ρουγιάν και 21 του Ράντι Μάιστερ. Χρειάστηκε να περάσουν 29 χρόνια για τον επόμενο τελικό.

Το φάιναλ φορ

του 2009 φιλοξενήθηκε στην ολοκαίνουργια 02 Γουόρλντ Αρένα και θεωρείται ένα από τα πλέον εμβληματικά όλων των εποχών. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πήγαν στη Γερμανία με τα πιο ακριβά ρόστερ όλων των εποχών αφού κατ’ εκτίμηση είχαν προϋπολογισμούς 35 εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας παρέα με ανάλογα οικονομικά και μπασκετικά μεγαθήρια την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Μπαρτσελόνα. Στον εμφύλιο ημιτελικό, τον τελευταίο σε επίπεδο φάιναλ φορ μέχρι σήμερα, ο Παναθηναϊκός ύστερα από συγκλονιστικό αγώνα επικράτησε με 84-82.

Στον τελικό η αρμάδα του Ομπράντοβιτς με περιφέρεια όπου δέσποζαν οι Διαμαντίδης-Σπανούλης-Γιασικεβίτσιους και κάτω από τα καλάθια ο Πέκοβιτς έκανε ένα εκρηκτικό πρώτο ημίχρονο και προηγήθηκε με διαφορά 20 πόντων. Στο δεύτερο μέρος η συνεχής πίεση της ομάδας του Μεσίνα και η εχθρική διαιτησία του Αρτεάγκα βοήθησαν τους Μοσχοβίτες να μειώσουν και να μπουν στο ματς. Ο Παναθηναϊκός άντεξε οριακά στη Ρωσική αντεπίθεση και πανηγύρισε την κατάκτηση του 5ου από τα έξι ευρωπαϊκά νικώντας με 73-71.

Επτά χρόνια αργότερα στο ίδιο γήπεδο, που έχει πάρει πλέον τη σημερινή του ονομασία Μερτσέντες Μπενζ Αρένα δεν υπάρχει ελληνική ομάδα αλλά υπάρχουν δύο Έλληνες προπονητές και ένας Έλληνας διεθνής. Οι παρουσίες εκπλήξεις είναι αυτές της Ρωσικής Λοκομοτίβ Κούμπαν με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στην άκρη του πάγκου της και η Λαμποράλ Κούτσα με τον Γιάννη Μπουρούση στις τάξεις της να πλαισιώνει τον Αμερικάνο γκαρντ Μάικ Τζέιμς που οι Βάσκοι έχουν ψαρέψει από τον Κολοσσό Ρόδου.

Παρότι και οι δύο σταχτοπούτες πάλεψαν σκληρά στους ημιτελικούς θα μείνουν εκτός τελικού όπου έχουμε ένα παναθηναϊκό ρεγιούνιον. Η ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη αντιμετωπίζει τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η Ρωσική ομάδα οκτώ χρόνια μετά την τελευταία της νίκη επιστρέφει στην κορυφή της Ευρώπης σε ένα από τους πλέον συναρπαστικούς τελικούς της ιστορίας που κρίθηκε στην παράταση με 101-96 με τον Νάντο Ντε Κολό να σκοράρει 22 πόντους και να παίρνει τον τίτλο του Εμ Βι Πι.

Keywords
Τυχαία Θέματα